Dit artikel is gepubliceerd op 30 maart 2021.
In het Pensioenakkoord is afgesproken dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zou komen. Zzp’ers betalen dan maandelijks premie. Twee jaar geleden, maart 2020, presenteerden de organisaties in de Stichting van de Arbeid hier een voorstel voor. In een Kamerbrief beschrijft Koolmees dat de uitvoering op grote problemen stuit.
Keuzevrijheid
Uit het voorstel bleek dat ‘keuzevrijheid’ voor zelfstandigen belangrijk is. “Vanwege de diversiteit van de zelfstandigenpopulatie, biedt het voorstel verschillende keuzemogelijkheden. Zo kan elke zelfstandige zelf bepalen welke verzekering passend is.” Daardoor kan de hoogte van de premie flink verschillen.
Nadat Koolmees het voorstel aan het UWV en de Belastingdienst had voorgelegd, bleek dat juist deze ‘keuzevrijheid’ uitvoeringsproblemen met zich meebrengt.
Alternatieve manieren
Minister Koolmees kijkt nu naar alternatieve manieren om de verplichte AOV te regelen. Een mogelijkheid die “recht doet aan advies van de Stichting”. Zo wordt er gekeken of de regeling misschien bij een andere wet kan aansluiten.
Wanneer de verplichte AOV er gaat komen is nog niet bekend. “Elke variant op een verplichte verzekering tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico komt met complexiteit, kent uitvoeringsvraagstukken en kost jaren om van tekentafel naar praktijk om te zetten.”
Download: de Kamerbrief over hoofdlijnen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.