ZZPSERVICEDESK

Wat verandert er op 1 juli 2015?

Wat verandert er op 1 juli 2015?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Per 1 juli 2015 gelden er weer een aantal nieuwe wetten en regels. We hebben de belangrijkste wetswijzigingen die voor jou van toepassing zijn geselecteerd.
Wetswijzigingen per 1 juli

 

Het btw-tarief op arbeidskosten bij het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) woningen ouder dan twee jaar, was tijdelijk verlaagd naar 6 procent. Op 1 juli gaat het weer omhoog naar 21 procent. Zijn zelfstandig ondernemers in de bouw er klaar voor?

 

Nieuwe wet Aanpak Schijnconstructies (WAS)

De wet biedt een basis voor het bereiken van gelijk loon voor gelijk werk. Het moet uitbuiting, onderbetaling van werknemers en oneerlijke concurrentie tussen bedrijven voorkomen. De meeste onderdelen van de wet gaan in per 1 juli 2015. Lees meer over de WAS en wat het voor zzp’ers betekent. 

 

Wet werk en zekerheid

Op 1 januari is al een aantal wijzigingen van de Wet werk en zekerheid ingegaan op het gebied van flexibel personeel. Per 1 juli gaat de rest van de wijzigingen in over ontslag en het verlengen van tijdelijke contracten. Als zzp’er heb je hier als het goed is niet veel mee te maken. Wat wel belangrijk is, is een bepaling in de Ontslagregeling: 

Ontslag bij uitbesteding van werkzaamheden mag niet als het is ter vervanging van vaste werknemers door flexibele of goedkopere arbeidskrachten. Het mag alleen als de werkzaamheden worden uitbesteed aan een zelfstandig ondernemer ( ondernemer voor de belastingdienst en ingeschreven bij de KvK).

Werkgevers mogen dus wel mensen laten gaan als ze het werk uitbesteden aan zzp’ers. Het kan dus zijn dat dit je meer opdrachten gaat opleveren. 

 

Sterkere positie auteurs en artiesten

Er komt een wettelijke regeling voor het auteurscontractenrecht voor auteurs en artiesten. Dit versterkt je contractuele positie ten opzichte van exploitanten, bijvoorbeeld uitgevers en producenten:

 • Je krijgt de mogelijkheid het contract geheel of gedeeltelijk te ontbinden als de exploitant het werk niet (voldoende) exploiteert (herroepingsrecht).
 • Je krijgt recht op een redelijke vergoeding voor het verlenen van exploitatiebevoegdheid. Wat dat precies is moet nog bepaald worden.
 • Er komt een geschillencommissie waar individuele makers en verenigingen van makers hun geschillen kunnen voorleggen.
 • Er komt een bestsellerbepaling, waardoor je een hogere vergoeding kunt krijgen als je werk een onverwacht succes wordt en de oorspronkelijk overeengekomen vergoeding in geen verhouding meer staat tot de opbrengst voor de exploitant.
 • Bij filmwerken krijgen de belangrijkste makers recht op een vergoeding als zij hun rechten overdragen aan de producent van het filmwerk. 

 

Bouwregels aangepast

Bouw of ontwerp je voor particulieren, dan is het belangrijk om te weten dat ze meer vrijheid krijgen bij het ontwerpen van een eigen huis met betrekking tot plafondhoogte, de omvang van badkamer en toilet en het plaatsen van trappen. 

 

Voor zzp’ers met een pensioen

De Wet pensioencommunicatie gaat op 1 juli in en moet ervoor zorgen dat je betere informatie krijgt over je pensioen. Het is de bedoeling dat pensioenfondsen en pensioenverzekeraars onder meer via Pensioen 1-2-3 en mijnpensioenoverzicht duidelijker communiceren over keuzes, mogelijkheden en onzekerheden van jouw pensioen. 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact via telefoon
 • Persoonlijk contact via chat
 • Persoonlijk contact via whatsapp
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Meer dan 20 downloads & checklists
 • Toegang tot het ZZP netwerk
 • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Op Prinsjesdag, dinsdag 17 september 2019, zijn de maatregelen die gevolgen hebben voor jou als zzp’er bekend gemaakt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste…
Je wilt als zzp’er geld lenen voor privédoeleinden bij een financiële instelling, zoals een bank. Dit kan zijn voor de aanschaf van consumenten goederen…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.