ZZP Servicedesk

Wat moet er eigenlijk op een factuur? Wettelijke eisen en tips voor zzp’ers.

Freelancer werkt op computer

Wat moet er eigenlijk op een factuur? Wettelijke eisen en tips voor zzp’ers.

Je hebt je eerste klanten gevonden, je eerste deal gesloten en je mag je eerste factuur versturen. Gefeliciteerd met deze belangrijke mijlpaal voor jou als zzp’er! Maar wat moet je nu eigenlijk op deze factuur vermelden en hoe zorg je dat je factuur professioneel overkomt? Dit is alles wat je moet weten.

In dit artikel

De wettelijke eisen van de Belastingdienst

Een paar zaken zijn vanuit de Belastingdienst verplicht om op je factuur te vermelden. We zetten ze voor je op een rij:

 • Jouw volledige naam en adres (je mag hier ook kiezen voor je handelsnaam, mits je het volledige adres en de woonplaats vermeldt zoals bij de Kamer van Koophandel geregistreerd)
 • Naam en adres van de afnemer
 • Je btw-identificatienummer (dit is het nummer met “NL” ervoor)
 • Je KVK-nummer
 • Verzenddatum factuur
 • Factuurnummer (gebruik hiervoor opeenvolgende nummers)
 • Een overzicht van de geleverde goederen of diensten
 • De datum waarop de goederen of diensten geleverd zijn
 • Het factuurbedrag exclusief btw
 • Het btw-tarief
 • Het btw-bedrag

De betalingstermijn

Hoewel de Wet Betalingstermijn stelt dat bedrijven jou in maximaal 60 dagen moeten betalen, gebeurt dit in de praktijk niet altijd. Het is daarom raadzaam om voor aanvang van het project een betalingstermijn overeen te komen. Hebben jij en je klant deze betalingstermijn inderdaad afgestemd? Voeg deze info toe aan de factuur.

Goed om te weten: Hoewel de ingangsdatum nog niet bekend is, zal de wettelijke betalingstermijn in de toekomst worden verkort naar 30 dagen.

Controleer op fouten

Of je de boekhouding doet in een boekhoudprogramma of Excel, fouten maken we zo nu en dan allemaal. Lees daarom voor verzending alles nog een keer goed na. Staat de juiste contactpersoon op de factuur? Heb je overal de juiste bedragen vermeld? Ben je geen diensten vergeten?
Het maken van een fout kan leiden tot vertraging, dus een extra controle loont vaak de moeite.

Hoe meer jij je facturatieproces geautomatiseerd hebt, hoe kleiner de kans op fouten. Bekijk hier de vijf populairste facturatieprogramma’s die deze automatisatie mogelijk maken. 

Bewaarplicht

De Belastingdienst verplicht jou als zzp’er je facturen minimaal zeven jaar te bewaren. Zorg voordat je naar de champagne rent daarom eerst dat je zeker hebt gesteld dat jij over zeven jaar nog steeds bij de factuur kan. Het opslaan van je factuur op computer of harde schrijf is daarbij een risicovolle keuze. Wat als jouw computer gestolen wordt of er van de ene op de andere dag opeens mee ophoudt?

Diverse online boekhoudprogramma’s bieden je de mogelijkheid jouw facturen automatisch op te slaan in de cloud en geven daarom meer zekerheid. Hieronder zetten we vier populaire boekhoudprogramma’s voor zzp’ers op een rij:

Logo e-boekhouden
5/5
1361 beoordelingen
4.3/5
125 beoordelingen
4.3/5
71 beoordelingen
Vliegende start maken als ondernemer?
Ontvang GRATIS de ultieme starters checklist
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

Vliegende start maken als ondernemer?
Ontvang GRATIS de ultieme starters checklist