ZZP Servicedesk

Zzp’ers hoeven hun pensioen niet meer op te eten

Zzp’ers hoeven hun pensioen niet meer op te eten

Zzp’ers in de bijstand krijgen bescherming van hun pensioen. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Kleinsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zzp’ers met een pensioenvermogen tot 250.000 euro worden beschermd voor de vermogenstoets. Wat betekent deze wet voor jou?

Pensioenregeling voor zzp’ers in de bijstand

Je opgebouwde pensioen loopt geen gevaar meer als je beroep moet doen op de bijstand. Voorheen moest je een gedeelte van jouw pensioen gebruiken voordat je een bijstandsuitkering kreeg, maar met dit voorstel gaat hier verandering in komen. Jouw pensioen staat, net als bij werknemers in loondienst, tot 250.000 euro vrij van de vermogenstoets. Bij de vermogenstoets wordt gekeken naar je eigen vermogen voordat je in de bijstand komt. Als je nog een groot spaarpotje hebt, willen de gemeenten dat je hier gebruik van maakt. Dit wetsvoorstel betekent dat je niet je pensioen aan moet raken voordat je een bijstandsuitkering krijgt. Voor de gemiddelde zzp’er brengt dit veel voordelen met zich mee.

Inkomensterugval

Veel van de 880.000 zelfstandig professionals in Nederland bouwen nog geen pensioen op. Het kabinet maakt zich zorgen hierover: als je eenmaal met pensioen gaat, kan de hoogte van de AOW aanvoelen als een grote inkomensterugval. De AOW is immers lager dan het gemiddelde maandloon van een zzp’er. Minister Kleinsma hoopt dat dit wetsvoorstel meer zelfstandig ondernemers aanzet tot het opbouwen van een pensioen.

Stand van zaken

Het is de bedoeling dat de wet ingaat op 1 januari 2016, maar er eind vorig jaar is al aan de gemeenten gevraagd om hier rekening mee te houden in verband met hogere kosten als een zelfstandige een uitkering aanvraagt. Er is dit jaar 41 miljoen euro vrijgemaakt voor deze regeling, maar het is de bedoeling is dat er elk jaar 150 miljoen euro vrij wordt gemaakt om zelfstandigen die in de bijstand zitten, te helpen.

Wanneer heb je recht op bijstand?

Je kunt terechtkomen in de bijstand als je niet genoeg inkomen hebt om je eigen levensvoorzieningen te betalen. Een voorwaarde is dat je actief op zoek bent naar werk. Je kunt als zelfstandige ook het besluit bijstand zelfstandigen (Bbz) aanvragen. Dit is een renteloze lening die jouw inkomsten aanvult tot je in je levensbehoeften kunt voorzien.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.