Wat regel je als startende zzp’er?
Bijna 4 jaar staat Ingeborg op zichzelf. “In het begin zoek je uit wat er bij het zzp-schap komt kijken. Wat heb je nodig aan verzekeringen en welke contracten zijn belangrijk? Mijn eerste euro moest ik nog verdienen, waardoor ik het regelen van de juiste juridische documenten deels voor me had uitgeschoven. Vanuit vast dienstverband was ik veel zekerheid gewend. Een zzp-verzekeringspakket was voor mij het meest noodzakelijk. Zo kon ik met een gerust hart starten als zelfstandige.” Het eerste jaar ging perfect. “Het contact met de klanten ging soepel en ik heb geen seconde meer aan de nodige overeenkomsten en contracten gedacht. Je bespreekt een opdracht met de klant, noemt een prijs, krijgt een mondeling akkoord en je gaat samen aan de slag. In het kort ging het zo. Tot die ene keer.”
Verschil van mening over de opdracht
Ingeborg wordt op een middag gebeld of ze die avond aan wil schuiven bij een vergadering van een netwerkorganisatie. Uit die bijeenkomst moest een visiedocument ontstaan. Hun vaste schrijver was verhinderd. “Een vergadering met tien directeuren waarvan één mij belde. Zij zou mijn aanspreekpunt blijven en samen met haar zou ik het document definitief maken. Ik ging telefonisch akkoord.” Ingeborg woonde de vergadering bij, stelde de nodige vragen en schreef het document. “Het verhaal stond en mijn contactpersoon zou de feedback verzamelen. Samen moesten we tot een finale versie komen. We hadden daar over gesproken en mijn prijs was er ook op gebaseerd. Toen ging het mis. Ik kreeg ineens te maken met tien directeuren die allemaal rechtstreeks naar mij hun wensen uitten. En niet eens met alle neuzen dezelfde kant op. Ik wees mijn aanspreekpunt op hetgeen we hadden besproken, maar kort gezegd was haar indruk dat dit toch echt bij mijn deel van de opdracht hoorde. Uiteindelijk heb ik de klus zo goed als kon afgerond met alle losse feedback. Veel buikpijn en absoluut geen goed gevoel bij het eindresultaat, de extra tijd en de samenwerking. Hoe zorg ik dat dit niet nog eens gebeurt?”
Waarom is een overeenkomst van opdracht ook voor de opdrachtgever van belang?
Zoals Ingeborg aangeeft zijn duidelijke afspraken voor een opdrachtgever net zo fijn. Ook zij weten dan precies wat ze van jou mogen verwachten en waar ze jou op mogen aanspreken. Voor de opdrachtgever speelt nog een reden. Met een overeenkomst van opdracht laat de opdrachtgever de Belastingdienst zien dat het werk geen verkapt dienstverband is. Met alle verplichtingen van dien. Om duidelijk te maken dat je niet in dienst komt, moest je vroeger een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) overleggen. Sinds de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) bepaal je samen met je opdrachtgever wat jullie relatie is. De praktijk moet dit uiteindelijk echt uitwijzen. Een overeenkomst van opdracht ondersteunt dit.
In een overeenkomst van opdracht zijn onder andere de volgende punten opgenomen:
- Een omschrijving van de te verrichten werkzaamheden
- Begin- en einddatum van de opdracht
- Mogelijke vervanging door een collega of partner
- Geheimhouding
- De vergoeding, facturering en betalingsvoorwaarden
- Zelfstandigheid van de opdrachtnemer
- Opzegging, aansprakelijkheid en al dan niet verplichte verzekeringen
Houd je bedrijf juridisch fit
Veel zzp’ers krijgen vroeg of laat te maken met een ‘buikpijnopdracht’ zoals Ingeborg. Zonde, want je kan veel problemen voorkomen door een overeenkomst van opdracht op te stellen. Daarom biedt Legal Fit van Nationale-Nederlanden de optie om deze snel zelf online samen te stellen. Dit geldt ook voor alle andere juridische documenten voor zzp’ers. Standaard waar kan en maatwerk waar het nodig is. Op deze manier is het voor iedere zzp’er betaalbaar. In de meeste gevallen slechts enkele tientjes per overeenkomst en soms zelfs gratis. Zo houd je je bedrijf juridisch fit en kun je onbezorgd ondernemen.