Wat is mijn uurtarief als zzp’er in de bouw?

Laatste update: 13-02-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

uurtarief zzper bouw

Het uurtarief als zzp’er in de bouw bedraagt gemiddeld 38 euro exclusief btw. Er zitten grote verschillen in de tarieven die gerekend worden, dit hangt natuurlijk af van de ervaring en vaardigheden die een zzp’er beheerst.

Factoren vaststellen uurtarief bouw

Het vaststellen van het uurtarief in de bouw wordt bepaald door een aantal factoren. Het is belangrijk om met deze factoren rekening te houden om je uurtarief als zzp’er te kunnen bepalen.

1. Specialisme

Wanneer je gespecialiseerd bent in het vak dat je uitoefent kun je je vraagprijs een stuk hoger leggen, dan wanneer je iets doet wat iedereen al kan.

2. Duur

De duur van een klus heeft ook te maken met het uurtarief dat je kunt rekenen. Je kunt een hoger tarief vragen als je een klus krijgt die maar enkele uren duurt, dan wanneer je een klus krijgt die meerdere maanden duurt.

3. Concurrentie

Op het moment dat er voor een bepaalde klus meerdere concurrenten zijn die hem ook willen doen, zul je ook rekening moeten houden met het tarief dat je vraagt. Dit omdat de opdrachtgever hier ook van op de hoogte is en zal kijken naar wat het voordeligst is.

4. Verwachtingspatroon

Door in gesprek te gaan met je opdrachtgever kom je erachter wat hun verwachtingspatroon van jouw werkzaamheden is. Maar ook wat ze verwachten te moeten betalen, dit hangt vaak af van hoe hard ze jouw werkzaamheden nodig hebben.

5. Vaste lasten

Ook moet je bij het vaststellen van je uurtarief nadenken over wat je minimaal moet gaan verdienen om rond te kunnen komen. Dit kun je uitrekenen door te kijken wat je vaste maandlasten zijn op zowel privé- en werkgebied.

Ondernemer in bouw? Dit mag je niet missen! Ontvang net als 11,432 andere ondernemers gratis het belangrijkste ondernemersnieuws in je inbox.

 

Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

  Hoeveel verdient een ZZP’er in de bouw?

  Een zzp’er in de bouw verdient met €30 per uur wat hij nodig heeft om een omzet van €55.200 per jaar te behalen. Hier wordt rekening gehouden met winst en een gemiddeld bruto inkomen van €40.000. Deze bedragen worden gebaseerd op 46 gewerkte weken, waarvan 40 uur gedeclareerd. Wanneer je meer ervaring op doet, ga je ook meer verdienen per uur, dat zie je in de grafiek hieronder. Houd er rekening mee dat dit bruto bedragen zijn.

  Tarief per uur, exclusief BTW
  Starter €32 – €37
  Gemiddeld €38
  Ervaren €39 – €45

   

  Wat is een ZZP’er in de bouw?

  Een zzp’er in de bouw is een ondernemer die zichzelf in de bouwsector verhuurt aan opdrachtgevers. Je ziet hier dat in het begin voornamelijk grotere bedrijven deze ondernemers inhuren als ze een grote klus hebben en extra mankracht kunnen gebruiken. Op dit moment zijn ze nog afhankelijk van deze opdrachtgevers.

  Een zelfstandig ondernemer die start moet zijn eigen klantenkring gaan opbouwen in de particuliere markt. Het voordeel als zzp’er in de bouw is dat je je eigen werk kunt uitkiezen, en hier dus vrijheid ervaart. En op deze manier ben je een stuk minder afhankelijk.

  BTW tarief ZZP’er in de bouw

  Het BTW tarief voor ZZP’ers in de bouw is 21% BTW. Het kan voorkomen dat er geen BTW wordt gerekend, maar dit gebeurd alleen als de zzp’er een onderaannemer is of gebruik maakt van een Kleine Ondernemers Regeling (KOR).

  Voor arbeidsuren en het bouwmateriaal geldt dus altijd 21% BTW. Alleen wanneer je als onderaannemer wordt aangenomen door een collega, dan hef je geen btw over je werkzaamheden. Op dit moment wordt de btw door de hoofdaannemer geheven en afgedragen.

  Gemiddelde uurtarieven in de bouw

  Het gemiddelde uurtarief in de bouw verschilt per specialisme. In de grafiek hieronder is terug te vinden wat je gemiddelde uurtarief is per specialisme in de bouw.

  Specialisme Gemiddelde uurtarief
  Timmerman €37
  Schilder €38
  Klusjesman €33
  Loodgieter €38,50
  Elektricien €44
  Architect €100
  Stukadoor €34
  Metselaar €40
  Dakdekker €38

   

  Uren in de bouw gemakkelijk bijhouden

  Als zzp’er in de bouw kun je gemakkelijk je uren bijhouden in Excel of een ander programma. Veel ervaren ondernemers houden hun uren bij in spreadsheets in Excel, maar dit kost wel veel discipline en tijd. Wel is het programma gratis en kun je gemakkelijk kant- en klare sjablonen op sites vinden die je kunt gebruiken.

  Als je makkelijker en sneller je uren bij wil houden kun je ook verschillende tools gebruiken. Hier kun je denken aan kant- en klare boekhoudpakketten tot handige gratis apps. Bij sommige kun je met één klik al je uren bijhouden, wat het heel makkelijk maakt en ervoor zorgt dat het niet meer iets is wat je voor je uitschuift. Enkele handige tools zijn:

  E-boekhouden
  e-Boekhouden

  Nu 15 maanden gratis e-Boekhouden

  Meer info

  Heeft dit artikel je geholpen?

  Ja Nee