Blog van Emelie van den Biesen | BVJA
Wel of geen btw?
In de koopovereenkomst is het van belang dat er, naast uiteraard de koopprijs, is opgenomen of er wel of geen btw is verschuldigd over de te betalen koopprijs. Denk dus na over je btw-positie om te voorkomen dat je achteraf wordt geconfronteerd met het betalen van btw bovenop de koopprijs. Soms is een levering op grond van de wet vrijgesteld van btw en soms juist belast met btw. Ook kan het een keuze zijn om met of zonder btw te leveren, waaruit consequenties volgen voor jou als koper of juist voor de verkoper.
Â
Moet je erfpacht betalen?
Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar let ook goed op wat je daadwerkelijk koopt. Staat het pand op eigen grond of is er sprake van erfpacht? Bij erfpacht word je eigenaar van het pand, maar geen eigenaar van de grond. De grond huur je van bijvoorbeeld de gemeente en je betaalt hier canon voor. Dat is te vergelijken met het betalen van een huurprijs.
Â
Wat is het normale gebruik?
Het komt regelmatig voor dat je het pand voor een ander doel wilt gaan gebruiken dan de vorige eigenaar. In de koopovereenkomst is opgenomen wat het normale gebruik is. Als het door jou beoogde gebruik afwijkt van het opgenomen normale gebruik, dan is het verstandig dit uitdrukkelijk te vermelden. De verkoper kan dan aangeven of het pand geschikt is voor het gewenste gebruik. Ook dien je dit zelf als koper goed te onderzoeken. Misschien heb je wel een specifieke vergunning nodig of zijn er speciale regels aan het pand verbonden.
Â
Ontbindende voorwaarden opnemen?
Ga ook na of je een ontbindende voorwaarde wilt opnemen in de koopovereenkomst. Dit houdt in dat je in specifieke (onvoorziene) situaties van de koop kunt afzien. Denk hierbij aan de situatie dat je de financiering niet rond krijgt of een bepaalde vergunning niet verleend wordt. Wanneer deze situatie zich voordoet, vervalt de getekende koopovereenkomst. Ook de verkoper kan kiezen voor het opnemen van ontbindende voorwaarden, in verband met bijvoorbeeld eventuele benodigde toestemmingen van aandeelhouders of de gemeente.
Â
Voorkom spijt
Laat tot slot altijd een (fiscaal) jurist meelezen voor dat je een koopovereenkomst tekent. Zo voorkom je dat je spijt krijgt van je ‘goede’ aankoop.