Uurtarief in het onderwijs

Laatste update: 05-01-2024 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Uurtarief onderwijs

In dit artikel beantwoorden we de vraag: “Wat is het uurtarief voor zzp'ers in het onderwijs”. Dagelijks bellen zzp'ers uit het onderwijs naar ZZP Servicedesk met deze vraag. Dat is natuurlijk niet gek. Het aantal zzp’ers in het onderwijs groeit de laatste jaren hard. Vooral in het basis- en het voortgezet onderwijs neemt dit aantal toe. In 2024 zijn er ongeveer 100.000 zzp’ers in de onderwijssector actief. Daarnaast zit er een groot verschil in uurtarief tussen de verschillende onderwijsniveaus. Dit roept vragen op. Daarom beantwoorden wij in dit artikel: welke factoren een rol spelen bij het bepalen van het uurtarief, wat het gemiddelde uurtarief is, wat een zzp'er verdient in het onderwijs en welk btw-tarief wordt gehanteerd.

Welke factoren bepalen het uurtarief van een zzp’er in het onderwijs?

Het uurtarief van een zzp’er in het onderwijs is afhankelijk van een aantal factoren. Dit is noodzakelijk om te weten welk uurtarief jij kan hanteren als zzp’er. De factoren die het uurtarief in het onderwijs bepalen zijn:

  • Type onderwijs: basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO/HBO of universitair
  • Eerste- of tweedegraads docent voortgezet onderwijs
  • Vakgebied
  • Ervaring
  • Gaat het om een lange klus of om een korte opdracht

Je kunt je voorstellen dat sommige vakgebieden te maken hebben met grotere tekorten. Zo is er een gebrek aan docenten in het voortgezet onderwijs, met name in de exacte vakken en talen als Nederlands, Duits en Frans. Volgens de Algemene Vereniging van Schoolleiders zal dit tekort alleen maar toenemen de komende jaren.

Wil je starten als zzp’er? Download dan onze gratis checklist:

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Wat is het gemiddelde uurtarief als zzp’er in het onderwijs?

Het gemiddelde uurtarief als zzp’er in het onderwijs is 70 euro. Het hangt onder andere af van of het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of hoger onderwijs is.

Wat verdient een zzp’er in het onderwijs?

Een zzp’er in het onderwijs verdient gemiddeld 70 euro per uur. Wat dit betekent voor je verdiensten per maand en per jaar hangt natuurlijk sterk af van het aantal uren dat je kunt declareren. Voor iedere zzp’er in het onderwijs is dit anders.

Ga je uit van 1 200 declarabele uren per jaar, omgerekend 25 uur per week, dan betekent dit 7.000 euro per maand en 84.000 per jaar.

Wat is het uurtarief van een zzp’er in het basisonderwijs?

Het gemiddelde uurtarief van een zzp’er in het basisonderwijs is 60 euro. Voor een leraar basisonderwijs die als zzp’er 60 euro per uur in rekening brengt, komt dit neer op het dubbele in vergelijking tot het uurtarief in loondienst.

Het uurtarief is afhankelijk van de hoeveelheid ervaring en de duur van de opdracht. Zzp’ers in het speciaal onderwijs hanteren doorgaans een hoger tarief. Een leraar in het basisonderwijs verdient gemiddeld tussen de 3200 en 5700 bruto per maand, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Wat is het uurtarief van een zzp’er in het voortgezet onderwijs?

Het uurtarief van een zzp’er in het voortgezet onderwijs is gemiddeld 70 euro. Hierbij zien we ook uitschieters richting de 90 euro, bijvoorbeeld voor een ervaren eerstegraads docent.

Een tweedegraads docent verdient gemiddeld 60 euro per uur, terwijl een eerstegraads docent een hoger uurtarief heeft van gemiddeld 80 euro. Er zijn overigens ook uitschieters afhankelijk van de klus, het betreffende vakgebied of de ervaring. In loondienst verdient een docent in het voortgezet onderwijs tussen de 3.200 en 6.700 euro bruto.

Wat is het uurtarief van een zzp’er in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO)?

Het uurtarief van een zzp’er in het middelbaar beroepsonderwijs is gemiddeld 70 euro, en ligt daarmee ongeveer op het niveau van het tarief in het voortgezet onderwijs. In het MBO vind je overigens relatief veel zzp’ers vanwege de praktijkgerichtheid. Veel zzp’ers in het MBO hebben naast hun werk in het onderwijs ook nog werkzaamheden in de praktijk. Voor een MBO docent in loondienst is het salaris tussen de 3.200 en 4.200 bruto per maand.

Wat is het uurtarief van een zzp’er in het hoger beroepsonderwijs (HBO)?

Het uurtarief van een zzp’er in het hoger beroepsonderwijs ligt tussen de 60 en 90 euro. Ook hier is het tarief soms hoger dan 90 euro, afhankelijk van verschillende aspecten van de klus. Zzp’ers zijn zeer waardevol voor het HBO omdat ze vaak vakspecifieke kennis toevoegen aan het bestaande docententeam. Denk hierbij aan journalisten, gameontwikkelaars of kunstenaars. Een docent HBO in loondienst verdient tussen de 3.500 en 4.900 euro bruto.

Wat is het uurtarief van een zzp’er in het universitair onderwijs?

Het uurtarief van een zzp’er in het universitair onderwijs is gemiddeld 95 euro per uur. Vooral in het universitair onderwijs is het tarief van veel factoren afhankelijk. Ervaring en specialisme spelen hier een grote rol maar ook zijn bekendheid en reputatie van belang. Universitair docenten in loondienst verdienen meestal tussen de 4.000 en 7.000 euro bruto.

Btw-tarief in het onderwijs

Het btw-tarief in het onderwijs is 0%. Onderwijs is vrijgesteld van btw, ook als het door een zzp’er wordt uitgevoerd. Het is hierbij wel van belang te onthouden dat je dan ook geen btw mag aftrekken van je onkosten en uitgaven voor bijvoorbeeld lesmaterialen en andere benodigdheden.

Overzicht uurtarief zzp’er in het onderwijs

Als zzp’er in het onderwijs heb je verschillende onderwijsniveaus. Elk hanteren ze hierbij een ander uurtarief, afhankelijk van hun ervaring en kennis. Bekijk hieronder het gemiddelde uurtarief per onderwijsniveau.

Onderwijs Uurtarief
Basisonderwijs € 60,-
Voorgezet onderwijs € 70,-
Middelbaar beroepsonderwijs (MBO) € 70,-
Hoger beroepsonderwijs (HBO) € 75,-
Universitair € 95,-

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee