SBI-code krijgen, opzoeken en wijzigen

Laatste update: 01-12-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

SBI code opzoeken en wijzigen

Een SBI-code laat zien wat de activiteit van je bedrijf is. Je krijgt de code als je je inschrijft in het KVK Handelsregister. Overheden en bedrijven gebruiken SBI-codes, bijvoorbeeld voor het verlenen van vergunningen of vaststellen van verzekeringspremies. Geef wijzigingen in je activiteiten daarom altijd door aan KVK.

Wat is een SBI-code?

SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling. Dit is een indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ieder bedrijf dat zich inschrijft in het KVK Handelsregister krijgt een of meer SBI-codes. Deze code bestaat uit 4 of 5 cijfers en laat zien wat de activiteit van je bedrijf is. De SBI-codes worden vastgelegd in het Handelsregister.

Voorbeeld SBI-codes:

 • 96021 – Haarverzorging
 • 6201 – Ontwikkelen, produceren en uitgeven van software

Hoe krijgt je bedrijf een SBI-code?

Als je je inschrijft bij KVK geef je een omschrijving van je bedrijfsactiviteiten op. Op basis van je bedrijfsomschrijving kent KVK een of meerdere SBI-code(s) toe. Je kunt ook zelf een voorstel doen voor een SBI-code. Met het zoekprogramma van het CBS zoek je welke code bij jouw activiteiten past. KVK beoordeelt daarna je voorstel.

Je bedrijf krijgt één SBI-code voor de hoofdactiviteit en SBI-codes voor eventuele nevenactiviteiten.

Duidelijke omschrijving

KVK kent je een SBI-code toe op basis van de omschrijving van jouw activiteiten. Omschrijf je activiteiten daarom zo duidelijk mogelijk. Veranderen jouw activiteiten? Geef dit altijd door. Je kunt dit online doen via het wijzigingsformulier.

Actueel Handelsregister

Het CBS voert soms veranderingen door in de Standaard Bedrijfsindeling. KVK zorgt ervoor dat jouw SBI-code altijd overeenkomt met de SBI-codes van het CBS. Als het nodig is, past KVK jouw SBI-code aan. Dit heeft geen gevolgen voor bestaande COVID-19 regelingen. Deze regelingen hebben een vaste peildatum.

Jouw SBI-code opzoeken bij KVK

De SBI-codes staan op het uittreksel van jouw inschrijving. De bovenste code onder ondernemingsgegevens / activiteiten is de SBI-code van jouw hoofdactiviteit. De codes eronder zijn van je nevenactiviteiten. Heb je geen uittreksel? Of heb je na inschrijving nog iets gewijzigd? Vraag dan een actueel uittreksel op:

 • Ben je een eenmanszaak? Via Mijn eenmanszaak zie je gratis jouw gegevens in.
 • Gebruikers van de KVK App Handelsregister krijgen 30 gratis inzagen per jaar. Hiermee kun je jouw uittreksel inzien.
 • Je kunt telefonisch jouw uittreksel laten voorlezen, inclusief de SBI-codes. Dit gaat via 0900 123 45 67 en kost € 0,70 per minuut.
 • Je kunt een uittreksel bestellen via KVK.nl.

SBI-codes opzoeken van bedrijven en sectoren bij CBS

Wil je weten welke code er bij bepaalde activiteiten of bedrijven horen? Of zoek je een overzicht van SBI-codes, bijvoorbeeld per branche? Op CBS.nl vind je alle SBI-codes en kun je deze op verschillende manieren doorzoeken. Wil je van een bedrijf in het bijzonder weten wat de SBI-code is? Vraag dan een uittreksel van dit bedrijf op bij KVK.

Jouw SBI-code wijzigen bij KVK

Veranderen je bedrijfsactiviteiten? Wijzig jouw gegevens bij KVK via het wijzigingsformulier. KVK kent dan een SBI-code toe aan jouw nieuwe bedrijfsactiviteiten. Ook kun je op het formulier zelf een voorstel doen voor de SBI-code. KVK controleert of de door jou voorgestelde SBI-code past bij jouw bedrijfsactiviteiten.

Staan jouw bedrijfsactiviteiten goed vermeld, maar is de bijbehorende SBI-code volgens jou niet goed? Je kunt dit telefonisch doorgeven aan KVK.

Tips voor het beschrijven jouw activiteit

 • Beschrijf jouw activiteiten op een zakelijke manier.
 • Beschrijf alleen de activiteiten die je daadwerkelijk uitvoert.
 • Maak je beschrijving zo concreet mogelijk.
 • Gebruik geen vaktermen en beschrijf je activiteiten in het Nederlands.

Lees meer tips voor het goed beschrijven van jouw activiteit.

Waar wordt SBI voor gebruikt?

 • Overheidsinstanties gebruiken de SBI onder andere voor wetten en regels die gelden voor specifieke branches, bij het afgeven van sommige vergunningen of het verlenen van subsidies.
 • Ook niet-overheidsorganisaties, zoals brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen, kunnen de SBI gebruiken voor hun dienstverlening.
 • CBS maakt bedrijfsstatistieken op basis van de SBI-code.
 • In het Handelsregister kunnen personen en bedrijven op bedrijfsactiviteit naar bedrijven zoeken.

Feiten en cijfers: wat zijn 3 meest voorkomende SBI-codes?

De grafiek toont het aantal bedrijven per SBI-code.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee