ZZP Servicedesk

Wat moet ik weten over auteursrecht?

Wat moet ik weten over auteursrecht?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Intellectueel eigendom is makkelijk te kopiëren. Auteursrecht beschermt je daartegen. Het zorgt ervoor dat jij altijd genoemd moet worden bij jouw werken en dat jij mag beslissen wie het gebruikt. Het beste is dat je er niets voor hoeft te doen. Het gaat automatisch bij al jouw creatieve werken.

Wanneer heb ik auteursrecht?

Auteursrecht, vooral bekend onder de naam copyright, beschermt creatieve werken tegen piraterij. Auteursrecht geldt tot 70 jaar na overlijden van de maker, het is gratis en over de hele wereld geldig.
Dit betekent niet dat al jouw werken vallen onder het auteursrecht. Onder auteursrecht vallen onder meer boeken, schilderijen, muziek, foto’s, software, enzovoorts. Of het onder auteursrecht valt wordt bepaald door twee aspecten: het moet zintuiglijk waarneembaar en origineel zijn. Met zintuiglijk waarneembaar wordt bedoeld dat je het moet kunnen zien, aanraken of horen. Met originaliteit wordt bedoeld dat de maker zijn eigen creativiteit heeft gebruikt.

Klanten regelen

Het is mogelijk auteursrechten over te dragen aan anderen. Vaak wordt er voor deze overdracht betaald. Denk aan de rechten die productiemaatschappijen kopen om een boek te verfilmen. Door deze rechten te verlenen kun jij jezelf beter positioneren op de markt als bijvoorbeeld een fotograaf. Hoe meer mensen jouw foto’s gebruiken met jouw naam erbij, hoe meer mensen het zien. Dit zorgt ervoor dat jij naamsbekendheid krijgt en meer potentiële klanten bereikt.

Naburige rechten

Naast auteursrechten bestaan er ook naburige rechten. Deze gelden voor de inspanning en prestaties van uitvoerende kunstenaars. Denk aan acteurs of liveoptredens. Deze zijn 50 jaar geldig en hebben dezelfde regels als auteursrecht. Als jij een lied schrijft, krijg jij daarover auteursrecht. Als jij dit lied zingt heb je daarop naburige rechten.

Positie versterken

Als iemand toch jouw boek publiceert en er vervolgens zijn eigen naam bijzet, kun jij deze persoon aanklagen. Het is de bedoeling dat jij dan kunt aantonen dat jij het origineel hebt geschreven. Dit kan soms lastig zijn. Om te bewijzen dat jij het origineel hebt gemaakt kun je bij een auteursrechtbeheerder tegen een vergoeding jouw auteursrecht vaststellen. Het is ook mogelijk om een aangetekende brief of pakket naar jezelf te sturen met hierin een kopie van jouw boek en deze ongeopend te laten. Let wel op dat hier een datumstempel op zit met de datum van verzending.

Creative Commons

Wil je andere mensen gratis gebruik laten maken van jouw creatieve uitingen? Dan biedt Creative Commons deze mogelijkheid. Je behoudt bij Creative Commons wel de rechten, maar je geeft andere mensen toestemming om het te verspreiden, te delen of zelfs te veranderen. Je kunt hiervoor een gratis standaardlicentie aanvragen. Jij mag bepalen in welke mate het wordt verspreid en wat de voorwaarden hiervoor zijn.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
AUTO KOPEN OF LEASEN?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Alle informatie vind je in dit gratis whitepaper.

De vakantietijd is voor veel zzp’ers en zelfstandigen een rustige periode. Opdrachtgevers zijn het land uit en veel bedrijven en overheidsinstellingen sluiten de deuren…
customer relationship management
Klanten bepalen het succes van jouw onderneming. Om ervoor te zorgen dat zij in de toekomst voor jouw diensten of producten blijven kiezen, is…
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in…
Je bent zzp’er, schrijft makkelijk en bent expert in jouw vakgebied. De blogs op jouw eigen website worden goed gelezen, maar je wilt meer…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.