SBI-code krijgen, opzoeken en wijzigen

Laatste update op 24-11-2022 Leestijd 3 min Door Redactie ZZP Servicedesk

SBI code opzoeken en wijzigen

Een SBI-code laat zien wat de activiteit van uw bedrijf is. U krijgt de code als u zich inschrijft in het Handelsregister. Overheden en bedrijven gebruiken SBI-codes. Bijvoorbeeld voor het verlenen van vergunningen of vaststellen van verzekeringspremies. Geef wijzigingen in uw activiteiten daarom altijd door aan KVK.

 

Wat is een SBI-code?

SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling. Dit is een indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ieder bedrijf dat zich inschrijft in het Handelsregister krijgt een of meer SBI-codes. Deze code bestaat uit 4 of 5 cijfers en laat zien wat de activiteit van uw bedrijf is. De SBI-codes worden vastgelegd in het Handelsregister.

Voorbeeld SBI-codes:

 • 96021 – Haarverzorging
 • 6201 – Ontwikkelen, produceren en uitgeven van software

Hoe krijgt uw bedrijf een SBI-code?

Als u zich inschrijft bij KVK geeft u een omschrijving van uw bedrijfsactiviteiten op. Op basis van uw bedrijfsomschrijving kent KVK een of meerdere SBI-code(s) toe. U kunt ook zelf een voorstel doen voor een SBI-code. Met het zoekprogramma van het CBS zoekt u welke code bij uw activiteiten past. KVK beoordeelt daarna uw voorstel.

Uw bedrijf krijgt één SBI-code voor de hoofdactiviteit en SBI-codes voor eventuele nevenactiviteiten.

Duidelijke omschrijving

KVK kent u een SBI-code toe op basis van de omschrijving van uw activiteiten. Omschrijf uw activiteiten daarom zo duidelijk mogelijk. Veranderen uw activiteiten? Geef dit altijd door. U kunt dit online doen via het wijzigingsformulier.

Actueel Handelsregister

Het CBS voert soms veranderingen door in de Standaard Bedrijfsindeling. KVK zorgt ervoor dat uw SBI-code altijd overeenkomt met de SBI-codes van het CBS. Als het nodig is, past KVK uw SBI-code aan. Dit heeft geen gevolgen voor bestaande COVID-19 regelingen. Deze regelingen hebben een vaste peildatum. Voor de TVL geldt de code waarmee u op 15 maart 2020 stond ingeschreven, voor de bonus voor zorgprofessionals was dat 9 september 2020.

Uw SBI-code opzoeken bij KVK

De SBI-codes staan op het uittreksel van uw inschrijving. De bovenste code onder ondernemingsgegevens / activiteiten is de SBI-code van uw hoofdactiviteit. De codes eronder zijn van uw nevenactiviteiten. Heeft u geen uittreksel? Of heeft u na inschrijving nog iets gewijzigd? Vraag dan een actueel uittreksel op:

 • Bent u een eenmanszaak? Via Mijn eenmanszaak ziet u gratis uw gegevens in.
 • Gebruikers van de KVK App Handelsregister krijgen 30 gratis inzagen per jaar. Hiermee kunt u uw uittreksel inzien.
 • U kunt telefonisch uw uittreksel laten voorlezen, inclusief de SBI-codes. Dit gaat via 0900 123 45 67 en kost € 0,70 per minuut.
 • U kunt een uittreksel bestellen via KVK.nl.

Uw SBI-code opzoeken voor TVL

De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) helpt u bij het betalen van uw zakelijke vaste lasten. De TVL-regeling is voor bedrijven in getroffen sectoren. De overheid gebruikt SBI-codes om te bepalen of een bedrijf TVL mag aanvragen. Hiervoor geldt/gelden de SBI-code(s) waarmee u op 15 maart 2020 stond ingeschreven.

U controleert of u TVL kunt aanvragen met de adviestool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vink in de tool het kwartaal aan waarvoor u TVL wilt aanvragen. Na opgave van uw KVK-nummer ziet u de SBI-codes van de hoofd- en eventuele nevenactiviteit waarmee u op 15 maart 2020 stond ingeschreven in het Handelsregister van KVK.

SBI-codes opzoeken van bedrijven en sectoren bij CBS

Wilt u weten welke code er bij bepaalde activiteiten of bedrijven horen? Of zoekt u een overzicht van SBI-codes, bijvoorbeeld per branche? Op CBS.nl vindt u alle SBI-codes en kunt u deze op verschillende manieren doorzoeken. Wilt u van een bedrijf in het bijzonder weten wat de SBI-code is? Vraag dan een uittreksel van dit bedrijf op bij KVK.

Uw SBI-code wijzigen bij KVK

Veranderen uw bedrijfsactiviteiten? Wijzig uw gegevens bij KVK via het wijzigingsformulier. KVK kent dan een SBI-code toe aan uw nieuwe bedrijfsactiviteiten. Ook kunt u op het formulier zelf een voorstel doen voor de SBI-code. KVK controleert of de door u voorgestelde SBI-code past bij uw bedrijfsactiviteiten.

Staan uw bedrijfsactiviteiten goed vermeld, maar is de bijbehorende SBI-code volgens u niet goed? U kunt dit telefonisch doorgeven aan KVK.

Tips voor het beschrijven uw activiteit

 • Beschrijf uw activiteiten op een zakelijke manier.
 • Beschrijf alleen de activiteiten die u daadwerkelijk uitvoert.
 • Maak uw beschrijving zo concreet mogelijk.
 • Gebruik geen vaktermen en beschrijf uw activiteiten in het Nederlands.

Lees meer tips voor het goed beschrijven van uw activiteit.

Waar wordt SBI voor gebruikt?

 • Overheidsinstanties gebruiken de SBI onder andere voor wetten en regels die gelden voor specifieke branches, bij het afgeven van sommige vergunningen of het verlenen van subsidies.
 • Ook niet-overheidsorganisaties, zoals brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen, kunnen de SBI gebruiken voor hun dienstverlening.
 • CBS maakt bedrijfsstatistieken op basis van de SBI-code.
 • In het Handelsregister kunnen personen en bedrijven op bedrijfsactiviteit naar bedrijven zoeken.

Feiten en cijfers: wat zijn 3 meest voorkomende SBI-codes?

De grafiek toont het aantal bedrijven per SBI-code.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee