ZZPSERVICEDESK

Wettelijke verplichting toegankelijkheidsnormen websites in de zorg (WCAG)

Wettelijke verplichting toegankelijkheidsnormen websites in de zorg (WCAG)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Iedereen heeft het recht mee te doen in de maatschappij. Het gebruikmaken van internet, computers en smartphones hoort hier ook bij en daarom is het belangrijk dat digitale dienstverlening voor iedereen toegankelijk is. Wanneer websites voldoen aan een aantal richtlijnen zijn ze ook toegankelijk voor bezoekers met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking. Deze richtlijnen worden beschreven in de zogenoemde WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Vanaf 2021 dienen alle websites en andere digitale middelen in de zorg te voldoen aan deze richtlijnen.
Alle digitale middelen dienen te voldoen

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid houdt in dat digitale informatie en diensten voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Hier worden niet alleen blinde of slechtziende mee bedoeld, maar ook mensen met een beperking bij het zien, bewegen, horen en begrijpen van de informatie.
 

Wat zegt de wet?

De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) is zo aangepast dat het wettelijk verplicht is om informatie en diensten toegankelijk te maken voor iedereen, zowel offline als online. Wie er toch een probleem heeft met de informatie, heeft het recht om doeltreffende aanpassingen te vragen.

In 2018 heeft Het Informatieberaad Zorg besloten om de WCAG op te nemen als standaard in de basisinfrastructuur van de zorg. De website digitoegankelijk.nl helpt bij de implementatie van de richtlijnen uit deze wet.
 

Vanaf 2021: toegankelijkheidsnormen in de zorg

Vanaf 2021 moeten websites en andere digitale middelen in de zorg dus voldoen aan deze richtlijnen. Denk aan de manier waarop de website is ontworpen, gebouwd en wordt beheerd. Concreet gaat het om bijvoorbeeld de richtlijnen met betrekking tot de ondertiteling van video’s, teksten bij afbeeldingen die door spraaksoftware zijn voor te lezen en het gebruik van het juiste contrast op websites voor bezoekers met een visuele beperking.
 

Richtlijnen

De WCAG richt zich op vier principes. De eerste is waarneembaar, hierbij gaat het erom dat informatie en onderdelen beschikbaar zijn voor alle gebruikers. Bedienbaar houdt in dat de gebruikersinterface en navigatie voor iedereen bedienbaar is. De informatie moet voor iedereen begrijpelijk zijn en als laatst moet de content voldoende robuust zijn om door alle gebruikers en hulptechnologieën betrouwbaar geïnterpreteerd te worden.

Deze vier principes worden weer onderverdeeld in richtlijnen. Deze richtlijnen zijn voorzien van toetsbare eisen, die weer bestaan uit drie niveaus: A (minimale toegankelijkheid), AA (goede toegankelijkheid) en AAA (zeer goede toegankelijkheid). Deze A-niveaus zijn ingedeeld naar de impact die ze hebben op de visuele presentatie. Zo heeft A impact op een grote en AAA op een specifieke groep.

 

Te ondernemen stappen

Om te voldoen aan de toegankelijksnormen dien je een aantal stappen te ondernemen. Welke dit zijn lees je binnenkort in ons whitepaper.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

webshop producten naar het buitenland
Wanneer je een webshop hebt is het niet vreemd als je (zo nu en dan) een bestelling uit het buitenland krijgt. Het internet is…
Je bent zzp’er, schrijft makkelijk en bent expert in jouw vakgebied. De blogs op jouw eigen website worden goed gelezen, maar je wilt meer…
studiekosten aftrekken voor zzp'ers
Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp’er ook niet stil komt te staan en dat je altijd…
Woocommerce SEO
Het optimaliseren van je WordPress-website voor zoekmachines (SEO) doe je misschien al met de WordPress SEO-plugin van Yoast. Voor een webshop werkt SEO nét…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.