ZZP Servicedesk

Wijziging wet BIG stelt actief bekendmaken BIG-nummer nu verplicht

Wijziging wet BIG stelt actief bekendmaken BIG-nummer nu verplicht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Een wijziging in de wet BIG verplicht geregistreerde zorgverleners om per 1 april 2019 hun BIG-nummer actief bekend te maken. Dit zou het voor patiënten makkelijker maken de zorgverlener te controleren.
Dit geldt per 1 april 2019

Update: Na 1 april wordt er voorlopig nog niet gehandhaafd op het verplicht vermelden van het BIG-nummer. Dit staat in de brief die minister Bruno Bruins voor Medische Zorg aan de Tweede Kamer schrijft. Reden hiervoor is het feit dat de beroepsgroepen, brancheorganisaties, Patiëntenfederatie en andere partijen niet betrokken zijn geweest bij de nadere uitwerking in de AMvB (algemene maatregel van bestuur) en omdat zorgverleners zich nu overvallen voelen door de invoering en de reikwijdte. Dit is nooit de bedoeling geweest.

Waarom geldt deze verplichting?
Iedereen kan via het BIG-register controleren of een bepaalde zorgverlener bevoegd is een zorgberoep uit te oefenen. Dit draagt bij aan de transparantie en veiligheid van de gezondheidszorg in Nederland. Echter komt het geregeld voor dat een zorgverlener moeilijk op naam te vinden is, zoals bij veel overeenkomende achternamen of voorletters of bij gebruik van de achternaam van de partner. Middels het BIG-nummer kom je altijd direct bij de juiste zorgverlener uit.

 

Het voordeel
Je BIG-nummer is een openbaar gegeven dat slechts betrekking heeft op je BIG-registratie. Hoewel een geboortedatum het zoeken in het register ook makkelijker maakt, is deze vaak niet bekend bij de cliënt en is dit ook niet wenselijk in het kader van privacy. Het zoeken op een BIG-nummer zorgt ervoor dat je niet verward wordt met een zorgverlener met een overeenkomstige naam of beroep. Communiceer daarom je BIG-nummer duidelijk, zodat je direct en zonder verwarring vindbaar bent. 

 

Wat betekent dit voor zelfstandige zorgverleners?
Je moet ervoor zorgen dat vanaf 1 april 2019 iedereen jouw BIG-nummer snel en gemakkelijk kan vinden. Wordt jouw naam en beroep op dat moment nergens bekend gemaakt, dan ben je niet verplicht na 1 april het BIG-nummer bekend te maken. Wel kun je het nummer gewoon verstrekken wanneer iemand hiernaar vraagt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zal toezicht gaan houden op de verplichting en kan een boete opleggen wanneer hier niet aan wordt voldaan.

 

Vermeld hier het BIG-nummer
Het nummer vermeld je op alle plekken waar je beroepsmatig je naam en beroep bekend maakt. De wet gaat in ieder geval uit van de volgende plaatsen:

  • Facturen
  • Je website of andere digitale media
  • Briefpapier en e-mail ondertekening
  • Op wegwijzers in de wachtkamer van praktijken en ziekenhuis waar de naam van de BIG-geregistreerde zorgverlener wordt vermeld

 

Vanaf 1 april geldt de verplichting, maar je kunt nu al aan de slag om het BIG-nummer op je website, e-mailondertekening en sociale media te plaatsen. Sommige aanpassingen vragen misschien wat meer tijd, zoals het aanpassen van facturen. Werk je met voorbedrukt briefpapier? Dan geldt dat bestaande voorraden eerst mogen worden opgebruikt.

 

Waar vind ik mijn BIG-nummer?
Je kunt je registratie en nummer vinden in ‘Mijn-BIG-register’. Om in te loggen heb je je DigiD of BIG-login nodig. Het BIG-nummer staat ook in het besluit dat je hebt ontvangen na goedkeuring van de aanvraag tot (her)registratie in het register.

 

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Aan het buitenland webshop producten verkopen
Wanneer je een webshop hebt is het niet vreemd als je (zo nu en dan) een bestelling uit het buitenland krijgt. Het internet is immers internationaal. Maar zo’n bestelling roept wel vragen op. Want hoe zit het eigenlijk met de btw als je aan een…
aftrekposten voor zzp'ers
Waar bij een werknemer de (loon- en) inkomstenbelasting direct worden ingehouden, hoef je als zzp’er pas aan het einde van het jaar aan je inkomstenbelasting te denken. Dat bedrag kan snel oplopen, vooral als je meer dan € 20.000 winst maakt….
stoppen met eenmanszaak recht op uitkering stoppen
De coronacrisis hakt er flink in. Hoewel je als zzp’er wellicht aan het heroriënteren bent en hard op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden om je omzet te redden, kan het zijn dat je noodgedwongen moet stoppen. Zijn er mogelijkheden voor een…
Onze zzp'er Sandra Dekker
Na een opleiding makelaardij, verzekeringseconomie, traineeship bij de KLM, diverse managementfuncties, een handel in schilderijen én meegewerkt te hebben aan verschillende startups wist zzp’er Sandra één ding zeker: “Van alle verschillende…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.