Bedrijfsschadeverzekering voor zzp'ers

Een bedrijfsschadeverzekering, ook wel bekend als een bedrijfsonderbreking verzekering, beschermt jou als ondernemer tegen financiële verliezen als gevolg van een onderbreking van je bedrijfsactiviteiten.

Wat is een bedrijfsschadeverzekering?

Met een bedrijfsschadeverzekering verzeker je inkomensverlies na een schade aan je bedrijfslocatie. Je verzekert je brutowinst. Dit is je nettowinst plus vaste lasten zoals je huur, verzekeringen, abonnementen en de energierekening. Of andersom gezegd, je verzekert de omzet minus de variabele kosten.

Waarom heb je een bedrijfsschadeverzekering nodig?

Is er schade aan je bedrijfspand of het winkelcentrum waar je bedrijf in gevestigd is? Dan kan je bedrijf stil komen te liggen. Je vaste lasten lopen gewoon door. En je maakt tijdelijk geen of minder winst doordat je bijvoorbeeld niets kan verkopen. Met een bedrijfsschadeverzekering krijg je een vergoeding voor:

  • Je vaste lasten;
  • De gemiste brutowinst;
  • Extra kosten, zoals de huur van een tijdelijke bedrijfsruimte.
In welke situaties ben je verzekerd?
  • Brand
  • Diefstal
  • Water
  • Vallen
  • Stoten
  • Een storing in je webshop

Voor hoe lang krijg je een vergoeding?

Je ontvangt een vergoeding tot het gebouw gerepareerd of herbouwd is en je omzet weer op niveau is. De vergoeding stopt altijd als de uitkeringstermijn is afgelopen. Dit is meestal na 52 weken. Soms kun je een langere periode verzekeren. Door een lange levertijd van materialen of de aanvraag van vergunningen kan de herbouw langer dan een jaar duren. Bedenk daarom vooraf goed welke termijn je wilt verzekeren.

Bedrijfsschadeverzekering

Veel gestelde vragen bedrijfsschadeverzekering

Het verzekerd bedrag is je brutowinst over een kalenderjaar. Zorg ervoor dat je dit goed berekent en doorgeeft aan je verzekeraar.

Deze verzekering is vooral geschikt voor zzp’ers die  afhankelijk zijn van een vaste locatie. Als je een winkel of groothandel hebt bijvoorbeeld.

Voor ondernemers die niet of minder afhankelijk zijn van één locatie. Werk je bijvoorbeeld op locatie van je opdrachtgever? Of kan je online werken zoals in de IT, reclame of consultancy? Dan ben je minder afhankelijk van één locatie. En kan je vaak snel weer aan het werk na schade. Een bedrijfsschadeverzekering is dan minder nuttig.

Een bedrijfsschadeverzekering sluit je al  af vanaf € 10,00 per de maand. De hoogte van de premie is afhankelijk van het verzekerd bedrag.

Ja, de belastingdienst ziet verzekeringspremies als zakelijke kosten. Deze kosten zijn daarom fiscaal aftrekbaar.

Over verzekeringen betaal je geen btw, maar assurantiebelasting. Toevallig is dit hetzelfde percentage. Deze assurantiebelasting is niet verrekenbaar.