ZZPSERVICEDESK

Zo houd je de administratie succesvol bij

Zo houd je de administratie succesvol bij

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het opzetten van een onderneming kost veel tijd. Je dient je netwerk op te bouwen, probeert contact te zoeken met potentiële opdrachtgevers en leveranciers, je bent aan het nadenken over hoe je jezelf wil promoten of misschien ben je een eigen website aan het bouwen. Maar denk je ook aan je administratie?
Een aantal tips

Het opzetten van een administratie kan er daarbij inschieten. Hier een aantal tips voor het succesvol bijhouden van een administratie.

 1. Het is een open deur, maar wees gestructureerd. Houd privé en zakelijk strikt gescheiden. Houd één bankrekening aan voor alle zakelijke in- en uitgaven. Boek per maand een vast bedrag naar de privérekening over om van te leven. Dan houd je het voor jezelf overzichtelijk.
   
 2. Houd een administratie bij. Tegenwoordig zijn er allemaal handige boekhoudprogramma’s waarbij de administratie online (in de cloud) bijgewerkt kan worden. Bonnen kunnen tegenwoordig via een app of online platform in de administratie worden opgeslagen, zodat deze altijd weer makkelijk teruggevonden kunnen worden.
   
 3. Wil jij je alleen maar bezig houden met de commerciële kant van je onderneming? Zorg ervoor dat de administratie geen ondergeschoven kindje wordt. Besteed dit dan uit aan een accountants- of administratiekantoor. Dan doet iedereen waar hij/zij goed in is!
   
 4. Wist je dat als je in gesprek gaat met een potentiële relatie en daarbij een biertje of een wijntje drinkt, de kosten ook (weliswaar beperkt) aftrekbaar zijn? Schrijf wel op het bonnetje met wie je hebt gegeten/gedronken en waarom je dat hebt gedaan. Dit voorkomt dat er achteraf discussie ontstaat met de Belastingdienst over het zakelijk karakter.
   
 5. Ook kosten die je maakt met de privéauto kunnen als aftrekpost worden opgevoerd. Elke gereden kilometer is aftrekbaar tegen 19 cent per kilometer. Houd dan wel een registratie bij.

Als zzp’er heb je de verplichting om de administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Daarbij kan worden gedacht aan grootboekoverzichten, debiteuren- en crediteurenadministratie, voorraadadministratie en kilometeradministratie. Gegevens met betrekking tot een bedrijfspand moeten zelfs 10 jaar worden bewaard. 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

creatief boekhouden tips voor meer winst zzp
Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee…
studiekosten aftrekken voor zzp'ers
Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp’er ook niet stil komt te staan en dat je altijd…
Helpt jouw partner binnen de onderneming?
Is je partner nauw betrokken bij je bedrijf? Houdt hij of zij jouw bonnetjes bij of werkt je partner je offertes uit omdat je…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.