ZZP Servicedesk

Zzp’er? Zo stel je effectief doelen voor 2021

Zzp’er? Zo stel je effectief doelen voor 2021

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Voor veel zzp’ers kan 2020 niet snel genoeg voorbij zijn. De opkomst van het coronavirus maakte aan veel ambities abrupt een einde. De kans is groot dat ook jij op de overlevingsmodus moest overschakelen en veel van je doelen het daglicht niet gezien hebben. Het nieuwe jaar staat echter voor de deur en jouw onderneming staat nog steeds overeind. Neem daarom een moment om trots te zijn op die prestatie en duidelijke doelen te stellen voor 2021. Met deze tips maak jij van het nieuwe jaar een topjaar.

Tip 1: Begin bijtijds

Je gaat heel 2021 met je doelen aan de slag. Het is dus belangrijk dat het doelen zijn die je echt brengen naar waar je op de lange termijn naartoe wilt. Wacht daarom niet tot 31 december als de oliebollen geserveerd zijn.

Plan nu alvast een dag waarop je met je doelen aan de slag gaat. Of nog beter: begin direct na het lezen van dit artikel! Hoe eerder je begint hoe meer kans je hebt om je doelen te finetunen en vast te stellen dat het de juiste doelen zijn voor jou.

Tip 2: Doe het samen

Samen kom je vaak tot betere ideeën dan alleen. Bovendien kan het veel leuker zijn om samen met iemand over de toekomst te fantaseren. Nodig daarom een gelijkgestemde zzp’er uit om samen je doelen op papier te zetten.

Wanneer je met elkaar afspreekt regelmatig over de progressie na te vragen, heb je bovendien direct een accountabilitypartner. Hiermee vergroot je de kans dat je jouw doelen in 2021 niet uit het oog verliest.

Is je netwerk van gelijkgestemde zzp’ers nog niet zo groot? Plaats gerust een oproepje binnen het ZZP Servicedesk netwerk op LinkedIn.

Als zzp’er biedt jouw gemeente mogelijk ook gratis hulp in de vorm van coaching, bedrijfsadvies en heroriëntatie. Je kan altijd met jouw gemeente bellen voor meer informatie.

Tip 3: Maak je doelen meetbaar

Een doel als “zakelijk succesvol zijn” laat veel ruimte voor interpretatie. Een dergelijk doel maakt het achteraf lastig om te beoordelen of je het daadwerkelijk gehaald hebt. Probeer daarom al je doelen meetbaar te maken door overal cijfers aan te hangen. Schrijf bijvoorbeeld precies op wat voor maandomzet je wilt behalen of welk uurtarief je wilt gaan hanteren. Zo weet je op ieder moment hoeveel werk je nog moet verzetten en kun je het vieren wanneer je het gehaald hebt.

Tip 4: Beeld je in hoe de doelen je doen voelen

Wanneer je al je doelen hebt opgesteld, is het belangrijk ze allemaal nog een keer kritisch na te lezen. Beeld je daarbij goed in hoe het zou voelen om dat doel daadwerkelijk te behalen. Zijn er doelen waar je niet laaiend enthousiast over bent? Dan zijn ze waarschijnlijk niet groot genoeg en loont het deze nog eens te herformuleren.

Tip 5: Denk verder dan je bedrijf

Als ondernemers vergeten we het wel eens, maar er is meer in het leven dan je bedrijf. Schroom daarom niet om ook doelen op te stellen voor alle andere dingen die je aan het hart gaan. Wil je meer aandacht besteden aan je gezondheid? Meer tijd doorbrengen met familie of vrienden? Schrijf het op en maak ook daar werk van.

Tip 6: Visualiseer je doelen

Hoe zou het eruitzien als je al deze doelen haalt? Zijn jouw werkzaamheden niet meer locatieafhankelijk? Heb je een groot team waarmee je vaak samenwerkt? Heb je eindelijk die nieuwste computer waar je altijd van gedroomd hebt? Ga op zoek naar afbeeldingen die deze doelen voor jou illustreren en zorg dat je die zo vaak mogelijk onder ogen komt. Dit kun je doen door ze uit te printen en aan de muur te hangen of door ze op te slaan en als achtergrond van je computer of telefoon in te stellen. Hoe vaker jij op deze manier aan je doelen wordt herinnerd, hoe groter de kans dat je zorgt dat je ze waar maakt.

Tip 7: Plan en evalueer

Is een van je doelen om in 2021 twaalf boeken te lezen? Dan wil je waarschijnlijk voorkomen dat je die allemaal in december moet lezen. Plan daarom in dat je er elke maand een leest en zorg dat je structureel op je doelen terugblikt. Een eenvoudige manier om dit te realiseren is om een terugkerende afspraak in je agenda in te plannen voor de eerste dag van iedere maand. Kom jij er bij je evaluatie van 1 mei achter dat je nog steeds geen boek hebt gelezen? Dan weet je dat je aan de bak moet.

Tip 8: Accepteer dat je niet alles in eigen hand hebt

Als COVID-19 iets heeft laten zien is het wel dat het leven niet altijd brengt wat je ervan verwacht. Hoewel je doelen opstelt met het idee ze allemaal te halen, is het verstandig je voor te nemen om niet hard voor jezelf te zijn als je doelen door externe factoren niet behaalt. Lukt het je wel om ze allemaal af te vinken? Trakteer jezelf flink, want dat betekent dat je van 2021 helemaal jouw jaar hebt gemaakt. 

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!