ZZP Servicedesk

Zo koop je op een goede manier een bedrijfspand

Zo koop je op een goede manier een bedrijfspand

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Veel ondernemers huren een (gedeelte van een) bedrijfspand voor het uitoefenen van hun werkzaamheden. Als de zaken goed gaan is het misschien zelfs mogelijk om een eigen pand te kopen. Hoe mooi zou dat zijn? Maar als je als ondernemer iets doet, wil je het wel goed doen. Hier volgen daarom een aantal aandachtspunten waar je goed op moet letten bij het aankopen van een bedrijfspand.
Blog van Emelie van den Biesen | BVJA

Wel of geen btw?

In de koopovereenkomst is het van belang dat er, naast uiteraard de koopprijs, is opgenomen of er wel of geen btw is verschuldigd over de te betalen koopprijs. Denk dus na over je btw-positie om te voorkomen dat je achteraf wordt geconfronteerd met het betalen van btw bovenop de koopprijs. Soms is een levering op grond van de wet vrijgesteld van btw en soms juist belast met btw. Ook kan het een keuze zijn om met of zonder btw te leveren, waaruit consequenties volgen voor jou als koper of juist voor de verkoper.
 

Moet je erfpacht betalen?

Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar let ook goed op wat je daadwerkelijk koopt. Staat het pand op eigen grond of is er sprake van erfpacht? Bij erfpacht word je eigenaar van het pand, maar geen eigenaar van de grond. De grond huur je van bijvoorbeeld de gemeente en je betaalt hier canon voor. Dat is te vergelijken met het betalen van een huurprijs.
 

Wat is het normale gebruik?

Het komt regelmatig voor dat je het pand voor een ander doel wilt gaan gebruiken dan de vorige eigenaar. In de koopovereenkomst is opgenomen wat het normale gebruik is. Als het door jou beoogde gebruik afwijkt van het opgenomen normale gebruik, dan is het verstandig dit uitdrukkelijk te vermelden. De verkoper kan dan aangeven of het pand geschikt is voor het gewenste gebruik. Ook dien je dit zelf als koper goed te onderzoeken. Misschien heb je wel een specifieke vergunning nodig of zijn er speciale regels aan het pand verbonden.
 

Ontbindende voorwaarden opnemen?

Ga ook na of je een ontbindende voorwaarde wilt opnemen in de koopovereenkomst. Dit houdt in dat je in specifieke (onvoorziene) situaties van de koop kunt afzien. Denk hierbij aan de situatie dat je de financiering niet rond krijgt of een bepaalde vergunning niet verleend wordt. Wanneer deze situatie zich voordoet, vervalt de getekende koopovereenkomst. Ook de verkoper kan kiezen voor het opnemen van ontbindende voorwaarden, in verband met bijvoorbeeld eventuele benodigde toestemmingen van aandeelhouders of de gemeente.
 

Voorkom spijt

Laat tot slot altijd een (fiscaal) jurist meelezen voor dat je een koopovereenkomst tekent. Zo voorkom je dat je spijt krijgt van je ‘goede’ aankoop.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Aan het buitenland webshop producten verkopen
Wanneer je een webshop hebt is het niet vreemd als je (zo nu en dan) een bestelling uit het buitenland krijgt. Het internet is immers internationaal. Maar zo’n bestelling roept wel vragen op. Want hoe zit het eigenlijk met de btw als je aan een…
aftrekposten voor zzp'ers
Waar bij een werknemer de (loon- en) inkomstenbelasting direct worden ingehouden, hoef je als zzp’er pas aan het einde van het jaar aan je inkomstenbelasting te denken. Dat bedrag kan snel oplopen, vooral als je meer dan € 20.000 winst maakt….
stoppen met eenmanszaak recht op uitkering stoppen
De coronacrisis hakt er flink in. Hoewel je als zzp’er wellicht aan het heroriënteren bent en hard op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden om je omzet te redden, kan het zijn dat je noodgedwongen moet stoppen. Zijn er mogelijkheden voor een…
Onze zzp'er Sandra Dekker
Na een opleiding makelaardij, verzekeringseconomie, traineeship bij de KLM, diverse managementfuncties, een handel in schilderijen én meegewerkt te hebben aan verschillende startups wist zzp’er Sandra één ding zeker: “Van alle verschillende…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.