Tarief als zzp’er in de uiterlijke verzorging

Laatste update: 01-12-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Uurtarief zzp uiterlijke verzorging

De uiterlijke verzorging kent verschillende beroepen. Gaande van kappers tot schoonheidsspecialistes, maar wat zijn de uurtarieven als zzp’er in de uiterlijke verzorging?

Welke beroepen vallen onder uiterlijke verzorging?

De uiterlijke verzorging kent een grote variatie aan beroepen. Deze beroepen vallen onder de uiterlijke verzorging:

  • Kapper
  • Schoonheidsspecialiste
  • Styliste
  • Nagelstyliste
  • Visagiste
  • Afslankconsulent
  • Fitness instructeur
  • Etc.

Wat is het uurtarief als zzp'er in de uiterlijke verzorging?

Het uurtarief van een zzp’er in de uiterlijke verzorging is gemiddeld 25 euro exclusief btw. Zzp’ers in de uiterlijke verzorgen hanteren doorgaans een tarief per behandeling. Zzp’ers die worden ingehuurd door een salon, hanteren dan weer een vast uurtarief.

Wat is het gemiddelde salaris in loondienst in de uiterlijke verzorging?

Het gemiddelde salaris in loondienst in de uiterlijke verzorging is 1 988 euro bruto. Dit is een gemiddelde van alle beroepen en alle ervaringsniveaus.

Het salaris van een kapster in loondienst ligt tussen de 1176 euro bruto voor een leerling tot minimaal 2176 euro bruto voor een ervaren haarstyliste. Voor een nagelstyliste in loondienst is het gemiddelde salaris 2000 euro bruto. Een schoonheidsspecialiste in loondienst verdient gemiddeld 2660 euro bruto, volgens de statistieken van werkzoeken.nl.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Werken met uurtarief of vaste tarieven in de uiterlijke verzorging?

Zzp’ers in de uiterlijke verzorging werken doorgaans met een vast tarief per behandeling. Hier houden ze rekening met zowel de tijdsduur van de behandeling, alsook de gebruikte producten. Zo betaal je vrijwel nooit per uur, maar per behandeling. Als zzp’er in de uiterlijke verzorging kun je er ook voor kiezen om voor een kapsalon, nagelstudio of beautysalon te werken. In dat geval werk je wel met een vast uurtarief.

Wat is het gemiddelde tarief van een zelfstandige kapper?

Een zelfstandige kapper rekent gemiddeld een uurtarief van 25 euro exclusief btw. Als klant betaal je een vast bedrag voor een knipbeurt. Voor mannen is de gemiddelde prijs voor een knipbeurt 21 euro.

Bij een behandeling van een vrouw ligt dat anders, daarbij hangt de prijs af van het soort knipbeurt en of er ook gekleurd wordt. Voor een knipbeurt van een vrouw is de gemiddelde prijs 28 euro. Extra behandelingen worden apart in rekening gebracht en komen bovenop het tarief van het knippen. Voor het kleuren wordt gemiddeld 50 euro gerekend.

Wil je enkel je uitgroei bijkleuren? Dan betaal je gemiddeld 35 euro. Voor een complete verfbehandeling betaal je gemiddeld 75 euro. Deze kosten zijn afhankelijk van de tijdsduur van de behandeling en het aantal producten die hiervoor nodig zijn.

Wat is het gemiddelde tarief van een zelfstandige styliste?

Het gemiddelde tarief van een zelfstandige styliste is 55 euro exclusief BTW. Stylink heeft onderzoek gedaan naar het uurtarief van 195 freelance stylisten waarbij het meest gebruikte uurtarief varieert tussen de 46 euro en 85 euro per uur. Van deze stylisten heeft meer dan de helft meer dan 5 jaar ervaring.

Een zelfstandige styliste met minder dan 5 jaar ervaring hanteert een gemiddeld uurtarief van 35 euro per uur. Een belangrijke factor is het verschil tussen zakelijke of particuliere klanten. Een zelfstandige styliste die voor een modehuis of in de media werkt, heeft een hoger uurtarief tot wel 120 euro per uur.

Wat is het gemiddelde tarief van een zelfstandig schoonheidsspecialist?

Het gemiddelde tarief van een zelfstandig schoonheidsspecialist is 27 euro per uur exclusief btw. Een zzp zelfstandig schoonheidsspecialist rekent doorgaans een vast bedrag per behandeling. Voor een basisbehandeling is de gemiddelde prijs 31 euro, voor een manicure 22 euro en voor een pedicure 29 euro.

Wat is het gemiddelde tarief van een zelfstandig nagelstyliste?

Het gemiddelde tarief van een zelfstandige nagelstyliste is 25 euro per uur exclusief btw. Zij bieden verschillende behandelingen aan, elk met hun eigen prijs. De prijs voor een manicure is vanaf 15 euro voor een basisbehandeling, tot 25 euro voor een luxe behandeling. De gemiddelde prijs van een pedicure behandeling is 29 euro. Een gellakmanicure kost gemiddeld 27 euro.

Btw-tarief in de uiterlijke verzorging

Het btw-tarief in de uiterlijke verzorging is 21%. Als zzp’er reken jij dit tarief over jouw diensten. Werk je als zzp’er voor een nagelstudio of beautysalon en factureer je jouw gewerkte uren? Dan reken je ook daarover 21% btw. Voor een kapperswerkzaamheden geldt het lagere tarief van 9% btw.

Gemiddelde tarief per behandeling in tabel

Een zzp’er in de uiterlijke verzorging kan een tarief vragen per uur, maar ook per behandeling. Daarom hebben we in onderstaande tabel een overzicht van het gemiddeld tarief per behandeling.

Behandeling Gemiddeld tarief per behandeling
Knippen mannen/vrouwen € 21,-/ €28,-
Kleuren haren vrouw € 50,-
Basis schoonheidsbehandeling € 31,-
Anti-age behandeling € 72,-
Massage € 35,-
Ontharing benen € 16,-
Manicure € 20,-
Pedicure € 29,-
Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee