Een succesvolle bed en breakfast beginnen

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 10 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Bed en Breakfast starten

Het aantal bed en breakfast is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid. Steeds meer mensen die een ruimte in of rondom hun huis beschikbaar hebben, besluiten gasten te ontvangen en hen een overnachting met ontbijt aan te bieden. Naast dat het hartstikke gezellig kan zijn om gasten te ontvangen, levert het ook een extra zakcentje op. Een win-win-situatie dus. Lees in dit artikel waar je op moet letten als je een bed en breakfast begint.

Misschien ook interessant:

Hoe begin je een bed en breakfast?

Een bed en breakfast is een kleinschalige accommodatie aan huis gevestigd. Gasten komen hier voor één of meerdere overnachtingen inclusief ontbijt. Benieuwd hoe je zelf een bed en breakfast begint? In dit artikel lees je hoe je in 20 stappen een succesvolle bed en breakfast start. Volg de stappen en begin vandaag nog!

Stappen om een bed en breakfast te beginnen:

  1. Maak een ondernemingsplan
  2. Check de wet- en regelgeving van jouw gemeente m.b.t. verhuur
  3. Controleer het bestemmingsplan van de gemeente
  4. Verbouwen of renoveren? Vraag een omgevingsvergunning aan
  5. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  6. Zet je administratie op
  7. Voldoe aan de veiligheidsvoorschriften, doe een melding brandveilig gebruik en controleer of je een omgevingsvergunning nodig hebt
  8. Doe een melding milieubeheer en check de milieuregels en -maatregelen
  9. Voorkom legionella, tref preventieve maatregelen
  10. Stel een voedselveiligheidsplan op of gebruik een goedgekeurde hygiënecode
  11. Alcoholische dranken verkopen? Vraag een drank- en horecavergunning aan
  12. Investeer in kwaliteit
  13. Meld je aan bij een classificatiesysteem
  14. Wil je voor je gasten een muziekje opzetten? Regel een muzieklicentie
  15. Bepaal de prijs van een overnachting
  16. Verdiep je in de verschillende mogelijkheden om je bed en breakfast te verhuren
  17. Regel een systeem voor de reserveringen
  18. Zoek samenwerkingen
  19. Maak een informatie- en gastenboek
  20. Gastenbestand bijhouden? Houd je aan de AVG

Stap 1: Maak een ondernemingsplan

Ieder nieuw bedrijf start met een ondernemingsplan. In dit plan onderzoek je de haalbaarheid van jouw plannen, op het gebied van financiën, mogelijkheden en risico´s. Ook vermeld je hierin je doelgroep en doelstellingen. Start jij je bed en breakfast met het doel er een volledig maandsalaris mee te verdienen of fungeert het enkel als leuke bijverdienste?

Start je jouw onderneming vanuit een uitkering? Dan moet je een ondernemingsplan maken.

Stap 2: Verdiep je in de regelgeving van jouw gemeente

Er zijn geen landelijke regels waar een bed en breakfast aan moet voldoen, iedere gemeente heeft hiervoor eigen regels opgesteld. Dit betekent dat de regels ook per gemeente verschillen. Informeer daarom bij jouw gemeente welke eisen en voorwaarden er gelden voor jouw bed en breakfast. Echter hebben de meeste gemeenten als voorwaarde dat de beheerder van de bed en breakfast, ook de hoofdbewoner van het pand moet zijn. Dit betekent dat een pand anders dan je eigen woning, niet kan worden aangemerkt als bed en breakfast.

Stap 3: Controleer het bestemmingsplan van jouw gemeente

Om zeker te zijn dat jouw locatie geschikt is voor het vestigen van een bed en breakfast, moet je checken of jouw plannen overeenkomen met de plannen van de gemeente. Dit doe je door het bestemmingsplan van jouw gemeente te raadplegen. Komen de plannen niet overeen? Dien dan een verzoek voor een wijziging van het bestemmingsplan in.

Stap 4: Verbouwen of renoveren? Vraag een omgevingsvergunning aan

Sinds 2010 bestaat de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO). Door de komst van deze wet zijn alle aparte vergunningen, ontheffingen en meldingen voor de fysieke leefomgeving samengevoegd in één vergunning, de zogenoemde omgevingsvergunning. Deze omgevingsvergunning moet worden aangevraagd in geval van bouwen, wonen, natuur & milieu, monumenten en ruimte.

Moet er bij jouw locatie nog het een en ander verbouwd of gerenoveerd worden? Vraag dan een omgevingsvergunning aan via je gemeente of via het Omgevingsloket.

Stap 5: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Iedere Nederlandse ondernemer moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook al is je bed en breakfast aan huis gevestigd, je start een eigen onderneming. Dit betekent dat je je moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt online een afspraak inplannen bij een KvK-locatie bij jou in de regio. Denk goed na welke rechtsvorm je aanneemt.

Lees hier waar je als startende ZZP’er nog meer aan moet voldoen.

Stap 6: Zet je boekhouding op

Voor menig ondernemer niet de favoriete klus, maar wel een belangrijke: De boekhouding. Naast dat je boekhouding je inzicht geeft in de financiële situatie van je bedrijf, is het ook wettelijk verplicht een goede administratie te voeren.

Zo moet je vanaf het moment dat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel ieder kwartaal btw-aangifte doen. Ook moeten de meeste ondernemers eens per jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Check of jij ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Als bed en breakfast-eigenaar moet je ook een nachtregister bijhouden. De gemeente gebruikt dit register voor de heffing van toeristenbelasting, die je afdraagt voor iedere gast die buiten de gemeente woont. Via de berichtenbox voor bedrijven kun je bij jouw gemeente een nachtregister aanvragen.

Steeds meer mensen kiezen ervoor een bed en breakfast te starten naast hun vaste baan. Lees hier waar je rekening mee moet houden als je werkt in loondienst en zzp’er bent.

Je kunt de administratie uitbesteden aan een boekhouder, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen het zelf te doen. Onderstaande boekhoudprogramma’s kunnen je hierbij helpen.

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

Het eenvoudigste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Beoordeeld met een 9,7

Het boekhoudprogramma ontworpen voor zzp’ers.  Geniet nu van de gratis opties

Advies: Bekijk alle drie de programma’s en beoordeel welke het beste bij je past.

Stap 7: Voldoe aan de veiligheidsvoorschriften en doe een melding brandveilig gebruik

Je ontvangt betalende gasten in jouw bed en breakfast en moet daarom voldoen aan veiligheidsvoorschriften. Zorg voor veilige vluchtroutes en brand- en koolmonoxidemelders. Afhankelijk van het aantal gasten, moet je een melding brandveilig gebruik doen en/of een omgevingsvergunning aanvragen. Via het Omgevingsloket kun je gratis een melding brandveilig gebruik doen, checken welke vergunningen je nodig hebt en deze vergunningen aanvragen.

Stap 8: Doe een melding milieubeheer en bekijk aan welke milieuregels en -maatregelen jouw B&B moet voldoen

Iedere bed en breakfast-eigenaar moet een melding milieubeheer doen, dit kan via de gemeente of via de AIM. Hier kun je ook bekijken aan welke milieuregels en -maatregelen jouw bed en breakfast moet voldoen.

Stap 9: Voorkom legionella, tref preventieve maatregelen

Kunnen er 5 of meer personen in jouw bed en breakfast overnachten? Dan ben je volgens de wet verplicht preventieve maatregelen tegen legionella treffen. Spoel regelmatig de leidingen door, vervang zo nu en dan het zwembad- of hottub water en laat minimaal 2 keer per jaar het drinkwater controleren op legionella door een gecertificeerd bedrijf.

Stap 10: Stel een voedselveiligheidsplan op of gebruik een goedgekeurde hygiënecode

Iedere ondernemer die eet- en/of drinkwaren bereid, moet volgens de HACCP-principes werken. Je kunt ervoor kiezen zelf een voedselveiligheidsplan op te stellen, deze moet voldoen aan de 7 basisprincipes van het HACCP-systeem. Ook mag je een hygiënecode gebruiken die al is goedgekeurd.

Stap 11: Alcoholische dranken verkopen? Vraag een drank- en horecavergunning aan

Wil je jouw gasten een alcoholische versnapering aanbieden? Volgens de wet ben je dan verplicht een drank- en horecavergunning aan te vragen.

Stap 12: Investeer in kwaliteit

Het succes van jouw bed en breakfast wordt bepaald door de reviews. Hoewel gasten ook naar een (luxe) hotel kunnen gaan, kiezen ze vaak voor de huiselijke, knusse en gemoedelijke sfeer van een bed en breakfast. Dit betekent echter niet dat ze niet de luxe van een hotel willen ervaren. Zorg ervoor dat het gasten aan niets ontbreekt. Investeer daarom in goede bedden, sanitaire voorzieningen, comfort, hygiëne en fijne producten.

Stap 13: Meld je aan bij een classificatiesysteem

Om gasten te laten zien dat jij betrouwbaar bent, kwaliteit biedt en je aan de regelgeving houdt, doe je er verstandig aan deel te nemen aan een classificatiesysteem en een certificaat aan te vragen. Met een certificaat vergroot je namelijk de kans dat gasten voor jouw bed en breakfast kiezen.

Stap 14: Wil je voor je gasten een muziekje opzetten? Regel een muzieklicentie

Volgens de Wet Naburige Rechten ben je verplicht een muzieklicentie aan te vragen wanneer je muziek in het openbaar draait. Ben je van plan een muziekje op te zetten wanneer je gasten aan hun ontbijt zitten? Of wanneer ze genieten van de zon op je terras? Vraag dan de licentie aan via Buma/Stemra of via Sena.

Stap 15: Bepaal de prijs voor een overnachting

Uiteraard wil je ook iets verdienen aan je bed en breakfast, reken daarom een goede kamerprijs. Onderzoek het aanbod bij jou in de regio, vergelijk de prijzen, houd rekening met je voorzieningen en bepaal op basis daarvan je kamerprijs. Een kamerprijs hoeft geen vaststaand tarief te zijn. Op feest- of vakantiedagen kun je gerust een hogere prijs vragen dan op een doordeweekse werkdag.

Stap 16: Verdiep je in de verschillende mogelijkheden om je bed en breakfast te verhuren

Naast mond-tot-mond reclame zijn er nog vele verschillende mogelijkheden om je bed en breakfast aan te bieden. Zo kun je jouw bed en breakfast verhuren via social media kanalen, zoals Instagram of Facebook. Ook kun je ervoor kiezen jouw accommodatie aan te bieden via een online verhuurplatform, zoals Booking.com. Houd er in dat geval wel rekening mee dat er een percentage van jouw prijs door het platform wordt ingehouden. Uiteraard kun je er ook voor kiezen een eigen website te maken.

Stap 17: Regel een systeem voor de reserveringen

Zodra jouw bed en breakfast geopend is, wil je natuurlijk direct reserveringen kunnen ontvangen. Voorkom fouten en investeer in een goed reserveringssysteem. Online platformen als Booking.com hebben vaak al een eigen reserveringssysteem. Regel je de verhuur via een online platform, dan hoef je hier dus niet extra in te investeren.

Stap 18: Ga netwerken en zoek samenwerkingen

Naast het online aanbieden van jouw bed en breakfast, kan het ook verstandig zijn samenwerkingen aan te gaan met bedrijven in de regio. Ga netwerken en breng een bezoek aan het plaatselijke VVV-kantoor of aan nabijgelegen toeristische trekpleisters (attractieparken, dierentuinen). Zorg dat zij jouw bed en breakfast kennen en vergroot je naamsbekendheid. Zoek ook contact met andere bed en breakfast-eigenaren in jouw regio en spreek met elkaar af potentiële gasten bij drukte door te sturen.

Stap 19: Maak een informatie- en gastenboek

De kans is groot dat je gasten ontvangt die niet bekend zijn in jouw regio. Maak ze wegwijs in de omgeving en maak een informatie- en/of gastenboek met de leukste tips en adviezen.

Stap 20: Gastenbestand bijhouden? Houd je aan de AVG

Sla jij de gegevens van jouw gasten op voor bijvoorbeeld het versturen van nieuwsbrieven? Zorg er dan voor dat je je houdt aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

start nu met je bed en breakfast

Bed en breakfast beginnen in het buitenland

Is jouw oog gevallen op een prachtige bed en breakfast in het buitenland? Houd er dan rekening mee dat je je aan andere wetten en regels moet houden. Om je op weg te helpen, vertellen we je hieronder waar jouw bed en breakfast in de 2 populairste Europese landen aan moet voldoen.

Bed en breakfast beginnen in Spanje

Wil je een bed en breakfast beginnen in Spanje? Houd er dan rekening mee dat dit vaak een langdurig en kostbaar traject is. Naast dat je aan vele voorwaarden moet voldoen, zul je ook op goede voet moeten staan met de overheidsinstanties. Het is absoluut aan te raden hier tijd en aandacht aan te besteden. Net als in Nederland, heb je ook in Spanje verschillende vergunningen nodig om een bed en breakfast te beginnen. Wil je jouw klanten een alcoholisch versnapering aanbieden? Vraag dan een vergunning aan om alcohol te mogen schenken. Moet er verbouwd of gerestaureerd worden? Vraag een bouwvergunning aan. Om te laten zien dat je aan de hygiënevoorschriften voldoet, heb je een sociale hygiëne certificaat nodig, de zogenoemde Manipulador de Alimentos.

Zorg dat diploma´s en noodzakelijke documenten goed vertaald zijn om verwarring en problemen te voorkomen. Heb in elk geval enige basiskennis van de Spaanse taal. Heb je belangrijke gesprekken met de gemeente of andere instanties en beheers je de Spaanse taal nog niet volledig? Schakel dan de hulp in van iemand die kan vertalen.

Bed en breakfast beginnen in Frankrijk

Ben je gek op Frankrijk en is het jouw grote droom een chambres d’hôtes, oftewel een bed en breakfast, te beginnen? Houd er rekening mee dat je aan verschillende voorwaarden en eisen moet voldoen. Je mag de naam chambres d’hôtes niet zomaar voor jouw bedrijf gebruiken. Deze naam is namelijk gekoppeld aan een kwaliteitslabel. Om dit label te verkrijgen, dient jouw accommodatie aan verschillende eisen te voldoen. Ook moet je jouw bedrijf net als in Nederland inschrijven bij een landelijk Handelsregister, zoals het Régistre du Commerce et des Sociétés (RCS), het Répertoire des Métiers (RM) of één van de andere bedrijvenregisters. Daarnaast moet je een rechtsvorm kiezen. De meest aannemelijke rechtsvorm voor een chambres d’hôtes is een entreprise individuelle (eenmanszaak). Hierbij ga je uit van een maximale jaaromzet van €170.000,-. Verhuur je op onregelmatige basis en is jouw jaaromzet minder dan €5135,-? Dan doe je er mogelijk verstandig aan de bed en breakfast niet te registreren in het Handelsregister, en de inkomsten enkel aan te geven via je eigen aangifte van de impôt sur le revenu (inkomstenbelasting).

Het is algemeen bekend dat de Fransen de Engelse taal veelal niet spreken en/of begrijpen. Leer daarom zo snel en goed mogelijk de Franse taal en voorkom misverstanden. Heb je belangrijke gesprekken bij de gemeente of andere instanties en beheers je de Franse taal onvoldoende? Schakel dan de hulp in van iemand die kan vertalen.

FAQ bed en breakfast beginnen

Nee, je kan niet zomaar een bed en breakfast beginnen. Om een bed en breakfast te beginnen, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een melding milieubeheer en brandveilig gebruik doen. Daarbij moet je voldoen aan de hygiënevoorschriften en preventieve legionella maatregelen treffen.

Het verschil tussen Airbnb en een bed en breakfast is dat waar het uitgangspunt van Airbnb enkel verhuur is, is dat bij een bed en breakfast meer gericht op het aanbieden van logies en ontbijt.

Nee, een bed en breakfast valt niet onder horeca maar behoort tot de sector verblijfsrecreatie. Mocht je echter alcoholische dranken willen aanbieden, dan ben je wel verplicht een drank- en horecavergunning aan te vragen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee