Wat is mijn uurtarief als zzp’er in de zorg?

Laatste update op 24-11-2022 Leestijd 2 min Door Redactie ZZP Servicedesk

uurtarieven zzp in de zorg

De zzp’er in de zorg is natuurlijk, net zoals andere zzp’ers, een ondernemer. De prijs of het uurtarief is in 2022 één van de belangrijkste bestanddelen van een onderneming. Een te hoog tarief kan eventuele opdrachtgevers wegdrijven, een te laag tarief is wellicht minder lucratief. Momenteel werken er meer dan 121.000 zzp’ers in de zorg. Zoals je misschien al weet is er een schreeuwend tekort aan personeel in de zorg. Als gevolg is de concurrentie tussen personeel onderling enorm, dit heeft tot gevolg dat je vaak een hoger tarief kan vragen dan gebruikelijk is!

Het bepalen van jouw uurtarief is cruciaal. Als jij ver boven of onder het gemiddelde tarief zit heb jij de klant wat uit te leggen. Het is vaak niet verstandig om het gemiddelde uurtarief klakkeloos over te nemen. Het uurtarief is namelijk afhankelijk van diverse factoren, denk aan werktijden, duur van de opdracht, de opdrachtgever, status, de te maken kosten en ervaring. Met inachtneming van diverse wegingsfactoren kan het gemiddelde uurtarief naar beneden of naar boven worden bijgesteld.

Factoren vaststellen uurtarief

Over- en weekendwerk

In de zorg wordt er vaak gewerkt met onregelmatigheidstoeslagen. Zo kan de zzp’er in de zorg op zon- en feestdagen tot wel 160% van het normale uurtarief verdienen. Ook in de avonden geldt er vaak een onregelmatigheidstoeslag.

Duur van de opdracht

Langdurige opdrachten geven natuurlijk meer werkzekerheid. Bij een langdurige opdracht kan een kleine tariefbijstelling naar beneden (in bepaalde gevallen) ‘belonen’.

De zzp’er in de zorg is momenteel erg gewild vaak is bijstelling van het tarief dan ook niet noodzakelijk.

Opdrachtgever

Het uurtarief is sterk afhankelijk van de soort opdrachtgever. Een zzp’er kan bijvoorbeeld ingehuurd worden met tussenkomst van een bemiddelingsbureau, het uurtarief voor de zzp’er in de zorg ligt dan beduidend lager dan het gemiddelde, namelijk rond de €20.

Let op! Over het algemeen geldt er een btw-vrijstelling voor zzp’ers in de zorg (met BIG-registratie). Indien je een samenwerking aan gaat met een uitzendbureau, dan geldt deze vrijstelling niet.

De Hoge Raad der Nederlanden (11/02/2016): “Voorwaarde om gebruik te maken van de vrijstelling is dat er geen sprake mag zijn van een uitleenovereenkomst of dienstbetrekking tussen zelfstandige en de betreffende instelling of ziekenhuis. Ook mag er geen sprake van een ander juridische band tussen de maatschap, de maten of werknemers van de maatschap waaruit toch een verhouding van ondergeschiktheid blijkt ten aanzien van arbeids- en bezoldigingsvoorwaarden tegenover het ziekenhuis of de verzorgingsinstelling”

De btw-vrijstelling geldt alleen bij geneeskundige diensten verricht aan de mens

Prestige

Sommige opdrachten kunnen een belangrijke rol spelen voor jouw aanzien bij toekomstige opdrachtgevers. Soms hanteert de zzp’er dan ook een lager tarief voor opdrachten die van belang zijn om status te winnen.

Kosten

De kosten spelen natuurlijk een belangrijke rol. Een opdracht die veel reistijd en reiskosten met zich mee brengt is natuurlijk minder aantrekkelijk.

Ervaring

De startende zzp’er zonder ervaring kan natuurlijk niet stunten met een absurd hoog uurtarief. Kwaliteit is voor deze groep het beste verkoopargument!

Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

  Gemiddelde uurtarieven in de zorg

  Vanzelfsprekend is dat een ervaren hulpverlener een hoger tarief kan vragen dan een geheel onervaren hulpverlener.

  Functie Relatief laag uurtarief Gemiddelde uurtarief Relatief hoog uurtarief
  Helpende
  (Niveau 2)
  €20 €22 €25
  Verzorgende (VIG) (Niveau 3) €28 €32 €35
  Verpleegkundigen
  (Niveau 4)
  €38 €45 €50

   

  Uren gemakkelijk bijhouden

  Als zzp’er in de zorg wil je de administratie zo eenvoudig mogelijk houden. Er zijn een aantal mobiele apps die het bijhouden van je uren vergemakkelijken. Voorbeelden van handige pakketten zijn:

  E-boekhouden
  Urenregistratie

  Boekhoudprogramma en urenregistratie

  Bekijk nu

  Er zijn nog meer pakketten. Bekijk hier de top 5 populairste boekhoudpakketten en vergelijk op prijs, review en functies.

  TIP!

  De kwaliteitswet Wkkgz vraagt een aantal zaken van jou als zorgaanbieder. Zo kan een registratiesysteem, klachtenregeling en duidelijke werkwijze publicatie verplicht zijn. Daarom is een professionele website voor elke zzp’er in de zorg een must. Bekijk hier hoe je een zorg website maakt waarmee je makkelijk wordt gevonden.

  Heeft dit artikel je geholpen?

  Ja Nee