Als zzp’er een huis kopen?

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

als zzper een huis kopen

Veel zzp’ers denken nog steeds dat een bank ze geen hypotheek zal verstrekken. Toch kan een zzp’er tegenwoordig al na 1 jaar ondernemen bij veel hypotheekverstrekkers een hypotheek aanvragen. Met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Waar moet je op letten als je een hypotheek wilt afsluiten?

Hoogte hypotheek

Hoe wordt bepaald welk hypotheekbedrag je kunt krijgen? Dat hangt van een aantal zaken af. Hoe lang je al zzp’er bent en bij welke bank je bijvoorbeeld de hypotheek afsluit. En of je wel of niet gebruikmaakt van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Over het algemeen kijkt een bank naar het inkomen dat je afgelopen jaren had. Ben je één jaar zzp’er dan wordt er dus gekeken naar het inkomen van de afgelopen 12 maanden. En bij een hypotheek met NHG wordt er ook nog gekeken naar het inkomen dat je in loondienst had.

Lagere rente mogelijk met Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken voor koopwoningen tot € 265.000. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je tegenwoordig al na 1 jaar zzp’en een hypotheek met NHG afsluiten. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat dan borg voor de lening. Dit betekent meer zekerheid voor de hypotheekverstrekker die hierdoor een lagere rente kan aanbieden. Je betaalt hiervoor 1% borgsomprovisie maar deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Eigen geld: ja/nee

Hoe belangrijk is eigen geld als zzp’er? Voor iedereen is de situatie natuurlijk anders. Maar om een huis te kopen moet je hoe dan ook geld opzij zetten, of je nu zzp’er bent of niet. Want het maximale bedrag dat je kunt lenen is 100% van de waarde van jouw koophuis. De kosten die bij het kopen van een huis komen kijken, zoals overdrachtsbelasting, moet je namelijk zelf betalen.

Bijkomende kosten hypotheek

  • Overdrachtsbelasting: 2%
  • Advieskosten: € 1.250 – € 2.500 (afhankelijk of je als klant bij bij een bank advies ontvangt of via een onafhankelijk intermediair advies)
  • Afhandelingskosten: € 650
  • Notariskosten: € 500 – € 1.200
  • Makelaarskosten (kosten om de aankoopmakelaar te betalen)
  • Taxatiekosten: € 300

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee