ZZP Servicedesk

Zelfstandigenaftrek: een steuntje in de rug van de zzp’er

Wat is de zelfstandigenaftrek voor zzp'ers?

Zelfstandigenaftrek: een steuntje in de rug van de zzp’er

Er is veel ophef de laatste tijd over de zelfstandigenaftrek. Het kabinet onderzoekt of ze dit fiscale voordeel voor zzp’ers wil afschaffen en dat stuit op protest. Maar wat houdt die zelfstandigenaftrek nu eigenlijk precies in?

De zelfstandigenaftrek werd ooit ingevoerd als compensatie voor zelfstandige ondernemers, omdat zij minder recht hebben op sociale voorzieningen dan werknemers. 

Aantal uren maken

Waar moet je eigenlijk precies aan voldoen? De Belastingdienst stelt slechts drie voorwaarden om aanspraak te maken op de aftrek. Je moet ondernemer zijn én voldoen aan het urencriterium. Je moet dus minimaal 1.225 uur per jaar besteden aan je bedrijf. Daarnaast mag je aan het begin van het jaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Voldoe je daaraan? Dan is de zelfstandigenaftrek een bedrag van 7.280 euro in 2019 en 7.030 euro in 2020. De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2020 jaarlijks lager, totdat deze in 2028 uitkomt op 5.000 euro. 

Overigens kan het bedrag nooit meer zijn dan het bedrag van je winst vóór ondernemersaftrek. Dit geldt weer niet als je starter bent en ook in aanmerking voor dat andere belangrijke fiscale voordeel, de startersaftrek.

Tip: Er zijn veel handige tools om je uren gemakkelijk en snel bij te houden. Kijk eens naar:


 

Te lage winst

Maar wat nu als je geen goed jaar hebt gehad en een te lage omzet hebt gedraaid? De Belastingdienst heeft daar begrip voor, zeker als je starter bent. Het is daarom  mogelijk het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek te verrekenen in de volgende negen jaar. De winst in die jaren moet dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek.

Hoe groot is nu precies het voordeel van de zelfstandigenaftrek op je belastbaar inkomen? Dat is wat iedereen natuurlijk wil weten. Dat hangt allereerst af van je persoonlijke situatie, maar het moge duidelijk zijn dat de aftrek van 7.280 euro in 2019 (en 7.030 euro in 2020) je belastingaanslag een stuk lager zal maken. Gemiddeld wordt vaak geschat dat het netto zo’n 1.000 euro aan belasting scheelt op je aanslag.

Oudere zzp’ers

Wat als je de AOW-leeftijd hebt bereikt? Als je in de loop van het jaar de AOW-leeftijd bereikt en je voldoet aan de andere voorwaarden (je bent ondernemer en voldoet aan het urencriterium), dan mag je de zelfstandigenaftrek volledig toepassen. Als je voor het begin van het jaar de AOW-leeftijd hebt bereikt, ligt het anders. Dan heb je nog maar recht op 50 procent van de zelfstandigenaftrek. Dit geldt ook voor de startersaftrek.

De zelfstandigenaftrek is dus een belangrijke steun in de rug voor jou als zzp’er. Je hebt immers geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkeringpensioenopbouw of werkloosheidsuitkering. Belangrijk dus dat je goed je urenadministratie en financiële administratie bijhoudt. Zodat je er optimaal gebruik van kunt maken.

Wanneer bereik je de AOW leeftijd?

Jouw geboortedatumJaar waarin je
AOW krijgt
Leeftijd waarop jouw 
AOW-uitkering ingaat
Na 31 augustus 1952 
en voor 1 september 1953
201966 + 4 maanden
na 31 augustus 1953 en voor 1 september 1954202066 + 4 maanden
na 31 augustus 1954 en voor 1 september 1955202166 + 4 maanden
na 31 augustus 1955 en voor 1 juni 1956202266 + 7 maanden
na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957202367 + 10 maanden
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!