Wat is het uurtarief van een zzp’er in de ICT?

Laatste update: 07-03-2024 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

uurtarief zzper ict

Veel zzp’ers zijn actief in de ICT, en dit aantal zal alleen maar toenemen. Deze branche kent verschillende profielen zoals developers, testers en applicatiebeheerders. Maar wat kan je vragen als uurtarief wanneer je als zzp’er in de ICT werkt? In dit artikel bekijken we welke factoren dit uurtarief bepalen en kijken we naar het uurtarief van de verschillende functies.

Verhoog je uurtarief

Tip: Zo verhoog jij je uurtarief

Je uurtarief verhogen als zzp'er was nog nooit zo eenvoudig. Download GRATIS ons stappenplan, volg de stappen en ga voor een hoger uurtarief.

Welke factoren bepalen het uurtarief als zzp’er in de ICT?

De jobs in ICT zijn zeer divers, maar dat neemt niet weg dat jij als zzp’er in de ICT een behoorlijk uurtarief kan vragen. Daarom is het belangrijk om te weten wat jij waard bent. De factoren die het uurtarief als zzp’er in de ICT bepalen zijn:

  • Opleidingsniveau
  • Inhoud van de opdracht
  • Werkervaring
  • Tijdsduur
  • Moeilijkheidsgraad

Wat is het uurtarief als zzp'er in ICT?

Het uurtarief als zzp’er in ICT is gemiddeld 80 euro exclusief BTW. Dit uurtarief is afhankelijk van je ervaring en je expertise. Zo verdient een senior ICT-specialist gemiddeld 135 euro per uur, terwijl een starter een gemiddeld uurtarief heeft van 50 euro. Deze wereld verandert snel en zzp’ers steken dan ook veel tijd in opleidingen en bijscholingen, deze expertise rekenen ze door aan de klant.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Wat is het gemiddeld salaris in ICT in loondienst?

Het gemiddeld salaris in de ICT is 3 380 euro bruto per maand. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van 10 jaar geleden. In Amsterdam verdienen ICT-specialisten het meest met een gemiddeld salaris van 3780 euro per maand.

Wat is het uurtarief als freelance developer?

Het uurtarief als freelance developer is gemiddeld 87 euro per uur, exclusief BTW. Dit uurtarief is afhankelijk van het profiel en de expertise. PHP-developers verdienen met gemiddeld 72 euro per uur minder dan een freelance scrum master die een gemiddeld uurtarief hanteert van 92 euro. Het uurtarief van experts met meer dan 5 jaar ervaring kan zomaar het dubbele zijn.

Wat is het uurtarief als freelance tester?

Het uurtarief als freelance tester, ook wel software test engineer genoemd, is gemiddeld 90 euro exclusief BTW. Bij ingewikkelde applicaties en software tools waarbij een specifieke expertise nodig is, kan het uurtarief oplopen tot 120 euro per uur. Doordat er nu eenmaal weinig freelance testers zijn, hanteren zij hoge uurtarieven.

Wat is het uurtarief als freelance applicatiebeheerder?

Het uurtarief als freelance applicatiebeheerder is gemiddeld 90 euro exclusief BTW. Dit uurtarief kan ook variëren naar gelang de tijdsduur en intensiteit van de opdracht. Bij een complexe opdracht, zal een freelance applicatiebeheerder een hoger uurtarief hanteren.

  • Een startende freelance applicatiebeheerder verdient gemiddeld tussen de 50 en 70 euro per uur.
  • Een medior freelance applicatiebeheerder verdient gemiddeld tussen de 70 en 90 euro per uur.
  • Een senior freelance applicatiebeheerder verdient gemiddeld tussen de 90 en de 140 euro per uur.

Wat is het uurtarief als freelance ICT-consultant?

Het uurtarief als freelance ICT-consultant is gemiddeld 84 euro. Ervaring maakt hier een groot verschil, als ook het specialisme. Volgens het onderzoek van Computable is de best betaalde expertise die van projectmanagement bij webprojecten, waarbij starters tot 600 euro per dag kunnen verdienen.

Wat is het uurtarief als freelance helpdesk medewerker?

Als zzp’er in de ICT verleen je diensten waarop je 21% BTW betaalt. Diensten naar het buitenland vallen onder het 0%-tarief. Dit is niet hetzelfde als een vrijstelling, omdat de geleverde diensten in Nederland wel onderhevig zijn aan 21% BTW. Zzp’ers die vallen onder het 0%-tarief, krijgen het bijbehorende bedrag dat ze betalen aan hun leveranciers terug van de belastingdienst.

Gemiddelde uurtarieven voor zzp’ers in de ICT (tabel)

De ICT-branche kent verschillende specialismen, elk met een ander gemiddeld uurtarief. Hieronder vind je een overzicht van het gemiddeld uurtarief voor zzp’ers in de ICT:

Functie Uurtarief exclusief BTW
Freelance developer € 87,-
Freelance tester € 90,-
Freelance applicatiebeheerder € 90,-
Freelance ICT-consultant € 84,-
Freelance helpdesk medewerker € 40,-

Kijk hier ook voor het uurtarief van zzp’ers in de zorg.

Uren in de ICT gemakkelijk bijhouden en factureren

Hoe houd je het beste je gepresteerde uren bij als zzp’er in de ICT? Je tijd is kostbaar en daarom is het belangrijk om je uren als zzp’er zorgvuldig te registreren. De populairste platformen om je uren te registreren en deze meteen ook te factureren staan hieronder:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Veelgestelde vragen

Pas je uurtarief regelmatig aan op basis van marktonderzoek en blijf op de hoogte van technologische ontwikkelingen die invloed hebben op je vakgebied. Door de veranderingen bij te houden, kun je blijven concurreren en blijf je relevant.

Bepaalde certificeringen of kwalificaties in de ICT kunnen je uurtarief verhogen. Deze certificaten en kwalificaties tonen je expertise en waarde aan klanten. Focus op certificeringen die veel gevraagd zijn binnen je specialisatie.

Bij het onderhandelen over tarieven benadruk je je toegevoegde waarde en ervaring. Sta open voor het gesprek en probeer flexibel te zijn zonder jezelf onder te waarderen. Goede communicatie en begrip van je eigen marktwaarde zijn cruciaal.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee