Uurtarief als zzp’er in de media

Laatste update: 01-12-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Uurtarief in de media

De media kent veel verschillende beroepen, elk onmisbaar in hun vakgebied. Daarom is het belangrijk om te weten welk uurtarief jij als zzp’er kan hanteren, of je nu cameraman bent of redacteur. We behandelen alle uurtarieven in de media in deze blog.

Verhoog je uurtarief

Tip: Zo verhoog jij je uurtarief

Je uurtarief verhogen als zzp'er was nog nooit zo eenvoudig. Download GRATIS ons stappenplan, volg de stappen en ga voor een hoger uurtarief.

Wat is het gemiddelde uurtarief als zzp'er in de media?

Het gemiddelde uurtarief als zzp’er in de media varieert tussen de 45 en 85 euro per uur. Dit is een globaal gemiddelde en kent uitschieters op basis van kennis en ervaring. Dit gemiddelde is berekend op basis van de individuele functies die we hieronder bespreken.

Welke beroepen vallen onder de media?

Omdat de media een ruim begrip is en we een uurtarief als zzp’er in de media willen behandelen, kijken we eerste welke beroepen er vallen onder de media:

 • Cameraman
 • Geluidsman
 • Video Editor
 • Fotograaf
 • Grafisch vormgever
 • Communicatieadviseur
 • Tekstschrijver
 • Redacteur

Hoe komt het uurtarief in de media tot stand?

De media heeft verschillende jobs die elk hun eigen uurtarief hanteren. Dit uurtarief komt voort uit een aantal factoren:

 • Ervaring
 • Expertise
 • Verantwoordelijkheid

Wat is het uurtarief als freelance cameraman?

Het uurtarief als freelance cameraman is gemiddeld 67 euro per uur exclusief BTW, dat is weer anders dan een zzp’er in de zorg. Professionele freelance cameramannen hanteren een hoger uurtarief tot wel 250 euro per uur. Hiervoor krijg je doorgaans ook meer materialen ter beschikking zoals extra belichting, speciale apparatuur voor geluidsopnames en het gebruik van de laatste nieuwe camera’s.

Dit uurtarief van een freelance cameraman is uitsluitend voor de uren die hij filmt. In tegenstelling tot een cameraman, is een videograaf verantwoordelijk voor zowel het filmen, als de nabewerkingen van de beelden. De nabewerking wordt extra in rekening gebracht.

Wat is het uurtarief als freelance geluidsman?

Het tarief als freelance geluidsman is gemiddeld 45 euro per uur. Bij grote projecten kunnen ervaren freelance geluidsmannen tot wel 120 euro per uur factureren. Dit tarief is afhankelijk van de ervaring alsook van de aard van de productie. Grotere producties hebben doorgaans een groter budget en werken uitsluitend met ervaren freelancers.

Wat is het uurtarief als freelance video editor?

Het uurtarief als freelance video editor is gemiddeld 47 euro per uur, exclusief BTW. Dit op basis van meer dan 40 professionals die hun uurtarief hebben gedeeld.

In loondienst verdient een editor gemiddeld 2 965 euro per maand bruto, waarbij universitair geschoolde editors het meeste verdienen met gemiddeld 3 065 euro per maand. Per stad is dit tarief ook erg verschillend. Editors in Utrecht verdienen het meest met gemiddeld 3 955 euro per maand.

Wat is het uurtarief als freelance fotograaf?

Het uurtarief als freelance fotograaf is gemiddeld 85 euro per uur. Dit tarief is afhankelijk van de niche en de hoeveelheid ervaring. Een modefotograaf hanteert een hoger uurtarief dan een natuurfotograaf.

Fotograaf met weinig ervaring verdient gemiddeld 45 euro per uur.

Fotograaf met 3 tot 5 jaar ervaring verdient gemiddeld 85 euro per uur.

Fotograaf met 5-10 jaar ervaring verdient gemiddeld 130 euro per uur.

Wat is het uurtarief als freelance grafisch vormgever?

Het uurtarief als freelance grafisch vormgever of designer is gemiddeld 60 euro per uur. Ga je naar een grafisch ontwerpbureau, dan betaal je meestal per opdracht. Voor een logo betaal je zomaar tussen de 300 en 500 euro.

Starter freelance vormgever verdient gemiddeld 40 euro per uur

Medior freelance vormgever verdient gemiddeld 60 euro per uur

Senior freelance vormgever verdient gemiddeld 70 euro per uur

Wat is het uurtarief als freelance communicatieadviseur?

Het uurtarief als freelance communicatieadviseur is gemiddeld 75 euro per uur. Dit uurtarief is afhankelijk van de ervaring en de aard van de opdracht. Een communicatieadviseur die wordt ingeschakeld voor een groot project en complexe communicatiestrategieën, zal hierbij een hoger uurtarief factureren.

Wat is het uurtarief als freelance tekstschrijver?

Het uurtarief als freelance tekstschrijver of copywriter is gemiddeld 47 euro per uur. Dit tarief is afhankelijk van zowel ervaring als de aard van de opdracht. Bij een langdurige samenwerking hanteert een copywriter doorgaans een iets lager tarief.

Tekstschrijvers of copywriters hanteren ook vaak een tarief per woord. Gemiddeld vragen ze hier tussen de 10 en de 12 cent per woord.

Wat is het uurtarief als freelance redacteur?

Het uurtarief als freelance redacteur is gemiddeld 75 euro per uur, exclusief BTW. Dit is afhankelijk van je ervaring en je opdrachtgever. Redacteurs met meer dan 3 jaar ervaring die werken voor een grote redactie, hanteren gemiddeld een hoger uurtarief van 85 euro per uur.

Wat is het uurtarief als freelance journalist?

Het uurtarief als freelance journalist is gemiddeld 55 euro per uur. Zeer ervaren journalisten met meer dan 10 jaar ervaring hebben een gemiddeld uurtarief van 76 euro. Startende journalisten daarentegen hanteren een prijs van gemiddeld 40 euro per uur.

Ervaren freelance journalisten hanteren een hoger tarief, maar er zijn nog maar weinig magazines en kranten die dit hoge tarief willen betalen. Daarnaast zijn er steeds meer journalisten die hun werkzaamheden online gaan uitvoeren.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Btw-tarief in de media

Het Btw-tarief in de media is 21%. Alle genoemde functieprofielen leveren allemaal een dienst. Het verlenen van diensten is standaard onderhevig aan 21% BTW. Geleverde diensten in het buitenland, zijn onderhevig aan 0% BTW.

Uurtarief in tabelvorm

Om een duidelijk overzicht te krijgen van het uurtarief per zzp’er in de media, hebben we hieronder alle functies met bijbehorend uurtarief opgesomd.

Beroep Gemiddeld uurtarief exclusief BTW
Cameraman € 67 ,-
Geluidsman € 45 ,-
Editor € 47 ,-
Fotograaf € 85 ,-
Grafisch vormgever € 50 ,-
Communicatieadviseur € 75 ,-
Tekstschrijver € 47 ,-
Redacteur € 75 ,-
Journalist € 55 ,-

Als starter in de media is een boekhoudprogramma cruciaal. De boekhoudprogramma’s die wij aanraden zijn:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

 

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee