Een broodjeszaak of lunchroom beginnen

Laatste update: 07-03-2024 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Broodjeszaak beginnen

Droom je ervan je eigen broodjeszaak of lunchroom te beginnen? Lees in dit artikel waar je op moet letten, volg de stappen en start vandaag nog!

Stel een ondernemingsplan op

Ieder bedrijf start met een ondernemingsplan. In dit plan onderzoek je de haalbaarheid van jouw plannen op het gebied van financiën, mogelijkheden en risico´s. Ook partijen die je van een eventuele financiële lening kunnen voorzien, vragen vaak om een ondernemingsplan.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Bepaal de locatie van je broodjeszaak

Het kiezen van een geschikte locatie voor je broodjeszaak is ontzettend belangrijk. Juist de locatie is namelijk één van de belangrijkste maatstaven die het uiteindelijk succes van jouw broodjeszaak bepaalt. Wil je een broodjeszaak beginnen vanuit huis of heb je een andere specifieke locatie op het oog? Kies de plek en check of deze voldoet aan jouw wensen en verwachtingen. Bekijk ook of het pand geschikt is voor het openen van een horecazaak. Indien er verbouwd moet worden, vraag dan een vergunning aan bij de gemeente. Is het pand een rijksmonument? Houd er dan rekening mee dat er aan extra eisen voldaan moet worden. Vraag in dit geval om meer informatie bij je gemeente.

Controleer het bestemmingsplan van je gemeente

Nu je een locatie hebt gevonden die voldoet aan jouw wensen en verwachtingen, is het tijd om het bestemmingsplan van de gemeente te controleren. Bekijk of zich een horecabedrijf mag vestigen op de door jouw gekozen locatie. Zo niet, vraag dan bij de gemeente om een wijziging van het bestemmingsplan.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Iedere Nederlandse horeca ondernemer moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je dient de huur- of koopovereenkomst van het pand waarin je de horecaonderneming gaat vestigen mee te nemen wanneer je je wilt inschrijven.

Check de voorwaarden voor het openen van een broodjeszaak

Om een broodjeszaak te mogen openen, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo heb je te maken met milieuregels en zijn er eisen aan de inrichting van je horecazaak. Daarbij moet je verschillende vergunningen aanvragen voor onder andere de brandveiligheid en de exploitatie. Na het openen is het belangrijk dat je de administratie goed op orde houdt. Wij adviseren daarbij de volgende boekhoudprogramma’s:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Vraag tijdig je vergunningen aan

Voor een broodjeszaak heb je verschillende vergunningen nodig. Je hebt vergunningen nodig voor de brandveiligheid, exploitatie, (indien gewenst) het schenken van alcohol en (indien gewenst) het openen van een terras bij je broodjeszaak.

Schrijf je in bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Iedere Nederlandse ondernemer die levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt moet zich inschrijven in het register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dus ook wanneer je een broodjeszaak wilt beginnen, moet je je inschrijven bij de NVWA. Zij controleren of jouw bedrijf de levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt volgens de gestelde regels van de NVWA.

Stel een voedselveiligheidsplan op of gebruik een goedgekeurde hygiënecode

Iedere horecaondernemer moet volgens de HACCP-principes werken. Of je er nu voor kiest een broodjeszaak te starten vanuit een horecapand of vanuit huis, ook in jouw zaak moet er gewerkt worden volgens deze principes. Je mag ervoor kiezen zelf een voedselveiligheidsplan op te stellen, deze moet voldoen aan de 7 basisprincipes van het HACCP-systeem. De NVWA zal jouw plan beoordelen. Ook mag je ervoor kiezen een hygiënecode die al is goedgekeurd te gebruiken.

Personeel aannemen? Doe een RI&E

Indien er personeel in jouw broodjeszaak werkt, moet je een risico-inventarisatie en -evaluatie hebben. De RI&E is een onderzoek naar de gevaren en risico´s van het personeel en wordt gecontroleerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Vind hier de RI&E die je voor jouw broodjeszaak kunt gebruiken.

FAQ broodjeszaak beginnen

Ja, een broodjeszaak valt onder horeca. Horeca omvat alle diensten die horen bij hotels, restaurants en cafe´s. Ongeacht of het accent van jouw broodjeszaak ligt op consumptie ter plaatse of enkel afhaal, een broodjeszaak valt onder de noemer horeca. Er wordt immers voedsel bereid met als doel verkocht te worden.

Ja, je kan een broodjeszaak aan huis beginnen. Je kan in dat geval stap 2 en stap 3 van het bovenstaande stappenplan overslaan. Wil je ook daadwerkelijk klanten in je huis ontvangen? Dan is het belangrijk om bij jouw gemeente te controleren of dit is toegestaan.

Het promoten van je nieuwe broodjeszaak kan met verschillende marketingstrategieën. Denk aan social media campagnes, lokale samenwerkingen en het aanbieden van kortingsacties om nieuwe klanten aan te trekken.

Duurzaamheid in een broodjeszaak implementeer je door bijvoorbeeld te kiezen voor lokale en biologische producten, afval te minimaliseren en duurzame verpakkingsmaterialen te gebruiken.

Veelvoorkomende uitdagingen in het eerste jaar zijn het opbouwen van een vaste klantenkring, het beheersen van kosten en het navigeren door regelgeving. Pak dit aan door bijvoorbeeld het nauwkeurig monitoren van financiën, het bieden van uitstekende klantenservice en het flexibel inspelen op veranderende marktbehoeften.

Om je broodjeszaak te onderscheiden, kun je unieke recepten aanbieden, focussen op lokale ingrediënten, of een specifiek thema kiezen. Klantbeleving is ook een sleutelfactor.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee