ZZPSERVICEDESK

Zomerserie: ‘Als vinoloog kan ik nooit de kost verdienen’

Zomerserie: ‘Als vinoloog kan ik nooit de kost verdienen’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Ingrid Larmoyeur werkt parttime als vinoloog. Kan ze ervan rondkomen en hoe is haar liefde voor wijn ontstaan?
Interview met Ingrid Larmoyeur | Vinoloog en eigenaar van Vinissima
Ingrid Larmoyeur deed ruim tien jaar geleden de opleiding tot vinoloog bij de Wijnacademie in Maarn. Ze geeft bij Het Wijninstituut in Den Haag en Rotterdam wijncursussen en op haar eigen website vinissima.nl kun je haar enthousiaste wijnverhalen lezen. Verder organiseert ze verschillende wijnproeverijen, heeft ze een eigen ‘bubbelblog’ en zit ze in de jury van de Nationale Wijnkeuring. Ze besteedt ongeveer 10 tot 15 uur per week aan haar wijncursussen, proeverijen en blogs, met name buiten de vakantieperiodes.
 

Rondkomen

“Ik werkte naast mijn wijnactiviteiten 40 uur in de week bij brancheorganisaties als projectleider en communicatieadviseur; eerst bij MKB-Nederland, recent bij de brancheorganisatie voor technologische industrie (FME). Helaas werd mijn contract niet verlengd. Daarom kijk ik nu welke kant ik in de toekomst op wil. Ik realiseer me dat ik als vinoloog moeilijk de kost kan verdienen. Bekende foodbloggers kunnen wel een half miljoen met hun blogs verdienen, ik verdien welgeteld nul euro met mijn wijnblogs.
 
“Mijn blogs worden goed gelezen, maar voor advertenties of om betaald te worden als blogger is er in de Nederlandse wijnbranche te weinig marketingbudget. Verder krijg ik betaald voor de cursussen en workshops die ik geef, maar niet genoeg om van rond te komen. Ik moet dus wel een baan ernaast hebben. Ik denk zelfs dat de meeste zzp’ers in Nederland niet kunnen rondkomen van hun wijnactiviteiten. Daarom werken veel vinologen er nog parttime of fulltime naast. Om die reden ga ik me nu naast wijn meer richten op sterke dranken en cocktails. Er zitten grotere bedrijven in dat segment dus dan maak ik een betere kans om rond te komen. Of ik er dan straks wel van kan leven, weet ik nog niet.”
 

Liefde voor wijn

“Mijn ouders dronken niet vaak wijn. Mijn eerste glas wijn kreeg ik van mijn opa. Ik was elf en mocht een glaasje champagne drinken tijdens Oud & Nieuw. Ik vond het geweldig! Tijdens mijn studententijd werd mijn interesse gewekt en deed ik uit nieuwsgierigheid een wijncursus. Die beviel me erg goed en ik ben me vanaf toen steeds meer gaan verdiepen in verschillende wijnlanden en druivenrassen.”
 
“Er is zoveel te leren over wijn. Mijn interesse in wijn brengt me ook naar veel mooie gebieden, gepassioneerde wijnmakers en heerlijke restaurants. Regelmatig maak ik wijntrips over de hele wereld, onder andere met mijn wijnclub. We proeven dan veel verschillende wijnen en leren van de wijnmaker van alles over zijn/haar wijnstijl. Een goede wijn is net als een goed parfum, die heeft meerdere lagen.”

 

‘Gekke druifjes’

“Ik ben zelf erg geïnteresseerd in ‘gekke druifjes.’ Daarmee bedoel ik ‘inheemse’ vergeten druiven die niet iedereen kent, zoals Portugese fernão pires, Italiaanse grillo, Hongaarse furmint, Georgische saperavi of Griekse agiorgitiko. Die druiven geven authentieke bijzondere wijnen. Daarnaast zijn bubbels mijn specialiteit. Het liefst koop ik een mooie champagne, heerlijk! Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik mijn gerechten aanpas op de wijn waar ik zin in heb in plaats van andersom. Mijn partner vindt dat opmerkelijk, maar laat zich graag verrassen.
 
“Ik weet nog niet wat ik in de toekomst ga doen. Misschien ga ik mij meer richten op sterke dranken en cocktails. Binnenkort ga ik in ieder geval een sterkedrankopleiding oftewel de ‘Liquoristenopleiding’ voor gedistilleerd volgen. En daarnaast ga ik toch ook weer op zoek naar een baan als verenigingsprofessional, projectleider of communicatieadviseur. Wel weet ik dat mijn wijnliefde altijd blijft bestaan!”

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Plus: is de inrichting van een kantoor aan huis aftrekbaar?
Als zzp’er kun je veel kosten besparen door kantoor aan huis te houden. Je rekent direct af met huur- en reiskosten. Maar kun je…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve…
hoe bepaal ik mijn tarief als zzp'er
Vaak werk je als zzp’er met een uurtarief. Maar hoe bepaal je hoe hoog jouw uurtarief is? Wij hebben voor je op een rijtje…
Foto: Pexels
Zo blijf je gemotiveerd om in jezelf te willen investeren Ruim 800.000 zzp’ers en flexwerkers met een laag tot gemiddeld inkomen, hebben niet de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.