ZZP Servicedesk

Zelf je AOV kiezen en vergelijken of toch een verplichting?

Verplichte AOV voor zzp'ers duurt nog jaren

Zelf je AOV kiezen en vergelijken of toch een verplichting?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
In het Pensioenakkoord is afgesproken dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zou komen. Zzp'ers betalen dan maandelijks premie. Een jaar geleden, maart 2020, presenteerden de organisaties in de Stichting van de Arbeid hier een voorstel voor. In een Kamerbrief beschrijft Koolmees dat de uitvoering op grote problemen stuit.

Keuzevrijheid

Uit een recent voorstel bleek dat ‘keuzevrijheid’ voor zelfstandigen belangrijk is. “Vanwege de diversiteit van de zelfstandigenpopulatie, biedt het voorstel verschillende keuzemogelijkheden. Zo kan elke zelfstandige zelf bepalen welke verzekering passend is.” Daardoor kan de hoogte van de premie flink verschillen. Een AOV vergelijken voordat je met een AOV-aanbieder in zee gaat is dus erg belangrijk.

Nadat Koolmees het voorstel aan het UWV en de Belastingdienst had voorgelegd, bleek dat juist deze ‘keuzevrijheid’ uitvoeringsproblemen met zich meebrengt.

Alternatieve manieren

Minister Koolmees kijkt nu naar alternatieve manieren om de verplichte AOV te regelen. Een mogelijkheid die “recht doet aan advies van de Stichting”. Zo wordt er gekeken of de regeling misschien bij een andere wet kan aansluiten.

Wanneer de verplichte AOV er gaat komen is nog niet bekend. “Elke variant op een verplichte verzekering tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico komt met complexiteit, kent uitvoeringsvraagstukken en kost jaren om van tekentafel naar praktijk om te zetten.”

Download: de Kamerbrief over hoofdlijnen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. 

AOV vergelijken waar moet je op letten?

Als zzp’er heb je geen recht op een uitkering uit de ziektewet. Je moet dus zelf maatregelen nemen om je inkomen niet te verliezen door ziekte. Een AOV-verzekering voor zzp’ers (arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp) is een goede optie om jezelf te beschermen. Maar let op want de AOV premies kunnen per verzekeraar flink verschillen. Het is dus belangrijk dat je een goede AOV-vergelijking maakt van de verschillende aanbieders.

Er zijn naast de AOV-premie ook nog ook nog een aantal andere belangrijke punten waar je aandacht aan moet besteden:

  • Welke vorm van arbeidsongeschiktheid is er verzekerd?
  • Welke soort verzekering is het een sommenverzekering of schadeverzekering?
  • Welk bedrag kan je verzekeren en bij welk percentage arbeidsongeschiktheid is er een uitkering?
  • Is er een wachttijd van toepassing?
  • Welke type premie is er van toepassing een vaste premie of variabele premie?

Ons advies is, kies niet zomaar een aanbieder en vergelijk het aanbod uit de markt goed. Een goede AOV-vergelijking zal je niet alleen inzicht geven in de premie maar ook de bovenstaande vragen worden daarin beantwoord.

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!