ZZP Servicedesk

Zo sluit je de werkdag ontspannen af

Zo sluit je de werkdag ontspannen af

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
De werkdag zit er weer op. De telefoon stond roodgloeiend, je mailbox is nog altijd niet leeg en het lijkt erop alsof je to-do list alleen maar langer is geworden. Op het eind van de dag zit je hoofd vol met alles wat je vandaag niet af hebt gekregen en waar je morgen weer mee verder moet. De vrije uurtjes na het werk zijn natuurlijk niet bedoeld voor dit gepieker.
6 bruikbare tips

Toch gaat voor bijna de helft van de ondernemers ondernemen voor vrije tijd. Bij twee op de drie ondernemers lijdt de privésituatie zelfs weleens onder het ondernemerschap. Daarom is het belangrijk om het werk niet mee ‘naar huis’ te nemen, want alleen zo kun je je van je werk afsluiten en jezelf weer opladen voor de volgende dag. Toch is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geeft Allianz zes tips om een drukke werkdag op een ontspannen manier af te sluiten.
 

1. Werk je to-do list bij

Pak je to-do list er nog eens bij en kijk naar de punten waar je niet aan toegekomen bent. Hoe is je dag verlopen? Pak daarna de agenda voor volgende dag erbij en stel op basis hiervan een nieuwe to-do list samen. Het kan soms zijn dat het door alle drukte in je hoofd lijkt alsof er nog enorm veel moet gebeuren, terwijl het zomaar mee kan vallen als je het uitschrijft. Door alle taken op een rijtje te zetten, haal je de chaos uit je hoofd en kun je met een rustiger gevoel naar huis.
 

2. Maak je bureau leeg

Drie notitieboekjes, twee mokken, vijf pennen, stapels papier. Na een drukke werkdag kan je bureau er makkelijk uitzien als een slagveld. Ruim dit op voordat je afsluit. Niks is zo fijn als morgen weer aan een fijn opgeruimde werkplek te beginnen!
 

3. Laat je laptop en zakelijke telefoon op het werk 

Een gemiddelde werkdag telt maar een standaard aantal uren. Buiten die uren is het als zzp’er misschien verleidelijk om hier nog wat extra uurtjes aan te plakken, maar daar is deze vrije tijd natuurlijk niet voor bedoeld. Sterker nog; het is belangrijk om je privé en zakelijke leven gescheiden te houden. Leg daarom die laptop maar aan de kant. Heb je je zakelijke mail op je persoonlijke mobiele telefoon staan? Zet dan de notificaties uit. Dat er na werktijd nog gemaild wordt, hoeft niet te betekenen dat je er ook meteen mee aan de slag moet.
 

4. Fiets of wandel naar huis

Niks is zo lekker als een frisse neus halen na werktijd. Al helemaal als je de hele dag binnen hebt gezeten. Laat je gedachten afdwalen en concentreer je op wat er zich buiten afspeelt in plaats van aan je to-do list voor morgen.
 

5. Zet muziek op

Dit is een perfecte manier om je werk, letterlijk en figuurlijk, achter je te laten. Kies muziek waar jij bij kunt ontspannen, of het nu hardstyle of klassieke muziek is, en concentreer je hierop. Luister naar de teksten en vergeet hierbij even alles om je heen.
 

6. Schrijf dingen die nog in je opkomen meteen van je af

Soms schieten de beste ideeën je te binnen terwijl je juist niet met je werk bezig bent. Heel fijn natuurlijk, maar dan hoef je nog niet per direct een uitgebreid plan van aanpak te schrijven. Leg in plaats daarvan een notitieblokje op een vaste plek en noteer daar je ingeving zodat je er de volgende dag mee aan de slag kunt.
 

Door een dagelijkse afsluitende routine in het leven te roepen, werk je als het ware automatisch toe naar een aantal ontspannen vrije uren zónder werk. Het zal misschien als zzp’er in het begin nog wat onwennig aanvoelen. Toch is het belangrijk om op een gezonde manier te ondernemen door een balans te vinden tussen werk en privé en tussen inspanning en ontspanning. Alleen dan kun je dag na dag door blijven gaan.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Sporten een gewoonte maken
Iedere ondernemer moet prioriteiten stellen. Vaak komt werk op één, omdat er toch geld verdiend moet worden. Sporten (en gezond eten) wil er dan…
Het is zomer in Nederland en dat is te merken. Er is sprake van een hittegolf. Maar 30 graden of niet, jij kunt niet…
Zzp vakantie tijd goed indelen
Als de vakantieperiode voor de deur staat komt bij veel zzp’ers de vraag naar boven of het wel slim is even weg te gaan….
In dit digitale tijdperk werken zzp’ers steeds meer online. Hierdoor zijn velen niet meer afhankelijk van een bepaalde locatie; zolang er een goede internetverbinding…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.