Hoe begin je een kinderdagverblijf?

Laatste update: 09-02-2024 Leestijd: 5 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Kinderdagverblijf beginnen

Wil jij een eigen crèche of kinderdagverblijf openen? Dan is het belangrijk dat jij voldoet aan een aantal juridische regels. Zo is het starten van een kinderdagverblijf enkel mogelijk wanneer je bent ingeschreven in het Landelijk Register voor Kinderopvang (LRK). Ontdek hier een stappenplan om als zzp’er een crèche, kinderdagverblijf of naschoolse opvang te starten.

Een kinderdagverblijf beginnen in 10 stappen

  1. Inschrijving in de Kamer van Koophandel (KvK)
  2. Bepaling locatie van je naschoolse opvang
  3. Aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  4. Bepaal je pedagogisch beleidsplan
  5. Aanvraag vergunningen
  6. Registratie Landelijk Register Kinderopvang (LRK)
  7. Inschrijving Personenregister Kinderopvang (PRK)
  8. Registratie Geschillencommissie Kinderdagverblijf
  9. Verzekeringen afsluiten
  10. Start je kinderdagverblijf

Stap 1: Inschrijving in de Kamer van Koophandel (KvK)

Net zoals elke zzp’er die start met zijn bedrijf moet ook jij je inschrijven in de Kamer van Koophandel (KvK). Heb jij je ondernemingsnummer ontvangen? Dan pas kan jij als zzp’er aan de slag gaan met de voorbereidingen voor jouw kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Let op: het hebben van een KvK-nummer alleen is niet voldoende!

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Stap 2: Bepaling locatie van je naschoolse opvang

De ideale locatie gevonden voor jouw crèche? Bekijk dan eerst het bestemmingsplan van jouw gemeente. In dit plan bepaalt de gemeente wat er wel of niet mag gebeuren met een bepaalde ruimte. Het kan dus zomaar zijn dat de door jouw gekozen locatie niet geschikt is als kinderdagverblijf. Wil je deze keuze betwisten? Dan kan je een verzoek indienen bij de gemeente.

Stap 3: Aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Alle betrokken personen bij de opvang dienen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te hebben. Dit is noodzakelijk om te mogen werken met kinderen en kwetsbare groepen. Als zzp’er kan je deze verklaring aanvragen bij je gemeente. Deze VOG-aanvraag kost 41,55 euro.

Stap 4: Bepaal je pedagogisch beleidsplan

Alvorens je jouw kinderdagverblijf kan registreren bij het Landelijk Register voor Kinderopvang, dien jij een pedagogisch beleidsplan te hebben. Dit geeft alle betrokken instanties meer informatie over jouw kinderdagverblijf en je plan van aanpak. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe stimuleer jij de ontwikkeling van het kind?
  • Hoe groot zijn de groepen in jouw naschoolse opvang?
  • Wat is de beroepskracht-kindratio?
  • Is de omgeving veilig genoeg voor kinderen?
  • Heb je een voedselveiligheidsplan of hygiënecode?

Het beroepskracht-kinderatio berekent hoeveel medewerkers jij nodig hebt voor het aantal kinderen per leeftijdscategorie. Deze ratio is verschillend per soort: een kinderdagverblijf heeft een andere norm dan een buitenschoolse opvang. Let op: werk je met bijkomend personeel? Zorg dan dat ook zij allemaal in het bezit zijn van een VOG-verklaring.

Stap 5: Aanvraag vergunningen

Wil je een naschoolse opvang starten? Dan moet je voldoen aan een aantal vergunningen. Zo heb je niet alleen vergunning nodig om een kinderdagverblijf te starten, maar wil je bijvoorbeeld meer dan 10 kinderen ontvangen in jouw crèche? Dan heb je een bijkomende vergunning nodig. Zorg daarnaast voor een vergunning betreffende brandveiligheid van je locatie. De gemeente of brandweer geeft goedkeuring of jouw kinderdagverblijf voldoet aan deze eisen.

Stap 6: Registratie Landelijk Register Kinderopvang (LRK)

Alle kinderopvangvoorzieningen en crèches dienen wettelijk geregistreerd te zijn in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Deze aanvragen worden goedgekeurd door de gemeente en de GGD. Wat heb je hier allemaal voor nodig?

  • Jouw ondernemingsnummer en bewijs van inschrijving in de Kamer van Koophandel
  • Pedagogisch beleidsplan
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Vergunningen en attest brandveiligheid

Stap 7: Inschrijving Personenregister Kinderopvang (PRK)

Iedereen die werkt in een kinderdagverblijf of naschoolse opvang moet zich inschrijven in het Personenregister voor Kinderopvang (PRK). Hiervoor moet je in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag. Via dit personenregister controleren ze medewerkers continu of zij strafbare feiten hebben gepleegd. Hiermee kunnen ze meteen ingrepen bij een incident en moeten ze niet wachten op een nieuwe aanvraag VOG. De overheid maakt kinderopvang op deze manier veiliger.

Stap 8: Registratie Geschillencommissie Kinderdagverblijf

Sinds januari 2016 zijn alle kinderopvangcentra en crèches verplicht zich aan te sluiten bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Denk hierbij aan kwaliteit van de opvang, openingstijden en de naleving van de overeenkomst. Voor deze registratie heb je als zzp’er jouw KvK-nummer nodig. Daarnaast ben je verplicht om de ouders te informeren dat je naschoolse opvang is aangesloten bij de deze commissie. Maak duidelijk hoe iemand een klacht kan indienen en wijs hierbij een vertrouwenspersoon aan.

Stap 9: Verzekeringen afsluiten

Ben je klaar om je kinderdagverblijf te openen? Vergeet niet om verzekeringen af te sluiten. Bij een crèche of naschoolse opvang heb je nu eenmaal risico’s. Zorg daarom in ieder geval voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een goede verzekering voor lichamelijke ongevallen.

Snel de juiste verzekeringen afsluiten?

Bereken eenvoudig je premie voor de verzekeringen die passen bij jouw bedrijf en sluit de gewenste verzekeringen direct online af.

Stap 10: Start je kinderdagverblijf

Heb je goedkeuring van de gemeente en heb je alle vergunningen? Dan kan jij beginnen met je kinderdagverblijf! Wil je uitbreiden in de toekomst? Houd er dan rekening mee dat ook het personeel moet voldoen aan alle beroepseisen en moet beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Daarnaast moeten ook zij geregistreerd staan in het Personenregister voor Kinderopvang.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

FAQ kinderdagverblijf starten

Iedere zzp’er met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan een kinderdagverblijf beginnen. Houd hierbij rekening met de verplichte vergunningen, inschrijving in het Registratie Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en het pedagogisch beleidsplan.

Als zzp’er in de kinderopvang heb je verschillende verzekeringen nodig: een burgerlijke aansprakelijkheid, een verzekering voor lichamelijke ongevallen en een brandverzekering.

 

Een aanvraag om te starten met een kinderdagverblijf of naschoolse opvang bedraagt 1493 euro. Deze kosten zijn uitsluitend voor de aanvraag. Bij afwijzing worden deze kosten niet terugbetaald. Houd rekening met bijkomende kosten voor verzekeringen en vergunningen.

Maximaal 10 weken na het indienen van je aanvraag bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) weet jij of je toestemming krijgt om een kinderdagverblijf te openen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee