ZZP Servicedesk

Zzp’er: wie had dat gedacht?

Zzp’er: wie had dat gedacht?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
De Nederlandse Noor Fenne had nooit verwacht dat ze ondernemer zou worden. “Door naar Kopenhagen te verhuizen kwam ik uit mijn comfortzone,” vertelt ze. Noor over emigreren, internationaal ondernemen en hoe zij moeder- en ondernemerschap combineert.
Noor Fenne organiseert studietrips in Denemarken
Vijf jaar geleden verandert het leven van Eleonore (Noor) Fenne behoorlijk. Na tweeënhalf jaar heen en weer reizen besluit ze met haar Deense vriend naar Kopenhagen te verhuizen. “Mijn vriend heeft Deens milieurecht gestudeerd, dus in Nederland kwam hij absoluut niet aan de bak,” vertelt ze. “Ik ben breder opgeleid, dus ik verwachtte dat het voor mij makkelijk was.”

Geen werk

Dat viel tegen. Noor zat een jaar thuis zonder werk. “Het eerste jaar was wel heel moeilijk. Ik voelde me nutteloos omdat ik geen werk had. De economische crisis zat op een hoogtepunt en ik sprak de taal niet. Daarom spande ik me dat eerste jaar vooral in om goed Deens te leren.”

Ministerie van Werkgelegenheid

Na een jaar kreeg ze een baan bij het Arbejdsmarkedsstyrelsen. Dat is vergelijkbaar met ons ministerie van Werkgelegenheid. Daar regelde ze bezoeken van internationale delegaties. “Afgevaardigden uit het buitenland hebben veel interesse in het Deense werkgelegenheidsmodel,” zegt ze. “Ik zorgde voor een locatie, eten en drinken en een spreker. Ik sprak ook regelmatig zelf. Het nadeel was dat ik alleen sprekers mocht regelen van het ministerie, terwijl ik steeds vaker hoorde dat de gasten ook met vakbonden en werkgeversverenigingen zouden willen praten.”

Eigen bedrijf starten

Toen ze na een reorganisatie bij het ministerie opnieuw zonder werk zat, vormde dit de inspiratie voor haar eigen bedrijf. “Ik had geen zin meer om opnieuw werkt te zoeken en besloot als zelfstandige studiereizen in Denemarken te organiseren. De grootste investering was 30 euro voor mijn website. Het ergste wat er kon gebeuren is dat het niet zou lukken.”

Studiereizen

Met haar bedrijf International Visit Now regelt ze informatieve bezoeken aan Denemarken voor studiegroepen en delegaties uit het buitenland. “Met hulp van mijn vriend was het binnen drie dagen officieel,” vertelt Noor. “Een eenmanszaak starten is niet moeilijk. Ik had ook al contacten met delegaties vanuit mijn baan bij het ministerie, dus ik kon al snel mijn eerste programma organiseren.

Leuke discussies

“Denen zijn heel trots op hun land. Zij vertellen graag aan anderen hoe ze dingen doen,” vertelt ze. “Niet alleen vanwege hun trots, maar ook omdat ze niet blind zijn voor hun fouten. Ze leren graag van anderen en dat geeft leuke discussies.”

In Nederland nooit begonnen

Ze vindt het leuk dat ze een nieuwe kant van zichzelf heeft ontdekt. “Als ik in Nederland was gebleven, was ik geen eigen bedrijf begonnen,” vertelt ze. “Ik werkte in loondienst dat was wel goed zo. Ik wilde wel hogerop, maar niet voor mezelf starten. Het is goed om zo uit je comfort zone te komen. Het is heerlijk om veel vrijheid te hebben als zelfstandig ondernemer, zeker met mijn dochtertje. Zij is nu net een jaar.”

Moeilijkheden

Internationaal ondernemen is niet altijd even makkelijk. “Ik zit hier in Denemarken en mijn doelgroep zit juist verspreid over Europa. Meer klanten vinden is daardoor soms wel lastig,” vertelt Noor. “Ook heb ik weleens problemen gehad met een betaling. Waar moet je dan terecht? In het land van de klant of in Denemarken? Voortaan neem ik tijd in het contract op dat een eventueel dispuut valt onder Deens recht.”
Hoe de toekomst van haar bedrijf eruit ziet weet ze nog niet. “Mijn dochter zien opgroeien is het belangrijkste,”  vertelt ze. “Daarnaast ben ik ambitieus, maar om meer klanten te krijgen zal ik meer moeten reizen. Ik weet nog niet hoe ik dat ga oplossen. Dat tijd zal het leren.”
MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!