ZZP Servicedesk

“Zorg altijd dat je iets achter de hand hebt om een klap op te kunnen vangen.”

“Zorg altijd dat je iets achter de hand hebt om een klap op te kunnen vangen.”

Voor jezelf beginnen kan een spannende stap zijn. Als ondernemer heb je wat minder zekerheden en juist meer verantwoordelijkheden. Maar juist de vrijheid vinden veel ondernemers heel fijn. Én het kan ook nog eens je portemonnee een plezier doen. Maar je moet dus wel die stap durven nemen.

Igor Rollema weet er alles van hoe het kan dooien en vriezen als ondernemer. Hij stopte eind 2018 met zijn studie Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht om zich fulltime op het ondernemerschap te richten. Samen met zijn beste vriend richtte hij een VOF op. Hij begon Hire to Inspire, een uitzendbureau voor horecapersoneel voor festivals en zakelijke events. Hij had een grote droom; evenementen organiseren. “De festivalbranche heeft mij altijd erg aangetrokken. Ik hou van de dynamische wereld, de chaos en hectiek. Maar vooral de positieve vibes.”

Kansen pakken

Dat Igor iets in de evenementen wilde gaan doen stond vast. Maar nadat hij stage had gelopen voor zijn studie wist hij het zeker: “Een kantoorbaan van 9 tot 5 is niks voor mij.” In de jaren voordat hij begon als ondernemer had hij al een flink netwerk en wat ervaring opgedaan in de festivalbranche. “En toen deed er een gouden kans voor en die heb ik gewoon gepakt. Ik gaf er natuurlijk de zekerheid die mijn studie me zou brengen voor op, maar dat is het risico dat je soms moet nemen.” De zekerheid die je opgeeft voor het zelfstandige ondernemerschap is vaak wat mensen tegenhoudt. De angst om de verkeerde keus te maken speelt een grote rol. Maar Igor heeft eigenlijk geen moment getwijfeld. “Ondanks dat ik wist dat ik met een flinke studieschuld aan mijn carrière zou beginnen had ik zoveel vertrouwen in mijn bedrijf dat ik dacht: ‘Die heb ik zo weer terugbetaald’.”

Ondernemen is vallen en opstaan. Dat hoort er nou eenmaal bij. Maar als je het Igor vraagt is de vrijheid die je ervoor terugkrijgt alles waard. “Je bepaalt je eigen werkdagen en je tijden. Het leuke eraan is dat hoe harder je werkt, hoe meer je ervoor terugkrijgt.” Ook vindt hij het fijn dat hij alle ideeën die hij bedenkt kan uitvoeren. Er is natuurlijk geen grote baas die je vertelt of iets wel of niet mag. “Daardoor ben je een stuk creatiever. En natuurlijk lopen dingen eens anders dan gepland of pakt een idee niet goed uit. Maar dan ga je gewoon weer op zoek naar een nieuwe oplossing.”

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Vooral de eerste stap zetten is vaak moeilijk. Beginnende ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Je wordt in het diepe gegooid en er komen veel zaken op je pad waar je nog niks over weet. “En die dingen moet je dan gaan uitzoeken, daar leer je weer heel veel van. Je doet zoveel kennis op die je bij een werkgever niet zou doen. Daar heb je je hele leven wat aan.”

Het klinkt allemaal heel aantrekkelijk, zo zelf alles bepalen. Maar daarentegen gaat er natuurlijk heel veel tijd in je onderneming zitten. De verantwoordelijkheden en alles dat erbij komt kijken kan ook voor de nodige stress zorgen. “Ik heb wel tijden gekend dat de stress zo veel was dat het 24 uur per dag speelde. Als ondernemer zit je bedrijf de hele dag in je hoofd”, bevestigt Igor.  

Vooral het afgelopen anderhalf jaar is niet makkelijk geweest voor hem. Hij zag alles dat hij had opgebouwd voor zijn neus instorten. De festivalbranche heeft zwaar geleden onder de coronacrisis en dat doet ook wat met de ondernemers in die wereld. “Het was een verschrikkelijk jaar vol met onzekerheden. We hadden geen perspectief op de toekomst en nog steeds niet eigenlijk. In het begin leed ik daar emotioneel ook flink onder. Er wordt ineens voor je bepaald dat je je werk, je passie, niet meer kan uitvoeren.”

De crisis die hij als jonge ondernemer meemaakte heeft ook zijn blik op de toekomst veranderd. “Je gaat verder kijken en je breder oriënteren. Op zo’n moment moet je weer gaan denken in oplossingen, in plaats van met de pakken neerzitten. Dus ik ben gaan nadenken hoe ik op andere manieren opdrachten binnen kon halen.” Daarnaast heeft het Igor ook geleerd hoe belangrijk het is om een buffer op te bouwen. Als ondernemer ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor hoe je je inkomsten verveeld. Wat je spaart, welke verzekeringen je kiest en of je een pensioen opbouwt. “Dat geef ik als tip mee; zorg altijd dat je iets achter de hand hebt om een klap op te kunnen vangen.”

Doe iets waar je hart ligt

Voor iedereen die twijfelt om te beginnen met een onderneming heeft Igor nog meer tips. “Wees niet bang, doe het gewoon. Je ziet vanzelf waar het schip strandt en je leert alles gaandeweg.” Er zijn natuurlijk een aantal zaken die je kan regelen om het zo makkelijk mogelijk te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je administratie goed op orde is. Als dat niet je sterkste kant is kan je een boekhouder nemen. Dat scheelt een hoop werk. Een groot netwerk opbouwen is volgens Igor het belangrijkste dat je kan doen. Zo kom je sneller aan opdrachten. “Ga er voor de volle honderd procent voor. En doe iets waar je hart ligt, dan wordt het gegarandeerd een succes.” 

Wil je met Igor kennismaken? Stuur hem dan een berichtje.

Vliegende start maken als ondernemer?
Ontvang GRATIS de ultieme starters checklist
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

Vliegende start maken als ondernemer?
Ontvang GRATIS de ultieme starters checklist