ZZPSERVICEDESK

Wat verandert er voor de zakelijke rijder per 1 januari 2019?

Wat verandert er voor de zakelijke rijder per 1 januari 2019?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Een nieuw jaar betekent vaak wijzigingen in de fiscale regelgeving. De grootste wijziging in 2019 raakt de zakelijke rijder die kiest voor elektrisch rijden.
De ‘Tesla-Taks’ heeft niet lang op zich laten wachten

Het aantal elektrische auto’s groeit enorm, momenteel heeft bijna elke autofabrikant een (volledig) elektrisch model in productie. Steeds meer zakelijke rijders kiezen milieubewust voor groen rijden. De lage fiscale bijtelling van slechts 4% stimuleert dat ook. De opmars van elektrische auto’s is de Belastingdienst ook opgevallen, de ‘Tesla-Taks’ heeft dan ook niet lang op zich laten wachten.

 

Termijn bijtelling

De bijtelling wordt voor elektrische auto’s bepaald voor een periode van 60 maanden, gerekend vanaf de datum van (eerste) tenaamstelling van de auto. Na afloop van die 60 maanden wordt op basis van de dan geldende fiscale regelingen opnieuw bekeken welk bijtellingstarief dan voor die auto van toepassing wordt. Wordt de elektrische auto binnen 60 maanden doorverkocht, aan een zakelijke rijder, dan blijft de auto het bijtellingspercentage behouden gedurende de resterende looptijd.
 

Tarieven

Voor een zakelijke auto die minimaal 1 gram CO2 uitstoot geldt, net zoals in 2018, een bijtellingspercentage van 22%. Voor auto’s zonder uitstoot (elektrische auto’s) geldt een bijtellingspercentage van 4%. Dit percentage is in 2019 gelijk gebleven, echter is er nu een maximum cataloguswaarde gesteld van €50.000 voor dit bijtellingstarief. Dat betekent dat voor een nieuwe elektrische zakelijke auto met een cataloguswaarde tot €50.000 vanaf 1 januari 2019 een bijtellingspercentage van 4% geldt. Voor een duurdere elektrische auto geldt het percentage van 22% voor het bedrag dat de cataloguswaarde van €50.000 overstijgt. Deze nieuwe regeling voor zakelijke elektrische voertuigen is vooral van invloed op de zakelijke Tesla-rijder, deze regeling wordt daarom ook wel de ‘Tesla-taks’ genoemd.

Voorbeeld

Voor een elektrische auto met een cataloguswaarde van € 100.000 was de bijtelling voorheen 4% wat neerkwam op €4.000 p/jr (€333,33 p/mnd). Dat wordt nu €13.000 en wel als volgt: 4% over €50.000 (€2.000) en 22% over €50.000 (€11.000). Een duurdere elektrische auto (>€50.000) krijgt dus vanaf 2019 een fors hogere bijtelling.

Overgangsregeling

Er geldt een overgangsregeling voor elektrische auto’s die de periode van 60 maanden, vanaf eerste tenaamstelling, passeren in 2019 of 2020. De periode (van 60 maanden) wordt in dat geval verlengd tot en met 31 december 2020. In de overgangsregeling geldt een bijtellingspercentage van 7% in plaats van 4%, tot een cataloguswaarde van €50.000. Voor het meerdere geldt een bijtellingspercentage van 25%.

Overige fiscale voordelen van de elektrische zakelijke auto zijn:

  • Geen wegenbelasting tot en met 31 december 2020
  • Geen bpm op elektrische voertuigen

Bij aanschaf van een zakelijke elektrische voertuig bestaat vaak het recht op de milieu-investeringsaftrek.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Noodpakket 2.0 bekendgemaakt
Van 1 juni tot eind augustus kunnen zzp’ers de Tozo-uitkering verlengen of aanvragen. De versoepelde voorwaarden uit Tozo 1 worden meegenomen, maar er gaat…
Tozo-regeling met strengere voorwaarden
De afgelopen maanden hebben honderdduizenden zzp’ers een beroep gedaan op de Tozo-uitkering. Deze zal vanaf 1 juni verlengd worden, maar dit keer met strengere…
5 handige apps voor in de auto
Brandstof besparen, kilometerregistratie bijhouden, files vermijden: met deze apps tover je je tablet of smartphone om in een supertool voor in de auto. …
Tips voor verkoop klanten coronacrisis
De coronacrisis raakt veel zzp’ers hard. Mogelijk heb je net als veel van je collega-zzp’ers te maken met geannuleerde opdrachten en omzetverlies. De economische…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.