ZZP Servicedesk

Als zzp’er een huis kopen?

Als zzp’er een huis kopen?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Veel zzp’ers denken nog steeds dat een bank ze geen hypotheek zal verstrekken. Toch kan een zzp’er tegenwoordig al na 1 jaar ondernemen bij veel hypotheekverstrekkers een hypotheek aanvragen. Met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Waar moet je op letten als je een hypotheek wilt afsluiten?

Hoogte hypotheek

Hoe wordt bepaald welk hypotheekbedrag je kunt krijgen? Dat hangt van een aantal zaken af. Hoe lang je al zzp’er bent en bij welke bank je bijvoorbeeld de hypotheek afsluit. En of je wel of niet gebruikmaakt van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Over het algemeen kijkt een bank naar het inkomen dat je afgelopen jaren had. Ben je één jaar zzp’er dan wordt er dus gekeken naar het inkomen van de afgelopen 12 maanden. En bij een hypotheek met NHG wordt er ook nog gekeken naar het inkomen dat je in loondienst had.
 

Lagere rente mogelijk met Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken voor koopwoningen tot € 265.000. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je tegenwoordig al na 1 jaar zzp’en een hypotheek met NHG afsluiten. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat dan borg voor de lening. Dit betekent meer zekerheid voor de hypotheekverstrekker die hierdoor een lagere rente kan aanbieden. Je betaalt hiervoor 1% borgsomprovisie maar deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar.
 

Eigen geld: ja/nee

Hoe belangrijk is eigen geld als zzp’er? Voor iedereen is de situatie natuurlijk anders. Maar om een huis te kopen moet je hoe dan ook geld opzij zetten, of je nu zzp’er bent of niet. Want het maximale bedrag dat je kunt lenen is 100% van de waarde van jouw koophuis. De kosten die bij het kopen van een huis komen kijken, zoals overdrachtsbelasting, moet je namelijk zelf betalen.
 

Bijkomende kosten hypotheek

  • Overdrachtsbelasting: 2%
  • Advieskosten: € 1.250 – € 2.500 (afhankelijk of je als klant bij bij een bank advies ontvangt of via een onafhankelijk intermediair advies)
  • Afhandelingskosten: € 650
  • Notariskosten: € 500 – € 1.200
  • Makelaarskosten (kosten om de aankoopmakelaar te betalen)
  • Taxatiekosten: € 300
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Verplichte AOV voor zzp'ers duurt nog jaren
In het Pensioenakkoord is afgesproken dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zou komen. Zzp’ers betalen dan maandelijks premie. Een jaar geleden, maart 2020, presenteerden de organisaties in de Stichting van de…
Onze zzp'ers Naomi Gezius
Zzp’er Naomi Gezius helpt kleine en grote ondernemers uit de juridische zorgen. Naast het opstellen en nakijken van verschillende belangrijke contracten, begeleidt ze ondernemers ook in verschillende juridische trajecten. Hoe zorg je ervoor dat…
Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de…
optimalisatieprocessen start up
Wanneer je als kleine zelfstandige een plekje in het ondernemerslandschap wilt veroveren, zul je jezelf moeten onderscheiden. Je zult een product of dienst in de markt moeten zetten waar vraag naar is en daarnaast je bedrijfsprocessen zo efficiënt…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.