ZZP Servicedesk

Zo houd je de administratie succesvol bij

Zo houd je de administratie succesvol bij

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het opzetten van een onderneming kost veel tijd. Je dient je netwerk op te bouwen, probeert contact te zoeken met potentiële opdrachtgevers en leveranciers, je bent aan het nadenken over hoe je jezelf wil promoten of misschien ben je een eigen website aan het bouwen. Maar denk je ook aan je administratie?
Een aantal tips

Het opzetten van een administratie kan er daarbij inschieten. Hier een aantal tips voor het succesvol bijhouden van een administratie.

 1. Het is een open deur, maar wees gestructureerd. Houd privé en zakelijk strikt gescheiden. Houd één bankrekening aan voor alle zakelijke in- en uitgaven. Boek per maand een vast bedrag naar de privérekening over om van te leven. Dan houd je het voor jezelf overzichtelijk.
   
 2. Houd een administratie bij. Tegenwoordig zijn er allemaal handige boekhoudprogramma’s waarbij de administratie online (in de cloud) bijgewerkt kan worden. Bonnen kunnen tegenwoordig via een app of online platform in de administratie worden opgeslagen, zodat deze altijd weer makkelijk teruggevonden kunnen worden.
   
 3. Wil jij je alleen maar bezig houden met de commerciële kant van je onderneming? Zorg ervoor dat de administratie geen ondergeschoven kindje wordt. Besteed dit dan uit aan een accountants- of administratiekantoor. Dan doet iedereen waar hij/zij goed in is!
   
 4. Wist je dat als je in gesprek gaat met een potentiële relatie en daarbij een biertje of een wijntje drinkt, de kosten ook (weliswaar beperkt) aftrekbaar zijn? Schrijf wel op het bonnetje met wie je hebt gegeten/gedronken en waarom je dat hebt gedaan. Dit voorkomt dat er achteraf discussie ontstaat met de Belastingdienst over het zakelijk karakter.
   
 5. Ook kosten die je maakt met de privéauto kunnen als aftrekpost worden opgevoerd. Elke gereden kilometer is aftrekbaar tegen 19 cent per kilometer. Houd dan wel een registratie bij.

Als zzp’er heb je de verplichting om de administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Daarbij kan worden gedacht aan grootboekoverzichten, debiteuren- en crediteurenadministratie, voorraadadministratie en kilometeradministratie. Gegevens met betrekking tot een bedrijfspand moeten zelfs 10 jaar worden bewaard. 

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Ontdek of en hoe jij kosten kunt besparen met een e-bike
Elektrische vervoermiddelen zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen de elektrische auto, maar ook de e-bike, stijgt onder zzp’ers enorm in populariteit. Een e-bike is milieuvriendelijk en ideaal voor woon- en werkverkeer. Het kan een goed…
aftrekposten voor zzp'ers
Waar bij een werknemer de (loon- en) inkomstenbelasting direct worden ingehouden, hoef je als zzp’er pas aan het einde van het jaar aan je inkomstenbelasting te denken. Dat bedrag kan snel oplopen, vooral als je meer dan € 20.000 winst maakt….
belastingaangifte doen als zzp'er
Belastingaangifte doen is een vervelende, maar noodzakelijke taak. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uithalen die vaak over het hoofd worden gezien. Als je het zelf te lastig vindt, kun je een belastingadviseur of een accountant in de…
meldpunt zzp nationale ombudsman
Zzp’ers met schulden kunnen voor hulp en ondersteuning aankloppen bij de gemeente. Deze is wettelijk verplicht om ook aan hen schuldhulp aan te bieden. Maar gebeurt dat ook echt? En hoe moeilijk is het voor zzp’ers om die hulp te krijgen? Om deze…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.