AI-gebruik van cybercriminelen: Wat zzp’ers moeten weten

Laatste update: 27-04-2024 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Ondernemer schrikt van cyberaanval

Grote kans dat je als zzp'er handig gebruik maakt van AI-tools om slimmer te werken. Helaas worden deze handige tools niet alleen gebruikt voor legitieme doeleinden. Hackers maken ook gebruik van ChatGPT en andere Large Language Models (LLM's). Dit opent de deur naar verontrustende mogelijkheden, zoals het nabootsen van je klant of potentiële opdrachtgever om informatie op te sturen of opdrachten uit te voeren . Hoe maken hackers gebruik van LLM's zoals Voice.ai? En wat kun je als zelfstandig ondernemer doen om jezelf te beschermen?

Een revolutie in de techwereld

Zelden heeft een nieuwe technologie de techwereld zo op zijn kop gezet als ChatGPT. Deze generatieve AI-tool van OpenAI maakt gebruik van een zogeheten large language model (LLM), dat getraind is op een groot deel van het internet. Dankzij zijn talloze toepassingen – waar ChatGPT over het algemeen behoorlijk goed in is – had de tool binnen een half jaar na zijn lancering in november 2022 al meer dan 100 miljoen gebruikers.

De keerzijde: toenemende cyberdreigingen

Een van de schaduwzijden van deze technologische vooruitgang is dat cybersecurity-experts meteen na de lancering waarschuwden voor de mogelijkheden voor cybercriminelen. Er zijn genoeg aanwijzingen dat hackers LLM’s en andere gerelateerde AI-tools gebruiken voor het uitvoeren van cyberaanvallen.

Een bekend cybersecuritybedrijf meldde al vijf verschillende aanvallen die in de eerste twee maanden na de lancering waren terug te voeren op ChatGPT. Volgens dit bedrijf wordt ChatGPT vooral gebruikt door cybercriminelen zonder programmeerervaring.

Hoe hackers LLM AI-tools gebruiken

Hackers maken op verschillende manieren gebruik van LLM AI-tools:

1. Phishing en spear phishing
ChatGPT kan overtuigende en menselijk ogende berichten maken, waardoor phishingaanvallen effectiever worden. Het wordt voor hackers ook gemakkelijker om unieke teksten te genereren, wat vooral handig is bij spear phishing. Denk aan situaties waarbij je als zzp’er een bericht ontvangt van een potentiële klant die vraagt om een dringend verzoek om bepaalde gegevens op te sturen.

2. Social engineering
Met behulp van tools zoals ChatGPT kunnen hackers mensen manipuleren om gevoelige informatie te verstrekken of bepaalde acties uit te voeren. Als zzp’er kun je worden benaderd door iemand die zich voordoet als jouw klant en dringend om vertrouwelijke informatie vraagt.

Voorkom email fraude

Cybercriminelen maken steeds slimmer gebruik van AI en social engineering om berichten te creëren die bijna niet van echt te onderscheiden zijn.

Volg de stappen in deze gratis checklist om jouw belangrijke gegevens te beschermen.

3. Malware maken
ChatGPT is verrassend goed in het schrijven van programmeercode, waardoor hackers malware kunnen ontwikkelen zonder programmeerkennis. Deze malware kan zich richten op zzp’ers door bijvoorbeeld in te spelen op hun boekhoudsoftware of communicatietools.

4. Kwetsbaarheden vinden
LLM’s zijn ook in staat om kwetsbaarheden in software op te sporen, wat hackers kunnen gebruiken om systemen binnen te dringen. Dit kan zzp’ers treffen door hun websites, online winkels of zelfs financiële administraties aan te vallen.

Wees waakzaam als zzp'er

Als zzp’er is het extra belangrijk om jezelf te beschermen tegen deze nieuwe vormen van cyberdreigingen. Zorg voor een goede beveiliging van je systemen en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity. Met de juiste maatregelen kun je het risico op cyberaanvallen aanzienlijk verkleinen.

Eerste hulp bij hacks

Steeds meer ondernemers zijn slachtoffer van phishing, ransomware aanvallen of andere hacks.

Wat moet je doen als je gehackt wordt? 

In Eerste hulp bij Hacks geven we je advies voor de meest voorkomende situaties.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee