Ongevallenverzekering voor zzp’ers

Laatste update: 23-03-2024 Leestijd: 4 min Door: Juul Dijkhuis

Ongevallenverzekering voor zzp'ers

Door een ongeval kun je geblesseerd raken en je werk niet meer uitvoeren. Met een ongevallenverzekering kun je de financiële schade van het niet meer kunnen werken door invaliditeit opvangen. Met de uitkering uit de verzekering kun je een korte periode dat je niet werkt overbruggen.

Als zzp’er ben je meer op jezelf aangewezen. Bij een terugval in opdrachten kun je geen beroep doen op een WW-uitkering. Bij arbeidsongeschiktheid door een ongeval of een ziekte staat de WIA niet voor jou open. Voor werknemers wel, maar voor ondernemers niet. Zzp’er zijn geeft je vrijheid en onafhankelijkheid, maar de keerzijde is dat je veel zaken zelf moet regelen. Een ongevallenverzekering voor zzp’ers wordt net als een broodfonds vaak gezien als een goedkope versie van de AOV, maar helaas is het geen volwaardige vervanging.

Wat is een ongevallenverzekering voor zzp'ers?

Met een ongevallenverzekering kun je een uitkering krijgen als je ten gevolge van een ongeval overlijdt of invalide raakt.

Je verzekert twee bedragen. Bij overlijden door een ongeval keert de ongevallenverzekering voor zzp’ers bijvoorbeeld €10.000 uit en bij blijvende invaliditeit €50.000. Je kunt ook hogere of lagere bedragen verzekeren. Je krijgt eenmalig een bedrag uitgekeerd.

Wat kost een zakelijke ongevallenverzekering?

De zakelijke ongevallenverzekering voor een zzp’er is goedkoop. Voor een bedrag van minder dan €10 per maand kun je al een dergelijke verzekering afsluiten.

Voor ongevallenverzekeringen voor hogere bedragen, kan de maandelijkse premie oplopen tot tientallen euro’s per maand. Bij een zakelijke ongevallenverzekering moeten we onderscheid maken tussen twee verschillende verzekeringsvormen. De volgende twee opties bieden verzekeraars:

  • Ongevallenverzekering voor personeelsleden van een onderneming
  • Een persoonlijke ongevallenverzekering

Een zzp’er kiest voor een persoonlijke ongevallenverzekering. Deze verzekering keert uit bij overlijden of blijvende invaliditeit door een ongeval. Het maakt hierbij niet uit of het ongeval gebeurt tijdens het werk of in de privé situatie. De premie voor de ongevallenverzekering voor zzp’ers is niet aftrekbaar van de belasting. Dus ook niet voor ondernemers.

Snel de juiste verzekeringen afsluiten?

Bereken eenvoudig je premie voor de verzekeringen die passen bij jouw bedrijf en sluit de gewenste verzekeringen direct online af.

Is een ongevallenverzekering voor zzp'ers verplicht?

Nee, een ongevallenverzekering voor zzp’ers is niet verplicht. Vaak wordt deze verzekering gekozen als goedkoop alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Zzp’ers hebben namelijk geen recht op een sociale uitkering in verband met arbeidsongeschiktheid. De ongevallenverzekering is hiervoor ook niet de oplossing, maar het is wel veel betaalbaarder dan een AOV. Ook de AOV is niet verplicht, maar de overheid heeft wel plannen om de AOV verplicht te stellen. De ongevallenverzekering voor zzp’ers gaat geen verplichting voor gelden. Ook niet in de toekomst.

Wat dekt een ongevallenverzekering voor zzp'ers?

De ongevallenverzekering voor de zzp’er (freelancer) keert uit als je overlijdt door een ongeval of invalide raakt ten gevolge van een ongeval.

Je valt bijvoorbeeld of je raakt invalide door een ongeval in het verkeer. De verzekering keert niet uit als je ziek wordt en daardoor invalide raakt of komt te overlijden. Bij een zware blessure gaat een medicus vaststellen of er inderdaad sprake is van invaliditeit. Het vaststellen van invaliditeit kan veel tijd kosten en er kan ook discussie ontstaan over de term. Pas als de medische toestand vermoedelijk niet meer gaat verbeteren in de toekomst, is er sprake van blijvende invaliditeit.

Kies bij voorkeur voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het verschil in premie tussen een AOV en een ongevallenverzekering voor zzp’ers is groot. Hetzelfde kun je zeggen over de dekking in deze verzekeringen. De AOV is namelijk een volwaardige manier om de terugval in inkomsten door het niet meer kunnen werken op te vangen. Een ongevallenverzekering voor zzp’ers is beter dan niets, maar het is maar een pleister op de wonde als je door invaliditeit niet meer kunt werken.

Waar let je op bij het afsluiten van een ongevallenverzekering voor zzp'ers?

De belangrijkste factor waar je op moet letten is de hoogte van de uitkering bij overlijden en bij blijvende invaliditeit. Tips over alle andere cruciale afwegingen zoals de wachttijd, passende eindleeftijd, uitkeringsdrempel en contractperiode vind je in dit totaaloverzicht.

 

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee