ZZP Servicedesk

Zzp’er Michel is met ontzettend creatieve projecten bezig: ‘Het voelt niet als werk, het is gewoon spelen’

Interview onze zzp'ers Michel Linthorst

Zzp’er Michel is met ontzettend creatieve projecten bezig: ‘Het voelt niet als werk, het is gewoon spelen’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Zzp’er Michel Linthorst is 25 jaar werkzaam (geweest) in het onderwijs en is sinds 6 jaar fulltime zelfstandig auteur, illustrator, bedenker van spellen, regisseur van theatervoorstellingen en ontwikkelaar van de zogenoemde ‘7 Life Skills methode’. Veel? Ja, maar toch hebben al deze werkzaamheden met elkaar te maken: Michel zet namelijk kunst en spel in om mensen te helpen hun eigen unieke persoonlijkheid en originaliteit te ontdekken en hun dromen en doelen waar te maken. Met wat voor leuke projecten houdt Michel zich bezig?

Mijn werk is ontstaan omdat ik vroeger niet zo goed wist wie ik was en wat ik wilde. Op de basisschool ging het goed, maar op de havo worstelde ik met de gedachte: waar doe ik dit eigenlijk allemaal voor? Na het volgen van drie opleidingen (wat allemaal verkeerde keuzes waren), ben ik in een kledingwinkel gaan werken. Grappig genoeg was ik daar veel op de kinderafdeling te vinden en vroeg iemand aan mij: waarom ga je niet de Pabo doen? Op mijn 21e begon ik daar en ik voelde me voor het eerst als een vis in het water.”

Kinderen zijn doeners

“Ik startte als meester op een school in mijn geboortestad Gouda, waar veel aandacht werd besteed aan drama, muziek en dans. Een aantal kinderen deed me denken aan mijn vroegere ik: ze hadden moeite met stilzitten, concentratie, motivatie en waren onzeker. Mijn drijfveer was om iets voor hen te betekenen. Ik wilde laten zien wat een school kan bieden en hoe dat past in ieders dromen. Dit deed ik door dramalessen en keuzelessen te geven. Dat was ontzettend mooi, want ik zag de kinderen opbloeien. Waar ze eerst bestempeld werden als probleemgevallen, werden sommigen nu zelfs leiders van de klas in plaats van leiders van hun eigen bestaan.”

“Het gebruik van kunst- en actieve spelvormen vind ik niet alleen zelf heel leuk om te doen; het werkt ook gewoon voor kinderen. Het zijn doeners. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen hierdoor meer ervaren, meer willen ontdekken en daardoor meer willen en kunnen leren.”

7 Life Skills methode

“Ik merkte dus dat veel leerlingen opbloeide door deze manier van lesgeven. Vanaf dat moment heb ik ontzettend veel getest en uitgeprobeerd in de klas en ben ik naast mijn werk als leraar vrij snel parttime zzp’er geworden om veel te onderzoeken en kennis op te doen. Ook heb ik 8 jaar op een andere school gewerkt. Hier zaten kinderen van 27 verschillende nationaliteiten. Daar was het nóg belangrijker om dit soort lessen te geven en moesten deze kloppen en verantwoord zijn. Door alle ervaringen, onderzoeken en kennis heb ik mijn eigen methodiek kunnen ontwikkelen: ‘de 7 Life Skills methode’.”

"Zolang je zichtbaar blijft op verschillende manieren, worden de mogelijkheden en kansen groter."

Iedereen heeft dromen

En dat deze methode werkt, bleek ook uit de trainingen die Michel als zzp’er in het binnen en buitenland heeft gegeven. Niet alleen aan kinderen op primair of speciaal onderwijs: ook leerkrachten, ouders, bedrijven en ontwikkelingsorganisaties hebben baat bij deze skills. “In de eerste fase ben je vooral aan het onderzoeken wie je bent en waar je succesvol in kan zijn. Als je dat eenmaal weet, komt de rest vanzelf. Eigenlijk haalt ieder persoon er wat uit en dat kan op elk niveau. Je creëert eigen dromen door met kunst of een verhaal bezig te zijn. En wat mijn droom op dit moment is? Samenwerken met een uitgever of onderwijsinstelling die dit coaching- en mentoringprogramma voor het voortgezet onderwijs in de markt kan zetten.”

Thema's vormen de rode draad

De thema’s uit de methode verwerkt Michel ook in zijn andere werkzaamheden, zoals het regisseren van voorstellingen en schrijven van boeken. “Een leuk voorbeeld is mijn prentenboek ‘Over een hondje dat tegen de broek van de burgemeester plaste’, welke begin augustus is uitgekomen. De focus van het boek ligt op het feit dat je goed bent, precies zoals je bent.”

Michel is ook spelontwikkelaar (Het Geheugenspel) en illustrator. Zo heeft hij ‘De Geheugenkaart van Gouda’ ontwikkeld. Een gepersonaliseerde kaart van de stad met verhalen van bewoners. “Het idee hiervoor ontstond tijdens een vlucht van mijn toenmalige woonplaats in Engeland naar Nederland. Ik keek uit het raam en zag de kaart voor me. Het is een community-artproject geworden en hangt nu ook in het museum, het gemeentehuis en de Goudse Schouwburg.”

Zoekend in het zzp-schap

En hoewel het Michel allemaal voor de wind lijkt te gaan, was hij langere tijd zoekende in het werk als zelfstandig ondernemer. “Om een beetje zekerheid en structuur te houden ben ik een tijd parttime in loondienst gebleven. De overige uren ben ik het zzp-schap zelf gaan ontdekken en heb ik heel veel cursussen gevolgd; van eigen websites maken tot het schrijven van blogs. Het is een zoektocht van jaren geweest en die zoektocht is nog steeds niet volbracht. Maar op een gegeven moment weet je door ervaring wat wel en niet werkt.”

Advies aan andere zzp'ers

“Aan andere zzp’ers zou ik willen meegeven dat je het beste iets kunt doen wat dichtbij je ligt, wat je echt leuk vindt om te doen. Voor mij voelt het namelijk niet eens als werk, het is gewoon spelen. En hoe meer ik daarvoor kies, hoe beter dat gaat. Natuurlijk heeft dat enge kanten. Ik heb een moment meegemaakt waarop mijn banksaldo op 0 euro stond, maar er komen altijd nieuwe kansen op je pad.  Zolang je zichtbaar blijft op verschillende manieren, worden de mogelijkheden en kansen groter. Maar je moet wel zelf initiatief blijven nemen.”

Mislukking is juist ontwikkeling

Ook geeft Michel mee dat je niet bij de pakken neer moet zitten als iets mislukt. “Er zijn bij mij ook veel dingen mislukt of afgewezen. Het prentenboek dat dit jaar is verschenen? Dat heb ik 10 jaar geleden ook al uitgegeven, maar het deed niks. Nu komt het van de grond. Deze ‘mislukkingen’ zijn belangrijk om succesvol te zijn en om erachter te komen hoe je dingen anders kunt doen. Het is eigenlijk geen mislukking, maar een ervaring. Mislukking klinkt als falen, terwijl je bezig bent met ontwikkelen.”

Wil je een op maat gemaakte 7 Life Skills-training voor jouw schoolteam of organisatie of ben je benieuwd naar de projecten van Michel? Kijk dan op www.7LifeSkills.org en www.MIES.ink.

Door Lisa Roozen

Lisa is Executive Manager bij ZZP Servicedesk. Elke week spreekt zij zzp’ers met een bijzonder of interessant verhaal. Lees hier alle verhalen.

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een mail naar lisa@zzpservicedesk.nl. 

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!