Hoe begin je een reisbureau?

Laatste update: 09-02-2024 Leestijd: 6 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Reisbureau beginnen

Wil jij jouw liefde voor reizen delen en een eigen reisbureau starten? Lees in dit artikel waar je op moet letten, volg de 10 stappen en start vandaag nog!

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Een (online) reisbureau starten in 10 stappen

  1. Maak een ondernemingsplan
  2. Verdiep je in de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving
  3. Bepaal de locatie van je reisbureau
  4. Bepaal of jij aan reisbemiddeling of reisorganisatie doet
  5. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  6. Word lid van een brancheorganisatie
  7. Schep vertrouwen en zorg dat je voldoet aan de voorwaarden voor een certificaat van een garantiefonds
  8. Stel algemene reisvoorwaarden op
  9. Sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af
  10. Een online reisbureau starten? Zorg voor een goede website

Stap 1: Maak een ondernemingsplan

Voordat je start met het opzetten van jouw reisbureau, wil je zeker weten of jouw plannen haalbaar zijn. Maak daarom een ondernemingsplan en check de haalbaarheid van jouw plannen op het gebied van financiën, mogelijkheden en risico´s.

Stap 2: Verdiep je in de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving

Hoewel je geen vergunningen of diploma´s nodig hebt om een reisbureau te starten, zijn er wel Nederlandse en Europese wettelijke regels waar je aan moet voldoen. Zo moet je als reisadviseur de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) volgen. Op basis van deze code dien je onder andere te zorgen voor een redelijke beschikbaarheid van de door jou aangeboden dienst voor de genoemde prijs en te vermelden of de prijs die jij rekent inclusief of exclusief boekings- en/of reserveringskosten is.

Ook zijn er speciale btw- en belastingregels voor reisbureaus, de zogenoemde reisbureauregeling. Deze regeling houdt onder meer in dat je btw betaalt over de winstmarge op de reisdiensten, en niet over de volledige prijs van de reisdienst. Zodoende hoeven bedrijven in de reisbranche niet over iedere buitenlandse reis een ander btw-tarief te rekenen (ieder land hanteert immers andere btw tarieven). Dit betekent wel dat btw op reisdiensten niet volledig aftrekbaar is.

Wil jij pakketreizen aanbieden? Houd er dan rekening mee dat je je houdt aan de Europese wet en een garantieregeling hebt tegen financieel onvermogen. Dit klinkt ingewikkelder dan het is, je hoeft je namelijk enkel aan te sluiten bij een garantiefonds.

Stap 3: Bepaal de locatie van je reisbureau

Om jouw onderneming te kunnen inschrijven bij de Kamer van Koophandel (stap 5), moet je weten op welke locatie jij je reisbureau wilt vestigen. Veel zzp’ers kiezen ervoor te starten vanuit huis, maar jouw reisbureau starten in een huur- of kooppand is ook mogelijk.

Stap 4: Bepaal of jij aan reisbemiddeling of reisorganisatie doet

De termen reisbureau en reisorganisatie worden nog wel eens met elkaar verward. Niet geheel onbegrijpelijk, omdat er enige overlap is in doelgroep en diensten.

Een reisbureau zorgt normaliter voor bemiddeling tussen consument en reisorganisatie en fungeert als tussenpersoon. Een reisorganisatie stelt daarentegen de volledige reis van de klant samen.

De Kamer van Koophandel (stap 5) hanteert bij een reisbureau een andere SBI-code dan bij een reisorganisatie. Deze SBI-code is belangrijk, het wordt namelijk door de overheid en verschillende bedrijven gebruikt voor o.a. het verlenen van vergunningen, het verstrekken van subsidies en het bepalen van de verzekeringspremies.

Stap 5: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Iedere Nederlandse ondernemer moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Online maak je een afspraak bij een KvK-locatie bij jou in de buurt. Je dient de huur- of koopovereenkomst van het pand waarin jij je onderneming wilt vestigen, mee te nemen.

De Kamer van Koophandel geeft jouw inschrijving vervolgens door aan de Belastingdienst.

Nu je een KvK-nummer hebt kan je een zakelijke rekening aanvragen. Een partij die goed voor de dag komt is Knab.

knab-logo

Knab Zakelijk

Meer informatie

Normaal tarief: €7 per maand

1e jaar €3,50 p/m

64% van de zzp'ers kiest Knab

5/5

Makkelijk en snel online te openen (<10 minuten). Je ontvangt de bankpas binnen 5 dagen.

Stap 6: Word lid van een brancheorganisatie

Niet verplicht, wel verstandig: Word lid van een brancheorganisatie zoals de VvKR of ANVR en profiteer van de vele voordelen van je lidmaatschap. Naast dat het nooit verkeerd is je aan te sluiten bij een netwerk, zijn er ook collectieve voordelen op het gebied van verzekeringen, juridisch advies en trainingen.

Stap 7: Schep vertrouwen en zorg dat je voldoet aan de voorwaarden voor een certificaat van een garantiefonds

Om (potentiële) klanten te laten zien dat jij jouw vak goed verstaat, betrouwbaar bent en je houdt aan de wet- en regelgeving, kan het verstandig zijn een certificaat te regelen voor jouw reisbureau. De bekendste Nederlandse verstrekker van een dergelijk certificaat is Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Om gebruik te mogen maken van hun certificaat, moet je je houden aan verschillende richtlijnen. Jaarlijks vinden er controles plaats en wordt gecheckt of organisaties zich nog houden aan deze richtlijnen.

Stap 8: Stel algemene reisvoorwaarden op

Al is het niet verplicht, het is wel aan te raden algemene reisvoorwaarden op te stellen voor jouw reisbureau. In deze voorwaarden vermeld jij hoe je omgaat met o.a. annuleringen, aansprakelijkheid, klachten en betalingen. Met goede algemene reisvoorwaarden voorkom je problemen. Uiteraard moeten jouw algemene reisvoorwaarden wel voldoen aan de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving.

Stap 9: Sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af

Om te voorkomen dat jij aansprakelijk wordt gesteld voor bijvoorbeeld letsel wat ontstaat n.a.v. jouw advies, doe je er verstandig aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zeker in de reisbranche, waar klanten met veel onvoorziene omstandigheden te maken kunnen krijgen, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ten zeerste aan te raden.

Snel de juiste verzekeringen afsluiten?

Bereken eenvoudig je premie voor de verzekeringen die passen bij jouw bedrijf en sluit de gewenste verzekeringen direct online af.

Stap 10: Een online reisbureau beginnen? Regel een goede website en zorg dat klanten jou kunnen vinden

Het starten van een online onderneming wordt steeds populairder. Steeds meer bedrijven komen erachter dat ze hun werkzaamheden prima online kunnen aanbieden, zo ook bedrijven in de reisbranche. Wil je als zelfstandig reisadviseur je eigen onderneming beginnen, maar wil je niet de (onnodige) risico´s en hoge kosten van een fysieke locatie? Begin dan een online reisbureau. Eén van de belangrijkste aspecten van een online reisbureau is de kwaliteit van de website. Jouw website en de vindbaarheid ervan bepalen of klanten jouw online reisbureau kunnen vinden.

Nog een tip, als ondernemer is een kloppende administratie erg belangrijk. Enkele boekhoudprogramma’s die wij aanraden:

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

Het eenvoudigste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Beoordeeld met een 9,7

Het boekhoudprogramma ontworpen voor zzp’ers.  Geniet nu van de gratis opties

Advies: Bekijk alle drie de programma’s en beoordeel welke het beste bij je past.

FAQ Reisbureau starten

Je wordt zelfstandig reisadviseur door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en je te houden aan de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving met betrekking tot de reisbranche. Daarnaast kun je je inschrijven bij een brancheorganisatie en/of een certificaat aanvragen bij een erkend Garantiefonds, om zo je betrouwbaarheid te vergroten.

 

Een reisbemiddelaar zorgt voor bemiddeling tussen consument en reisorganisatie en fungeert als tussenpersoon. Een reisbemiddelaar organiseert normaliter geen volledige reizen, het wijst de consument enkel de weg in reeds aangeboden reizen.

Om een reisbureau te beginnen, heb je geen verplichte certificaten en opleidingen nodig. Echter is het wel aan te raden te voldoen aan de richtlijnen voor een certificaat van een garantiefonds. Zodoende laat jij aan (potentiële) klanten zien dat jij je vak verstaat, betrouwbaar bent en je aan de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving houdt.

Als reisbureau betaal je 21% btw over de winstmarge van je reisdiensten, en dus niet over de volledige prijs van de reisdienst. Zodoende hoeven bedrijven in de reisbranche niet over iedere buitenlandse reis een ander btw-tarief te rekenen (ieder land hanteert immers andere btw tarieven). Dit betekent wel dat btw op reisdiensten niet volledig aftrekbaar is.

De btw op vliegtickets is 0%, de Nederlandse overheid heeft namelijk bepaald dat er op vliegtickets geen btw geheven mag worden.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee