ZZP Servicedesk

Wijziging wet BIG stelt actief bekendmaken BIG-nummer nu verplicht

Wijziging wet BIG stelt actief bekendmaken BIG-nummer nu verplicht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Een wijziging in de wet BIG verplicht geregistreerde zorgverleners om per 1 april 2019 hun BIG-nummer actief bekend te maken. Dit zou het voor patiënten makkelijker maken de zorgverlener te controleren.

Update 2021: Er is een wettelijke verandering vastgelegd over de wijze van communicatie van de BIG registratie. Eerder werd deze wetgeving uitgesteld, maar zal vanaf volgende maand wel actief worden. Hoewel de overheid (nog) geen strenge toezicht zal houden is het wel goed om dit in orde te maken. Het betreft de volgende verplichtingen:

  • Je dient je BIG nummer te geven wanneer hier naar gevraagd wordt.
  • Actief informeren over je registratie middels een vermelding op je website.
  • Het plaatsen van je BIG nummer onder je zakelijke e-mailhandtekening.

Update 2019: Na 1 april 2019 wordt er voorlopig nog niet gehandhaafd op het verplicht vermelden van het BIG-nummer. Dit staat in de brief die minister Bruno Bruins voor Medische Zorg aan de Tweede Kamer schrijft. Reden hiervoor is het feit dat de beroepsgroepen, brancheorganisaties, Patiëntenfederatie en andere partijen niet betrokken zijn geweest bij de nadere uitwerking in de AMvB (algemene maatregel van bestuur) en omdat zorgverleners zich nu overvallen voelen door de invoering en de reikwijdte. Dit is nooit de bedoeling geweest.

Waarom geldt deze verplichting?
Iedereen kan via het BIG-register controleren of een bepaalde zorgverlener bevoegd is een zorgberoep uit te oefenen. Dit draagt bij aan de transparantie en veiligheid van de gezondheidszorg in Nederland. Echter komt het geregeld voor dat een zorgverlener moeilijk op naam te vinden is, zoals bij veel overeenkomende achternamen of voorletters of bij gebruik van de achternaam van de partner. Middels het BIG-nummer kom je altijd direct bij de juiste zorgverlener uit.

Het voordeel
Je BIG-nummer is een openbaar gegeven dat slechts betrekking heeft op je BIG-registratie. Hoewel een geboortedatum het zoeken in het register ook makkelijker maakt, is deze vaak niet bekend bij de cliënt en is dit ook niet wenselijk in het kader van privacy. Het zoeken op een BIG-nummer zorgt ervoor dat je niet verward wordt met een zorgverlener met een overeenkomstige naam of beroep. Communiceer daarom je BIG-nummer duidelijk, zodat je direct en zonder verwarring vindbaar bent. 

Wat betekent dit voor zelfstandige zorgverleners?
Je moet ervoor zorgen dat vanaf 1 april 2019 iedereen jouw BIG-nummer snel en gemakkelijk kan vinden. Wordt jouw naam en beroep op dat moment nergens bekend gemaakt, dan ben je niet verplicht na 1 april het BIG-nummer bekend te maken. Wel kun je het nummer gewoon verstrekken wanneer iemand hiernaar vraagt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zal toezicht gaan houden op de verplichting en kan een boete opleggen wanneer hier niet aan wordt voldaan.

Vermeld hier het BIG-nummer
Het nummer vermeld je op alle plekken waar je beroepsmatig je naam en beroep bekend maakt. De wet gaat in ieder geval uit van de volgende plaatsen:

  • Facturen
  • Je website of andere digitale media
  • Briefpapier en e-mail ondertekening
  • Op wegwijzers in de wachtkamer van praktijken en ziekenhuis waar de naam van de BIG-geregistreerde zorgverlener wordt vermeld

Vanaf 1 april geldt de verplichting, maar je kunt nu al aan de slag om het BIG-nummer op je website, e-mailondertekening en sociale media te plaatsen. Sommige aanpassingen vragen misschien wat meer tijd, zoals het aanpassen van facturen. Werk je met voorbedrukt briefpapier? Dan geldt dat bestaande voorraden eerst mogen worden opgebruikt.

Waar vind ik mijn BIG-nummer?
Je kunt je registratie en nummer vinden in ‘Mijn-BIG-register’. Om in te loggen heb je je DigiD of BIG-login nodig. Het BIG-nummer staat ook in het besluit dat je hebt ontvangen na goedkeuring van de aanvraag tot (her)registratie in het register.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!