ZZP Servicedesk

Zzp’ers opgelet: belangrijke wetswijzigingen in derde kwartaal 2020

Zzp’ers opgelet: belangrijke wetswijzigingen in derde kwartaal 2020

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
In het derde kwartaal wijzigt de overheid enkele belangrijke wetten voor zzp’ers. Zo wordt de KVK verplicht een actievere rol aan te nemen in de strijd tegen fraude en worden digitale intermediairs verplicht meer transparant te zijn. Bekijk hieronder het overzicht van aangekondigde wetswijzigingen en ontdek wat ze voor jou betekenen.

Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 16 juni 2020.

Let op: De ingangsdatum van de in dit artikel genoemde wetten is niet definitief. De verwachting is dat al deze wetten in het derde kwartaal van 2020 ingaan.

Veiliger zakendoen dankzij verbetering KVK Handelsregister

Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel geeft je als zzp’er de mogelijkheid om te controleren of ondernemingen daadwerkelijk bestaan. Zonder te betalen kun je de inschrijving, het KVK nummer, de extra ingeschreven handelsnamen en het adres van je potentiële nieuwe zakenpartner controleren.

Tegen betaling kun je ook een bedrijfsprofiel opvragen dat je inzicht geeft in de historie, deponering en eventuele jaarrekeningen. Deze informatie kan je helpen meer inzicht te vergaren over je mogelijke nieuwe zakenpartner en helpt fraude voorkomen.

De rol van de KVK zelf was in het voorkomen van fraude tot heden echter vrij passief. Met de voorgenomen wijzigingen in de Handelsregisterwet wordt de rol van de KVK tegen de bestrijding van malafide praktijken daarom actiever. Bovendien worden de regels bij de ontbinding van rechtspersonen aangescherpt en worden bestuursorganen verplicht onjuistheden in het KVK Handelsregister te melden.

Meer transparantie van digitale intermediairs

Is jouw dienst te reserveren via een reserveringssite als SimplyBook.me? Of verkoop jij je dienst of product via vergelijkingssites, online marktplaatsen of appstores? Vanaf 12 juli 2020 moeten al deze digitale platformen voldoen aan strengere eisen rondom transparantie.

De platforms moeten zeker stellen dat:
– De algemene voorwaarden kraakhelder zijn en eenvoudig gevonden kunnen worden
– Duidelijk is waarom de zoekresultaten in de getoonde volgorde zichtbaar zijn
– Er geen onduidelijkheid is over het motief om een bedrijf uit het platform te verwijderen
– De vergelijking van eigen producten en producten van andere bedrijven transparant is

Nieuwe BPM-berekening voor auto van de zaak

Ben jij als zzp’er van plan een nieuwe zakelijke auto te kopen? Vanaf het derde kwartaal van 2020 wordt de hoogte van jouw BPM vastgelegd met een nieuwe CO2 testmethode. Hoeveel BPM jij op je nieuwe auto moet gaan betalen hangt dus af van de CO2-uitstoot van die auto. Wellicht kun je dit argument gebruiken om over te gaan op de aanschaf van een nieuwe Tesla? Of wil je toch de belastingregels omtrent de aanschaf van een elektrische fiets in 2020 nog eens nalezen?

Vrouw in elektrische Tesla met lage CO2-uitstoot
De hoogte van je BPM hangt binnenkort af van de mate waarin je auto CO2 uitstoot. Is dit het perfecte excuus voor de aanschaf van een nieuwe Tesla?

Boetes voor verzwijgen grensoverschrijdende constructies om belasting te ontwijken

Ben jij een intermediair of belastingadviseur en ben jij op de hoogte van grensoverschrijdende constructies die gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken? De overheid verwacht dat je dit actief meldt bij de Belastingdienst. Doe je dit niet? Dan kun je een boete verwachten of zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.

Maatregelen omtrent de coronacrisis

Zoals je ongetwijfeld voorbij hebt zien komen zijn er verschillende wetten in werking getreden om zzp’ers tegemoet te komen tijdens de coronacrisis. Speciaal voor zzp’ers stelden we daarom deze gratis download samen, zodat jij snel kunt ontdekken waar je recht op hebt.

Is jouw omzet hard geraakt door de crisis? Lees dan ook hoe je kunt afrekenen met coronastress en hoe je tijdens de crisis je omzet kunt verhogen.

Conclusies en aanbevelingen

Dankzij de wijzigingen in de Handelsregisterwet en de wetswijzigingen omtrent het zakendoen met intermediairs heb je als zzp’er vanaf het derde kwartaal iets meer bandbreedte om fraude te voorkomen. Daarnaast moet je goed nadenken over de CO2-uitstoot van een eventuele nieuwe auto. Als intermediair of belastingadviseur moet je tot slot goed opletten dat je eventuele grensoverschrijdende constructies, die bedoeld zijn om belasting te ontwijken, actief meldt.

Vooruitblik vierde kwartaal 2020

In het vierde kwartaal van dit jaar wordt een wet verwacht over het toestaan van homologatie bij faillissement. Hierover later meer.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

box 3 heffing buitensporig hoog
Het huidige kabinet heeft in het regeerakkoord de ambitie uitgesproken om een box 3-stelsel uit te werken op basis van het werkelijk rendement. In…
Via scenarioplanning jouw overlevingskans vergroten als zzp'er
De coronacrisis heeft het zzp-landschap volledig op zijn kop gezet. Nog nooit was het zo onduidelijk hoe de toekomst eruit zal zien. Als ondernemer…
Whitepaper belastingmaatregelen
Gratis premium Download Belastingmaatregelen voor zzp’ers in tijd van corona Belastingmaatregelen op een rij Het kabinet heeft een aantal ondersteunende regelingen in het leven…
Invulmodel bezwaarschrift Tozo
Gratis premium Download Bezwaarschrift afgewezen tozo-aanvraag Invulmodel bezwaarschrift De Tozo-regeling valt onder de werking van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en zzp’ers hebben daarom…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.