ZZP Servicedesk

Zzp’ers hoeven hun pensioen niet meer op te eten

Zzp’ers hoeven hun pensioen niet meer op te eten

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Zzp’ers in de bijstand krijgen bescherming van hun pensioen. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Kleinsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zzp’ers met een pensioenvermogen tot 250.000 euro worden beschermd voor de vermogenstoets. Wat betekent deze wet voor jou?
Pensioenregeling voor zzp’ers in de bijstand
Je opgebouwde pensioen loopt geen gevaar meer als je beroep moet doen op de bijstand. Voorheen moest je een gedeelte van jouw pensioen gebruiken voordat je een bijstandsuitkering kreeg, maar met dit voorstel gaat hier verandering in komen. Jouw pensioen staat, net als bij werknemers in loondienst, tot 250.000 euro vrij van de vermogenstoets. Bij de vermogenstoets wordt gekeken naar je eigen vermogen voordat je in de bijstand komt. Als je nog een groot spaarpotje hebt, willen de gemeenten dat je hier gebruik van maakt. Dit wetsvoorstel betekent dat je niet je pensioen aan moet raken voordat je een bijstandsuitkering krijgt. Voor de gemiddelde zzp’er brengt dit veel voordelen met zich mee.

 

Inkomensterugval

Veel van de 880.000 zelfstandig professionals in Nederland bouwen nog geen pensioen op. Het kabinet maakt zich zorgen hierover: als je eenmaal met pensioen gaat, kan de hoogte van de AOW aanvoelen als een grote inkomensterugval. De AOW is immers lager dan het gemiddelde maandloon van een zzp’er. Minister Kleinsma hoopt dat dit wetsvoorstel meer zelfstandig ondernemers aanzet tot het opbouwen van een pensioen.
 

Stand van zaken

Het is de bedoeling dat de wet ingaat op 1 januari 2016, maar er eind vorig jaar is al aan de gemeenten gevraagd om hier rekening mee te houden in verband met hogere kosten als een zelfstandige een uitkering aanvraagt. Er is dit jaar 41 miljoen euro vrijgemaakt voor deze regeling, maar het is de bedoeling is dat er elk jaar 150 miljoen euro vrij wordt gemaakt om zelfstandigen die in de bijstand zitten, te helpen.
 

Wanneer heb je recht op bijstand?

Je kunt terechtkomen in de bijstand als je niet genoeg inkomen hebt om je eigen levensvoorzieningen te betalen. Een voorwaarde is dat je actief op zoek bent naar werk. Je kunt als zelfstandige ook het besluit bijstand zelfstandigen (Bbz) aanvragen. Dit is een renteloze lening die jouw inkomsten aanvult tot je in je levensbehoeften kunt voorzien.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
AUTO KOPEN OF LEASEN?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Alle informatie vind je in dit gratis whitepaper.

Heb je als zzp’er een bedrijfsauto en wil je met deze auto op vakantie? Hoe zit het dan met de kosten die je tijdens…
Voordelen en nadelen van online boekhouden
Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor- en nadelen jou misschien helpen…
Voordelen van boekhouding samen doen
Denk jij ook vaak: dat doe ik wel even zelf? Maar puntje bij paaltje komt het er niet van. De administratie is iets wat…
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.