ZZP Servicedesk

SBI-code krijgen, opzoeken en wijzigen

SBI-code krijgen, opzoeken en wijzigen

Een SBI-code laat zien wat de activiteit van uw bedrijf is. U krijgt de code als u zich inschrijft in het Handelsregister. Overheden en bedrijven gebruiken SBI-codes. Bijvoorbeeld voor het verlenen van vergunningen of vaststellen van verzekeringspremies. Geef wijzigingen in uw activiteiten daarom altijd door aan KVK.

Wat is een SBI-code?

SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling. Dit is een indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ieder bedrijf dat zich inschrijft in het Handelsregister krijgt een of meer SBI-codes. Deze code bestaat uit 4 of 5 cijfers en laat zien wat de activiteit van uw bedrijf is. De SBI-codes worden vastgelegd in het Handelsregister.

Voorbeeld SBI-codes:

 • 96021 – Haarverzorging
 • 6201 – Ontwikkelen, produceren en uitgeven van software

Hoe krijgt uw bedrijf een SBI-code?

Als u zich inschrijft bij KVK geeft u een omschrijving van uw bedrijfsactiviteiten op. Op basis van uw bedrijfsomschrijving kent KVK een of meerdere SBI-code(s) toe. U kunt ook zelf een voorstel doen voor een SBI-code. Met het zoekprogramma van het CBS zoekt u welke code bij uw activiteiten past. KVK beoordeelt daarna uw voorstel.

Uw bedrijf krijgt één SBI-code voor de hoofdactiviteit en SBI-codes voor eventuele nevenactiviteiten.

Duidelijke omschrijving

KVK kent u een SBI-code toe op basis van de omschrijving van uw activiteiten. Omschrijf uw activiteiten daarom zo duidelijk mogelijk. Veranderen uw activiteiten? Geef dit altijd door. U kunt dit online doen via het wijzigingsformulier.

Actueel Handelsregister

Het CBS voert soms veranderingen door in de Standaard Bedrijfsindeling. KVK zorgt ervoor dat uw SBI-code altijd overeenkomt met de SBI-codes van het CBS. Als het nodig is, past KVK uw SBI-code aan. Dit heeft geen gevolgen voor bestaande COVID-19 regelingen. Deze regelingen hebben een vaste peildatum. Voor de TVL geldt de code waarmee u op 15 maart 2020 stond ingeschreven, voor de bonus voor zorgprofessionals was dat 9 september 2020.

Uw SBI-code opzoeken bij KVK

De SBI-codes staan op het uittreksel van uw inschrijving. De bovenste code onder ondernemingsgegevens / activiteiten is de SBI-code van uw hoofdactiviteit. De codes eronder zijn van uw nevenactiviteiten. Heeft u geen uittreksel? Of heeft u na inschrijving nog iets gewijzigd? Vraag dan een actueel uittreksel op:

 • Bent u een eenmanszaak? Via Mijn eenmanszaak ziet u gratis uw gegevens in.
 • Gebruikers van de KVK App Handelsregister krijgen 30 gratis inzagen per jaar. Hiermee kunt u uw uittreksel inzien.
 • U kunt telefonisch uw uittreksel laten voorlezen, inclusief de SBI-codes. Dit gaat via 0900 123 45 67 en kost € 0,70 per minuut.
 • U kunt een uittreksel bestellen via KVK.nl.

Uw SBI-code opzoeken voor TVL

De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) helpt u bij het betalen van uw zakelijke vaste lasten. De TVL-regeling is voor bedrijven in getroffen sectoren. De overheid gebruikt SBI-codes om te bepalen of een bedrijf TVL mag aanvragen. Hiervoor geldt/gelden de SBI-code(s) waarmee u op 15 maart 2020 stond ingeschreven.

U controleert of u TVL kunt aanvragen met de adviestool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vink in de tool het kwartaal aan waarvoor u TVL wilt aanvragen. Na opgave van uw KVK-nummer ziet u de SBI-codes van de hoofd- en eventuele nevenactiviteit waarmee u op 15 maart 2020 stond ingeschreven in het Handelsregister van KVK.

SBI-codes opzoeken van bedrijven en sectoren bij CBS

Wilt u weten welke code er bij bepaalde activiteiten of bedrijven horen? Of zoekt u een overzicht van SBI-codes, bijvoorbeeld per branche? Op CBS.nl vindt u alle SBI-codes en kunt u deze op verschillende manieren doorzoeken. Wilt u van een bedrijf in het bijzonder weten wat de SBI-code is? Vraag dan een uittreksel van dit bedrijf op bij KVK.

Uw SBI-code wijzigen bij KVK

Veranderen uw bedrijfsactiviteiten? Wijzig uw gegevens bij KVK via het wijzigingsformulier. KVK kent dan een SBI-code toe aan uw nieuwe bedrijfsactiviteiten. Ook kunt u op het formulier zelf een voorstel doen voor de SBI-code. KVK controleert of de door u voorgestelde SBI-code past bij uw bedrijfsactiviteiten.

Staan uw bedrijfsactiviteiten goed vermeld, maar is de bijbehorende SBI-code volgens u niet goed? U kunt dit telefonisch doorgeven aan KVK.

Tips voor het beschrijven uw activiteit

 • Beschrijf uw activiteiten op een zakelijke manier.
 • Beschrijf alleen de activiteiten die u daadwerkelijk uitvoert.
 • Maak uw beschrijving zo concreet mogelijk.
 • Gebruik geen vaktermen en beschrijf uw activiteiten in het Nederlands.

Lees meer tips voor het goed beschrijven van uw activiteit.

Waar wordt SBI voor gebruikt?

 • Overheidsinstanties gebruiken de SBI onder andere voor wetten en regels die gelden voor specifieke branches, bij het afgeven van sommige vergunningen of het verlenen van subsidies.
 • Ook niet-overheidsorganisaties, zoals brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen, kunnen de SBI gebruiken voor hun dienstverlening.
 • CBS maakt bedrijfsstatistieken op basis van de SBI-code.
 • In het Handelsregister kunnen personen en bedrijven op bedrijfsactiviteit naar bedrijven zoeken.

Feiten en cijfers: wat zijn 3 meest voorkomende SBI-codes?

De grafiek toont het aantal bedrijven per SBI-code.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.