Wat is mijn uurtarief als zzp’er in de zorg?

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

uurtarieven zzp in de zorg

De zzp’er in de zorg is natuurlijk, net zoals andere zzp’ers, een ondernemer. De prijs of het uurtarief is één van de belangrijkste bestanddelen van een onderneming. Een te hoog tarief kan eventuele opdrachtgevers wegdrijven, een te laag tarief is wellicht minder lucratief. Volgens de laatste cijfers (KvK, 2022) werken er bijna 169.000 zzp’ers in de zorg. Zoals je misschien al weet is er een schreeuwend tekort aan personeel in de zorg. Als gevolg is de concurrentie tussen personeel onderling enorm, dit heeft tot gevolg dat je vaak een hoger tarief kan vragen dan gebruikelijk is!

Verhoog je uurtarief

Tip: Zo verhoog jij je uurtarief

Je uurtarief verhogen als zzp'er was nog nooit zo eenvoudig. Download GRATIS ons stappenplan, volg de stappen en ga voor een hoger uurtarief.

Het bepalen van jouw uurtarief is cruciaal. Als jij ver boven of onder het gemiddelde tarief zit heb jij de klant wat uit te leggen. Het is vaak niet verstandig om het gemiddelde uurtarief klakkeloos over te nemen. Het uurtarief is namelijk afhankelijk van diverse factoren, denk aan werktijden, duur van de opdracht, de opdrachtgever, status, de te maken kosten en ervaring. Door al deze factoren is het zzp verpleegkundige uurtarief dan ook moeilijk te vergelijken met het verpleegkundige salaris van iemand in loondienst. Met inachtneming van diverse wegingsfactoren kan het gemiddelde uurtarief naar beneden of naar boven worden bijgesteld.

Hoe bepaal ik mijn zzp in de zorg uurtarief?

Over- en weekendwerk

In de zorg wordt er vaak gewerkt met onregelmatigheidstoeslagen. Zo kan de zzp’er in de zorg op zon- en feestdagen tot wel 160% van het normale uurtarief verdienen. Ook in de avonden geldt er vaak een onregelmatigheidstoeslag.

Duur van de opdracht

Langdurige opdrachten geven natuurlijk meer werkzekerheid. Bij een langdurige opdracht kan een kleine tariefbijstelling naar beneden (in bepaalde gevallen) ‘belonen’. De zzp’er in de zorg is momenteel erg gewild; vaak is verlaging van het tarief dan ook niet noodzakelijk.

Opdrachtgever

Het gemiddelde uurtarief van een zzp’er in de zorg ligt in 2024 rond de €43. Je uurtarief is sterk afhankelijk van je functie, niveau, werkervaring en de soort opdrachtgever. Een zzp’er kan ingehuurd worden met tussenkomst van een bemiddelingsbureau; het uurtarief ligt dan lager dan het gemiddelde.

Let op! Over het algemeen geldt er een btw-vrijstelling voor zzp’ers in de zorg (met BIG-registratie). Indien je een niet-structurele samenwerking aan gaat met een uitzendbureau, dan geldt deze btw-vrijstelling niet (tenzij je valt onder ”zorgpersoneel dat wordt ingezet in het kader van het verzorgen en het verplegen van in een inrichting opgenomen personen”). Op de website van de overheid lees je meer over in welke situaties btw-heffing geldt.

Prestige

Sommige opdrachten kunnen een belangrijke rol spelen voor jouw aanzien bij toekomstige opdrachtgevers. Soms hanteert de zzp’er dan ook een lager tarief voor opdrachten die van belang zijn om status te winnen.

Kosten

De kosten spelen natuurlijk een belangrijke rol. Een opdracht die veel reistijd en reiskosten met zich mee brengt is natuurlijk minder aantrekkelijk.

Ervaring

De startende zzp’er zonder ervaring kan natuurlijk niet stunten met een absurd hoog uurtarief. Kwaliteit is voor deze groep het beste verkoopargument!

Gemiddeld uurtarief zzp zorg 2024

Vanzelfsprekend is dat het uurtarief zzp verpleegkundige niveau 6 een stuk hoger is dan bijvoorbeeld een geheel onervaren Helpende niveau 2.

Hoeveel verdient een zzp’er in de zorg?

Functie Relatief laag uurtarief Gemiddelde uurtarief Relatief hoog uurtarief
Zzp Helpende
(Niveau 2)
€30 €35 €40
Zzp Verzorgende (VIG) (Niveau 3) €35 €40 €45
Zzp verpleegkundige
(Niveau 4)
€40 €45 €60
Zzp verpleegkundige
(Niveau 5)
€45 €55 €70
Zzp verpleegkundige
(Niveau 6)
€50 €60 €70

 

Uren gemakkelijk bijhouden

Als zzp’er in de zorg wil je de administratie zo eenvoudig mogelijk houden. Er zijn een aantal mobiele apps die het bijhouden van je uren vergemakkelijken. Bekijk hier de top 5 populairste boekhoudpakketten en vergelijk op prijs, review en functies.

TIP!

De kwaliteitswet Wkkgz vraagt een aantal zaken van jou als zorgaanbieder. Zo kan een registratiesysteem, klachtenregeling en duidelijke werkwijze publicatie verplicht zijn. Daarom is een professionele website voor elke zzp’er in de zorg een must. Bekijk hier hoe je een zorg website maakt waarmee je makkelijk wordt gevonden.

 

Veelgestelde vragen

Als startende zzp’er in de zorg kun je marktonderzoek doen en praten met ervaren zzp’ers om een competitief uurtarief vast te stellen. Overweeg ook kosten en levensonderhoud.

Bij het werken via bemiddelingsbureaus moeten zzp’ers rekening houden met de commissie die deze bureaus nemen. Dit kan invloed hebben op het netto uurtarief dat je overhoudt.

Om tarieven aan te passen aan marktveranderingen, is het belangrijk om regelmatig je prijzen te herzien en te vergelijken met de huidige markttarieven, vraag en aanbod, en je eigen kostenstructuur.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee