ZZP Servicedesk

Zzp’er Sander heeft een eigen kledingmerk opgezet: ‘De enthousiaste reacties van klanten geven een enorme boost’

Interview onze zzp'ers Sander Hessen
Sander Hessen

Zzp’er Sander heeft een eigen kledingmerk opgezet: ‘De enthousiaste reacties van klanten geven een enorme boost’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Tijdens de lessen van je studie zijn er veel dingen die je kunt doen; aantekeningen maken, grappen met je buurman of een praatje maken met de docent. Sander Hessen (24) studeerde HBO Automotive Business Management en tekende T-shirts tijdens de les. Twee zaken die vrijwel niks met elkaar te maken hebben. “Ik heb mode en kleding altijd leuk gevonden. Toen ik mijn schetsen door middel van samples tot werkelijkheid kon laten komen dacht ik: ik ga dit gewoon doen”. Niet veel later stond de webshop van Patrón Wear online.

Afgelopen mei, en dus vrij recent, is Sander Hessen (24) afgestudeerd. Hoewel zijn opleiding niet veel met mode te maken had, heeft hij wel veel uit zijn afstudeerstage bij sieradenmerk Buddha to Buddha kunnen halen. “Ik heb veel geleerd over e-commerce en retail. In ditzelfde jaar ben ik langzaamaan begonnen met het ontwerpen van kleding en heb ik een vriend ingeschakeld om een website te bouwen. Het begon steeds serieuzer te worden: van gesprekken met fabrieken tot het neerzetten van de branding.”

Gelukkig stond de studie wél in het teken van ondernemerschap. “De docenten zijn ondernemers en sommige van mijn medestudenten hebben een eigen bedrijf. Ik heb daar veel over mijn ideeën gepraat en om verder te komen moest ik de stap zetten naar de Kamer van Koophandel. Van het één kwam het ander.”

"De nieuwste samples zijn net binnen gekomen en ik kan niet wachten tot de productie klaar is.”

Uitstraling en doelgroep

In zijn webshop kun je T-shirts en caps bestellen. “De uitstraling van Patrón is stoer. Patrón is Spaans voor de ‘baas’ of de ‘leider’ en zelf ben ik op het idee gekomen door de serie Narcos op Netflix. Daarnaast merkte ik dat steeds meer rapgroepen en artiesten het woord ‘Patrón’ gebruiken. Na wat research bleek dat niemand er nog wat mee gedaan had. Ik wilde er een merk van maken.”

Patrón Wear richt zich op mannen uit de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar. “Zelfs jonge kinderen vinden het kledingmerk leuk. Dit is mede te danken aan mijn samenwerking met verschillende influencers met een jonge doelgroep. Daarnaast is mijn kleding ook gedragen in een programma op MTV. Daarmee kon ik meteen de mannen bereiken die ik wilde. Dat was echt gaaf. Ook krijg ik regelmatig bestellingen binnen van vrouwen, dus ik denk ook al stiekem na over een vrouwenlijn.”

“Als ik pakketjes heb verzonden en de dag erna een leuk berichtje op Instagram krijg, doet dat me ontzettend goed. Het geeft echt een boost.”

Influencers

Het kan een hele klus zijn om bepaalde influencers, ofwel bekende personen op social media die bepaalde producten promoten, aan je merk te binden. “Gelukkig gaat dat bij mij goed en ging het zelfs een keer andersom. Het management van een bepaalde influencer heeft mij gevraagd of hij mijn shirt mocht dragen op televisie. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. Daarnaast houd ik zelf ook contact met influencers, bijvoorbeeld met voetballers van verschillende clubs.”

Branding

“Ik hoop dat heel Nederland het merk op een gegeven moment kent. Ik maak reclame via mijn website, social media en Google (ads). Ik doe ook veel aan mond-tot-mondreclame en er zijn gelukkig heel wat mensen uit mijn omgeving die Patrón tof vinden. Op dit moment is er zelfs al een kledingwinkel in Haarlem die de kleding verkoopt. De ambitie is er om het in meerdere winkels te krijgen en niet alleen in eigen land. Uitbreiding vraagt ook om nieuwe items, dus ik ben al bezig met andere ontwerpen en andere kledingstukken. De nieuwste samples zijn net binnen gekomen en ik kan niet wachten tot de productie klaar is.”

Tips voor opzetten van een eigen merk

Sander geeft nog een aantal tips voor de ondernemers die ook dromen van een eigen merk. “Handel op tijd en blijf niet achter de feiten aanlopen. In het begin dacht ik best vaak: ik moet nieuwe T-shirts gaan bestellen, maar toen wist ik eigenlijk nog niet hoe het werkte. Als resultaat kwamen de shirts pas 2 á 3 maanden later binnen. Qua seizoenen liep dat toen niet helemaal goed.”

“Nog een tip is om niet te perfectionistisch te zijn, maar dat is makkelijker gezegd is dan gedaan. Hoewel de zaken nu goed lopen, ben ik nooit 100% tevreden. Daarnaast doe ik alles zelf – zodat ik de controle houd – maar ik wil me meer gaan focussen op het ontwerpen, verkopen en reclame maken. Het plan is om een boekhouder in te schakelen voor de administratie en gelukkig heb ik een mooie groep mensen om me heen die helpen als ik bijvoorbeeld op vakantie ben. Als je die controle soms een beetje loslaat, kun je mensen in dienst nemen en kun je je bezighouden met waar jij de meeste energie van krijgt.”

Wil je de items van Patrón Wear bekijken? Ga dan naar de website: www.patronwear.com.

Door Lisa Roozen

Lisa is Executive Manager bij ZZP Servicedesk. Elke week spreekt zij zzp’ers met een bijzonder of interessant verhaal. Lees hier alle verhalen.

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een mail naar [email protected] 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

In deze startersgids gaan we dieper in op wat er komt kijken bij de reis die je als zzp’er aflegt. Boordevol informatie, waardevolle tips en lessen. 

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Extra uitbreiding steunpakket zzp
De lockdown is verlengd en de coronacrisis blijft een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers hard getroffen zijn én getroffen worden. Het steun- en herstelpakket is daarom verruimd. Lees hier de belangrijkste verruimingen…
Bbz aanvragen coronacrisis zzp
Veel zzp’ers worden hard geraakt door de coronacrisis. Waar MKB-ondernemers een beroep kunnen doen op werktijdverkorting, kunnen zzp’ers een beroep doen op de Tozo. Hoe werkt dit…
Noodpakket voor zzp'ers kabinet financiën
Er is veel informatie te vinden over het noodpakket dat het kabinet heeft samengesteld om de zzp’er door deze barre tijd heen te helpen. Wij merken dat het voor veel zzp’ers niet duidelijk is wat zij kunnen ondernemen en hoe zij dat moeten doen. We…
Startende ondernemers zo doe je de btw aangifte
Iedere maand of ieder kwartaal moeten ondernemers hun aangifte omzetbelasting, ook wel btw-aangifte genoemd, doen. Wat is btw, hoe bereken je wat je moet betalen en wat gebeurt er als je te laat, te weinig of niet…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.