Uurtarief van een zzp’er in de transport

Laatste update: 26-11-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Uurtarief in de transport

De transportsector kent veel verschillende beroepen. Van logistiek medewerker tot vrachtwagenchauffeur. Elk hebben ze hun eigen specialisatie, maar wat is het uurtarief van een zzp’er in de transport? Je leest het in dit artikel.

Wat is het gemiddelde tarief in de transportsector?

Het gemiddeld tarief in de transportsector is 2850 euro bruto per maand. Dit is een globaal gemiddelde van alle verschillende functies in de transportsector. Dit gemiddelde kan oplopen tot maar liefst 5800 euro per maand als we kijken naar logistiek officiers van de landmacht.

Verhoog je uurtarief

Tip: Zo verhoog jij je uurtarief

Je uurtarief verhogen als zzp’er was nog nooit zo eenvoudig. Download GRATIS ons stappenplan, volg de stappen en ga voor een hoger uurtarief.

Welke factoren bepalen het uurtarief van een vrachtwagenchauffeur?

Als vrachtwagenchauffeur wil je een uurtarief dat in verhouding staat met je werktijden alsook de aard van je vracht. Er zijn een heel aantal factoren die het uurtarief van een vrachtwagenchauffeur bepalen:

  • Type vrachtwagen: Vrachtwagenchauffeur CE – vrachtwagenchauffeur C
  • Het bezit van code 95
  • Gewicht van je vracht
  • Nationaal of internationale routes
  • Aard van vracht: chemische goederen – dieren – materialen
  • Werktijden: rijd je ook in de weekends of nachturen?

Wat is mijn uurtarief als zzp vrachtwagenchauffeur?

Het uurtarief als zzp vrachtwagenchauffeur is gemiddeld 30 euro exclusief BTW. Dit is een aanzienlijk verschil met vrachtwagenchauffeurs in loondienst. Zij verdienen hier gemiddeld 14 euro per uur.

Het gemiddelde tarief in de transportsector als vrachtwagenchauffeur in loondienst is 2150 bruto. Hierbij krijgen vrachtwagenchauffeurs extra financiële voordelen als ze in de avonduren en/of weekends rijden. Vrachtwagenchauffeurs met meer dan 10 jaar ervaring verdienen gemiddeld 2500 bruto per maand.

Wat is het gemiddelde uurtarief als zzp koerier?

Het gemiddelde uurtarief als zzp koerier is 25 euro per uur exclusief BTW. Volgens loonwijzer is dit maar liefst het dubbele dan een koerier in loondienst. Daar start het basissalaris met 9 euro per uur, met een maximum van 12 euro per uur.

Een koerier wordt soms ook betaald per bezorgd pakket. Deze vergoeding is dan ongeveer 1,50 euro per pakket. Deze bedragen zijn verschillend per opdrachtgever.

Wat is het gemiddelde uurtarief als zzp taxichauffeur?

Het gemiddelde uurtarief als zzp taxichauffeur is 30 euro per uur, exclusief BTW. Dit is ruim 2x zoveel dan een taxichauffeur in loondienst. Het gemiddelde salaris voor een taxichauffeur in loondienst in Nederland is 12,90 euro per uur en afhankelijk per locatie. In Tilburg verdienen taxichauffeurs in loondienst het meest met 13 euro per uur.

Wat is het gemiddelde uurtarief als buschauffeur?

Het gemiddeld uurtarief als buschauffeur is 20 euro per uur. Dit is een basissalaris. Buschauffeurs die in de avond en/of in het weekend rijden, worden hiervoor extra gecompenseerd.

In loondienst verdient een buschauffeur gemiddeld 2 250 euro bruto per maand. Daarnaast zijn er nog extra toeslagen wanneer zij werken in het weekend en/of op onregelmatige tijdstippen.

Wat is het gemiddelde uurtarief van een zzp logistiek medewerker?

Het gemiddelde uurtarief van een zzp logistiek medewerker is 30 euro exclusief BTW. Dit bedrag is afhankelijk van je functie. Zo heb je verschillende taken als logistiek medewerker:

  • Inplannen transporten
  • Verzorgen contracten met leveranciers
  • Opmaken vrachtdocumenten en transportdossiers

Een logistiek manager verdient het meest, met gemiddeld 65 euro per uur exclusief BTW. Dit omdat hij meer taken en verantwoordelijkheden heeft. In Nederland verdient een logistiek medewerker in loondienst gemiddeld 2160 euro bruto per maand. Een pakketbezorger verdient hierbij het minste met gemiddeld 2080 per maand, terwijl een logistiek manager gemiddeld 3580 euro per maand verdient.

Wat is het gemiddelde tarief van een zzp transportplanner?

Het gemiddelde tarief van een zzp transportplanner is 23 euro per uur, exclusief BTW. Dit loon is afhankelijk van vooropleiding en ervaring. Transportplanners die het internationale verkeer plannen, verdienen hier het meeste.

Het gemiddelde tarief van een transportplanner in loondienst is 2650 euro bruto per maand. Dit komt neer op een uurtarief van 15,23 euro.

Btw-tarief in de transportsector

Het btw-tarief in de transportsector is 21%. Het leveren van goederen en diensten in Nederland is onderhevig aan het standaard btw-tarief.

Soms is het btw-tarief 0%, dit wanneer je producten of goederen levert aan een buitenlandse klant binnen de Europese Unie. Ben je een Vlaamse zzp chauffeur die rijdt voor een Nederlandse klant? Dan is het btw-tarief 0%.

Gemiddelde tarieven in de transportsector in tabel

De transportsector kent veel verschillende beroepen, elk met een eigen takenpakket. Om een overzicht te krijgen van de gemiddelde tarieven hebben we ze opgesomd in onderstaand overzicht:

Functie Gemiddeld uurtarief zzp
Vrachtwagenchauffeur € 30 ,-
Koerier € 25 ,-
Taxichauffeur € 30 ,-
Buschauffeur € 20 ,-
Logistiek medewerker € 30 ,-
Transportplanner € 23 ,-

Uren in de transport gemakkelijk bijhouden

In de transportsector ben je wettelijk verbonden aan je werk- en rusttijden. Hierdoor is het eens zo belangrijk om je uren bij te houden. Je wilt natuurlijk ook een duidelijk overzicht van je gepresteerde uren, zodat je deze kan factureren aan de klant.

Als zzp’er in de transport ben je vaak op de weg te vinden, afhankelijk van je functie. Daarom is het noodzakelijk om op een gemakkelijke manier je uren bij te houden. Dankzij verschillende applicaties zoals die van Silvasoft en e-boekhouden.nl kan je niet alleen je uren bijhouden, maar kan je deze ook meteen factureren aan de klant. Zo vergeet je nooit uren te factureren en houd jij je boekhouding op orde.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee