ZZP Servicedesk

Zo vind je het beste theme voor WordPress

Zo vind je het beste theme voor WordPress

WordPress beschikt over themes of templates waarmee je het uiterlijk van je website met een paar muisklikken volledig kunt aanpassen. Met duizenden themes die voor het grootste deel gratis zijn, is het aanbod overweldigend. Hoe kies je uit die zee van thema’s de beste voor jouw website en doelgroep?

Bepaal hoe jouw website er uit komt te zien

Er komt heel wat kijken bij het maken van een eigen WordPress site. Allereerst heb je een vrije domeinnaam nodig en geschikte webhosting. Daarna kun je WordPress (laten) installeren en komt het leukste onderdeel; bepalen hoe jouw website eruit komt te zien.

Wat voor website wil je hebben?

Probeer eerst te bepalen hoe jij wil dat je website eruit gaat zien. Wat heb je nodig? Hoe wil je overkomen op je bezoekers? Voor contentmarketing, waarbij je veel berichten wilt plaatsen, is een ‘blog’ template geschikt. Heb je flink wat cases die je goed tentoon wilt stellen, dan kun je kiezen voor ‘portfolio’. Als je vooral jouw bedrijf overzichtelijk wilt presenteren, dan is een ‘one page’ template waarschijnlijk wat je zoekt. Er zijn ook speciale thema’s ontwikkeld met sales in gedachten en die optimaal zijn vormgegeven om conversie te verhogen. Veel thema’s bieden de mogelijkheid om WooCommerce te integreren; een populair eCommerce platform waar veel webwinkels op draaien. Je kunt het zo gek niet bedenken of WordPress heeft er wel een jasje voor.

Waar vind je de beste themes?

Een van de eerste plaatsen om nieuwe thema’s te vinden, is het admin-gedeelte van WordPress zelf. Ga naar ‘weergave > thema’s‘ en je ziet de thema’s die al geïnstalleerd. Klik op ‘nieuwe toevoegen‘ om zelf een thema te selecteren en direct te installeren.
Je kunt misschien gemakkelijker zoeken in de catalogus op de website van WordPress zelf. Hier kun je handig filteren op bepaalde eigenschappen. Er worden op een apart gedeelte in de catalogus ook betaalde thema’s aangeboden.
Andere goede sites om thema’s te vinden zijn bijvoorbeeld ThemeForest en TemplateMonster. Hier ligt meer de nadruk op betaalde ‘premium’ thema’s. Er zijn ook veel websites die mooie nieuwe themes verzamelen in blogposts zoals ‘de beste magazine themes van 2019’. Die kunnen goed dienen als inspiratie voor je zoektocht.

Ga je voor gratis of een betaald ‘premium’ theme?

Wordpress staat bekend om zijn gratis thema’s. Samen met de vele gratis plugins die te krijgen zijn, is dat wat het zo’n populair CMS maakt. Als je meer vrijheid wilt om templates naar eigen wens in te richten, kan het lonen om te kiezen voor premium thema. Bijkomend voordeel is dat je er ook vaak goede ondersteuning bij krijgt van de ontwikkelaar zelf. De meeste premium themes kosten tussen de €10 en €70. Meestal kun je een gratis ‘light’ versie proberen, waarna je kunt overstappen op de uitgebreidere premium variant als je wilt.

Waar kun je verder op letten?

Heb je een WordPress thema gevonden dat er goed uitziet? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten om er zeker van te zijn dat je goed zit.

  • Gebruikersreviews: Op de eerder genoemde sites kunnen gebruikers reviews plaatsen bij het thema. Check of de score goed is en blader ook even de reviews van andere gebruikers door. Zij hebben ervaring met het thema en zullen je wijzen op voor- en nadelen die misschien door de ontwikkelaar zelf niet genoemd worden.
  • Responsive design: een ‘responsive’ thema past zijn design aan aan de grootte van het scherm. Zo heb je een site die er zowel op een klein scherm van de smartphone, als op een groot scherm van een pc goed uitziet. Vooral goede mobiele weergave is steeds belangrijker. Steeds meer mensen internetten op hun mobiel en zoekmachines zetten goede responsive sites daarom hoger in de zoekresultaten.

Activiteit van de maker: Vaak kun je zien wanneer een thema voor het laatste geüpdatet is. Regelmatige updates zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw website goed blijft werken en je in de toekomst en niet al te snel hoeft over te stappen op een nieuw ontwerp. Een garantie voor toekomstige updates krijg je nooit, het geeft wel wel een indruk van hoe actief de developer zijn software bijhoudt.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.