ZZP Servicedesk

Zzp’ers en faillissementen

Zzp’ers en faillissementen

Een onderwerp waar je als ondernemer liever niet aan wilt denken is het faillissement. Toch is het verstandig om te weten wat een faillissement met zich meebrengt, en belangrijker nog, hoe je het kunt voorkomen. Martijn van Hurne, advocaat bij RechtNet, vertelt wat je allemaal over een faillissement moet weten.

Interview met Martijn van Hurne | Advocaat
‘‘Een faillissement betekent dat je als zelfstandige niet meer aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Wanneer je geen andere uitweg meer ziet, kun jij je bij de rechtbank failliet laten verklaren om de schade voor jouw privévermogen te beperken. Ondernemers zijn namelijk ook met hun privévermogen aansprakelijk.
“Naast dat je jouw eigen faillissement aan kunt vragen, kunnen schuldeisers en het Openbaar Ministerie dit ook voor jouw zaak doen. Een tweetal schuldeisers kan naar de rechtbank stappen om jouw faillissement aan te vragen, om zo toch nog een deel van de schuld terug te krijgen. Een advocaat moet een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Een rechter bepaalt uiteindelijk of jij failliet wordt verklaard. Een vereiste is bijvoorbeeld dat er meerdere schuldeisers zijn die jij niet meer kunt betalen.

Oorzaken

‘‘De afgelopen jaren is de economische crisis de belangrijkste aanleiding voor faillissementen bij ondernemers. Er kwamen simpelweg te weinig opdrachten binnen, waardoor ook de omzet fors daalde, en het voldoen aan de financiële verplichtingen steeds moeilijker werd. Een andere oorzaak voor een faillissement is wanneer starters niet goed weten waar ze aan beginnen. Ondernemen begint vaak met een leuk idee en uit enthousiasme wordt er te weinig aandacht besteed aan het financiële aspect van het ondernemerschap. Als gevolg van deze nalatigheid worden veel zelfstandigen al binnen een aantal jaar failliet verklaard.’

Gevolgen

‘‘Wanneer je de rechtsvorm eenmanszaak hebt aangenomen, ben je met jouw privévermogen aansprakelijk. Dit betekent dat jouw spaargeld, maar ook jouw privébezittingen worden meegenomen om jouw schulden zo ver mogelijk af te lossen. Wanneer jij niet onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd is jouw partner ook met zijn of haar privévermogen aansprakelijk.

Voorkomen is beter dan genezen

‘‘Wanneer jij jouw zaken netjes op orde hebt en je weet in hoeverre jouw financiële situatie gezond is, hoef jij je geen zorgen te maken over een faillissement. Probeer jouw kosten zo laag mogelijk te houden en zorg voor een goede debiteurenadministratie. Zo heb je een helder overzicht van jouw schulden en kom je niet voor verrassingen te staan. Houd daarbij de betalingstermijn voor jouw debiteuren kort om jouw liquide middelen, het geld waar je op korte termijn aan kunt komen, zo hoog mogelijk te houden.’’
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.