ZZP Servicedesk

“Wie zijn succes alleen meet in omzet en klanten doet zichzelf tekort.” – Ondernemer Mike doet waar hij in gelooft.

Mike Verbruggen aan bureau

“Wie zijn succes alleen meet in omzet en klanten doet zichzelf tekort.” – Ondernemer Mike doet waar hij in gelooft.

Opgroeiende met ondernemende ouders werd Mike Verbruggen van jongs af aan continu blootgesteld aan ondernemersprikkels. Sinds de middelbare school had hij de vurige wens een succesvolle ondernemer te worden. Zijn wens is niet veranderd. Zijn definitie van succes wel. Die is nu breder en meer weloverwogen. Laat je inspireren door zijn visie op succes.

Het begin

“De weg naar fulltime ondernemerschap was voor mij een flinke ontdekkingsreis. Dankzij de afwisselende perioden als werknemer en ondernemer heb ik mezelf heel goed leren kennen. Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat het me heel veel energie kost als werk- of opdrachtgevers zich willen bemoeien met zaken, waar ik juist vrij keuzes in wil maken.
Denk bijvoorbeeld aan de bemoeienis over zaken als mijn werkplek, werktijden en de inhoud van mijn werk. De hoge inkomsten van €9.000,- per maand verleidde me echter om toch door te blijven gaan in een situatie waar ik me niet prettig voelde.
Tot het op een gegeven moment te laat was. Mijn energie was op en ik was volledig burned out.”

Het omslagpunt

“Ik geloof dat je om een deur te openen vaak een andere deur dicht moet doen. Achteraf zie ik mijn burn-out als het omslagpunt dat me deed besluiten de deur richting loondienst en langdurige freelance klussen volledig dicht te gooien. Ik maakte de bewuste keuze voortaan zelf te bepalen waar, hoe en met wie ik werk.
Ik besloot mijn vaardigheden om mensen tijd te laten besparen op hun computer actief in de markt te gaan zetten. Ik bood mijn diensten aan in een vaste structuur en begon presentaties te geven over dit onderwerp. Veel mensen raakten geïnteresseerd en werden mijn klant.

Wat daarna gebeurde had ik niet voorzien. Een aantal van de ondernemers die ik had geholpen tijd te besparen met hun persoonlijke workflow waren zo verrast over de impact op hun werk dat ze me vroegen of ik ook de bedrijfsprocessen van hun bedrijf kon optimaliseren. In veel gevallen bleek dat ik tijdrovende en foutgevoelige werkzaamheden volledig voor hen kon automatiseren. Deze automatisering had vaak een enorme impact op de bedrijfsresultaten wat mij veel voldoening gaf. Ook hier zat ik echter weer in een situatie waarin iemand anders bepaalde waar ik aan werk. Daarom ben ik daarnaast altijd opzoek gegaan naar projecten waar ik zelf de richtingen bepaal.”

Huidige motivatie

“Ik werk graag aan dingen waar de wereld een stukje mooier van wordt. In de praktijk zijn dat vaak projecten waarin de interactie tussen mens en technologie een belangrijke rol speelt. Een voorbeeld van zo’n project is de Cowerkclub. Dit is een project dat ik ben gestart om een oplossing te bieden aan ondernemers die sinds Corona een gebrek aan sociale interactie ervaren.

Samen met mijn compagnon Bas Bakker heb ik dat inmiddels uit laten groeien tot een online omgeving, waar mensen structureel samenkomen, kennis met elkaar maken, in stilte kunnen werken en zelfs even bij “de koffieautomaat” kunnen hangen. Het motiveert me enorm om te zien dat er nu een vaste club bezoekers is die als collega’s aanvoelt en zowel successen als uitdagingen met elkaar delen.

We merken dat veel bezoekers na de eerste kennismaking terug blijven komen en we krijgen steeds meer aanvragen binnen van mensen die online events binnen ons platform willen organiseren. We merken dat we met ons aanbod echt op de juiste weg zitten en hebben grootse plannen voor de toekomst. Als je dit leest als zzp’er, neem dan vooral eens een kijkje en probeer het vrijblijvend uit.”

Persoonlijke ontwikkeling

“Het leukste en tevens meest confronterende aan het zzp-schap vind ik dat als zzp’er alles uit jezelf moet komen. Hierdoor krijg je enorm inzicht in je eigen tekortkomingen. Ik vind het heel gaaf om mezelf te ontwikkelen, dus ik vind dat bovenal positief. Iedere keer dat ik nieuwe zwaktes van mezelf bloot leg, probeer ik informatie te verzamelen waarmee ik inzicht krijg hoe dit te overwinnen. Als dat niet lukt, probeer ik hulp te vragen aan anderen. Soms zou ik dat wel eens wat eerder mogen doen.

Daarnaast stop ik bovengemiddeld veel tijd in nadenken over tot in hoeverre het leven (en dus ook mijn onderneming) stuurbaar is. Ik krijg steeds meer het gevoel dat dit maar in beperkte mate het geval is: De een wordt geboren met een ongelimiteerde hoeveelheid energie, de ander met een fantastisch uiterlijk en dan is er ook nog een bepaalde geluksfactor in het spel.

Ik heb ontdekt dat de grootste bron van frustratie het verschil is tussen waar je wilt zijn en waar je bent. Ik streef er dan ook naar om tevreden te zijn met wat ik heb en zorg dat ik leuke dingen doe waar ik in geloof.”

Zzp-schap en geluk

“Ik heb de vrijheid om de keuzes te maken waar ik gelukkig van word. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat wandelen een enorm positief effect heeft op hoe ik me voel. Daarom wandel ik nu minimaal een uur per dag. Wandelen is voor mij een hele effectieve manier om stress te ontladen en prikkels te verwerken. Wanneer ik naar de agenda van iemand anders moet leven, is het lastig daar voldoende tijd voor vrij te maken. Het nastreven van een fijne en gezonde werkdag is voor mij dan ook duurzamer dan me alleen maar te richten op het najagen van euros.

Mijn voornaamste tip aan andere zzp’ers is dan ook om de mate van succes niet alleen te meten aan de hoogte van je omzet en hoeveelheid klanten. Houd je bijvoorbeeld ook bezig met je ideale werkdag. Als jouw werkdag lekker in elkaar zit, is dat ook succes. Mijn belangrijkste advies aan alle lezers van ZZP Servicedesk is dan ook simpel: “Probeer een fijne dag te hebben met de mensen om je heen en tijd te besteden aan dingen die je energie geven.”

Extra tips van Mike:

  1. Automatiseer terugkerend werk

Type je vaak dezelfde emails of raadpleeg je continu bepaalde websites? Ik heb aan den lijve ondervonden dat zzp’ers uren per week kunnen besparen door deze routineklussen te automatiseren.

  1. Organiseer activiteiten

Ik denk dat het erg veel op kan leveren om zelf activiteiten te organiseren en aan activiteiten van anderen mee te doen. Dit is de ideale manier om mensen te ontmoeten waarmee je een goede klik hebt en vaak resulteert dit ook in nieuwe business.

  1. Neem af en toe een pauze

Zit het even tegen? Gun jezelf een pauze. Zodra ik niet zo lekker in m’n vel zit of moe ben, ga ik naar buiten. Zeker wanneer ik wandel in het bos doet het wonderen.
Vroeger zou ik doorgaan als iets niet lukt of tegenzit en nu stop ik juist. Wandelen, films kijken, slapen. Ik kies iets waarvan ik weet dat het helpt me beter te voelen en weet dat er morgen weer een dag komt. Het is belangrijk jezelf ruimte te geven en erop te vertrouwen dat het uiteindelijk wel weer goed komt.

      4. Kom langs in de Cowerkclub

De Cowerkclub is een online werkplek voor zzp’ers. Je ontmoet er andere ondernemers en helpt elkaar verder.

Mike's inspiratiebronnen

Mensen:
Persoonlijke gesprekken waarin je elkaar raakt door open en eerlijk te zijn. De laatst tijd geniet ik steeds meer van ongemakkelijke momenten in een gesprek. Vaak komen daar mooie inzichten uit.

Boeken:
Ik ben een behoorlijke chaoot. Boeken als Grip (Rick Pastoor), Getting Things Done (David Allen) en Atomic habits (James Clear) helpen mij bij het ontwikkelen van een structuur met ruimte voor creativiteit.

Door Raoul Wijnberg

Raoul interviewt vanuit Australië ondernemers en leiders van over de hele wereld. Voor ZZP Servicedesk voelt hij Nederlands meest inspirerende zzp’ers aan de tand en destilleert hij hun belangrijkste tips. Lees hier alle verhalen.

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.