ZZP Servicedesk

Webshop beginnen? 5 technische zaken waar je op moet letten

Webshop beginnen? 5 technische zaken waar je op moet letten

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Er komt een hoop op je af als je een webshop wilt beginnen en al helemaal als je een goede, professionele webshop wilt starten. Zeker als het om een webshop gaat is de techniek belangrijk. We gaan in op enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden als je plannen hebt om een webshop te beginnen.

Domeinnaam regelen

Je hebt een prachtige, pakkende naam voor de webshop in je hoofd en bent al druk bezig hoe je die naam gaat verpakken, hoe je het logo voor je ziet en laat alvast enveloppen met de naam en het logo bedrukken. Niet doen! Het eerste wat je doet, is als je een naam in je hoofd hebt voor je webshop, checken of de naam eigenlijk nog wel vrij is. Het kan zomaar zijn dat de naam die jij wilt gebruiken al is geregistreerd door iemand anders. In dat geval moet je iets anders bedenken. Pas als je de naam die jij gaat gebruiken vast hebt laten leggen ga je met enveloppen en logo’s aan de slag.

Kies de webwinkelsoftware

Belangrijk bij een webshop is dat de software goed werkt en de gebruiker een heldere, duidelijke en vooral snelle webshop ervaart. Een aantl belangrijke spelers op deze markt zijn Magento, WooCommerce, Shopware en Shopify. WooCommerce kun je zien als een uitbreiding van WordPress en is geschikt voor de wat kleinere webshop. Shopify is een gehost platform en ideaal als je een webshop maakt met maximaal 200 producten. Shopware is in opmars en innovatie; voorlopig lijkt Magento echter de meest complete software te bieden. Je hebt zelf steeds de controle en de schaalbaarheid is groot. Magento is groter, maar daardoor aan de andere kant ook wat complexer.

Welke hosting kies je?

Ook de hosting is natuurlijk belangrijk en ook op deze markt struikel je bijna over het aantal aanbieders. Er is, met andere woorden, nogal wat te kiezen. Wat onder de streep over blijft, is de topsnelheid die je krijgt als je kiest voor Magento hosting. De snelheid is verbluffend, soms wel tot 167 procent sneller dan elke andere webshop. Magento Hosting heeft zeer snelle SSD servers en ingebouwde caching opties. Bovendien is Magento Hosting klaar voor de meest recente PHP versie.

Zelf bouwen of uitbesteden?

Wil jij een professionele website die technisch perfect in elkaar steekt? Kies dan voor een professional die de webshop voor je gaat bouwen. Je houdt uiteraard wel de vinger aan de pols. Het is verstandig voor externe expertise te kiezen. Zelf mis je net die specifieke kennis om de webshop perfect te maken, om over de tijdsinvestering nog maar te zwijgen.

Test en luister

Ga je eenmaal de slag met je webshop, dan is het belangrijk de werking van je webshop te blijven monitoren. Vraag gebruikers om feedback en doe daar echt iets mee. De gebruikers moeten het ultieme gebruiksgemak ervaren en hun klachten en opmerkingen moet je dus erg serieus nemen.

Dit artikel is in samenwerking met Hipex.io geschreven.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Aan het buitenland webshop producten verkopen
Wanneer je een webshop hebt is het niet vreemd als je (zo nu en dan) een bestelling uit het buitenland krijgt. Het internet is immers internationaal. Maar zo’n bestelling roept wel vragen op. Want hoe zit het eigenlijk met de btw als je aan een ander EU-land levert?
Woocommerce SEO
Het optimaliseren van je WordPress-website voor zoekmachines (SEO) doe je misschien al met de WordPress SEO-plugin van Yoast. Voor een webshop werkt SEO nét iets anders, omdat het niet zomaar over pagina’s gaat, maar over producten. Je kunt Google met de juiste SEO-technieken dus bepaalde informatie geven over jouw product. Een deel van deze informatie wordt soms ook in Google getoond (al ligt dit mede aan de autoriteit van je website).
introductie e-commerce
Google Analytics heeft een e-commerce functie. Maar wat is e-commerce en hoe kun je het gebruiken? In dit artikel leg ik je uit wat e-commerce is en waarom het belangrijk is om dit te gebruiken als je een webshop hebt.
tips voor het bouwen van een eigen webshop
Je hebt een doelgroep en producten gevonden en bent klaar om je webshop te beginnen. Dan kun je een webshop kopen of huren, maar je kunt ‘m ook zelf bouwen. Ben jij een doe-het-zelver en wil je je eigen webshop vanaf de grond opbouwen? Waar moet je dan op letten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.