ZZPSERVICEDESK

3 tips voor een correcte urenregistratie als zzp’er

3 tips voor een correcte urenregistratie als zzp’er

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je aan wilt voldoen, het factureren van je uren aan je klanten of om het beoordelen van je eigen presteren, je wilt je urenregistratie goed op orde hebben.

Urenregistratie in een Excel-sheet waarin je elke week/maand achteraf je uren invult op basis van wat je denkt dat je op een bepaalde dag aan het doen was is niet meer goed genoeg. In de huidige wereld van data-gedreven beslissingen en het maximale halen uit je tijd wil je meer dan dat. Je wilt urenregistratie die flexibel werkt en zowel in real time bij te houden als achteraf in te vullen is.
 
We delen vandaag drie tips met je om je te helpen bij je urenregistratie als zzp’er.

1. Definieer je urenregistratie-omgeving

Om je urenregistratie efficiënt en effectief te maken is het belangrijk dat je goed definieert waarvoor je uren registreert. Dit kun je bijvoorbeeld doen om je omgeving goed in te stellen: Noteer al je klanten, je projecten en al je taken en geef waar nodig extra beschrijvingen mee aan uren die je registreert.
 

Dit is allemaal erg belangrijk omdat je als zzp’er meestal meerdere opdrachtgevers hebt waarvoor je tijdregistratie wilt voeren. Dit zorg ervoor dat elke keer als je gewerkte uren gaat schrijven alles reeds aanwezig is en jij alleen nog hoeft te selecteren waar je mee bezig bent. Dit bespaart tijd en het maakt de ervaring van urenregistratie per project, taak of klant plezieriger.
 

Vaak kun je urenregistratie ook combineren met externe tools (denk bijvoorbeeld aan projectmanagementtools die je gebruikt). Binnen deze tools heb je vaak takenlijsten en dergelijke, het is handig om deze toe te kunnen wijzen aan werkzaamheden waar je op dat moment mee bezig bent.

2. Vergeet kleine werkzaamheden niet te registreren

Vaak worden kleine werkzaamheden vergeten om bij te houden. Niets is te klein om geregistreerd te worden. Zo is het handig om inzicht te krijgen in welke van deze ‘kleine’ dingen over dagen, weken of misschien zelfs maanden verspreid toch erg veel tijd kosten. Wellicht kan je dankzij deze inzichten werken aan het verkleinen van deze werkzaamheden die kostbare tijd in beslag nemen en (bijna) niets opleveren. Zo weet je precies hoeveel tijd je aan wat kwijt bent.
 

Een extra tip die je helpt bij het bijhouden van werkzaamheden die variabel, klein en wellicht op locatie gebeuren: gebruik een urenregistratie programma die een mobiele app aanbiedt. Tegenwoordig is dat handig omdat je telefoon met je overal met je meegaat.
 

3. Evalueer wekelijks of maandelijks wat je kan verbeteren

Doorlopende evaluatie is het geheim voor een succesvolle onderneming. Blijf keer op keer kijken naar wat je kan verbeteren en gebruik hiervoor de data die je hebt verzameld door middel van je urenregistratie.
 

Bekijk je projecten, hoeveel uren elk project in beslag heeft genomen, wat je voor die uren hebt kunnen factureren en hoe dat in verhouding staat tot je andere werkzaamheden. Goede data zorgt immers vaak voor betere inzichten. Zo kun je door tip 1 en tip 2 te volgen de beste data krijgen. Daarna kun je bijvoorbeeld zien welke taken het meest voorkomen binnen welke projecten en hoe dit in verhouding staat met je facturabele-uren-ratio. Handig om bijvoorbeeld beslissingen te maken over toekomstige opdrachten.
 

Urenregistratie voor zzp’ers

Gelukkig leven we in een wereld waar partijen bestaan en het hun missie hebben gemaakt om urenregistratie programma’s gemakkelijk en intuïtief te laten werken voor zzp’ers. Een van deze partijen is Keeping, zij leveren urenregistratie software voor zzp’ers en het MKB. Zzp’ers kunnen gratis gebruik m aken van het urenregistratiesysteem door te kiezen voor het gratis abonnement. Ook is de mogelijkheid er om een uitgebreider abonnement te kiezen met extra functies voor het bedrag van een paar kopjes koffie per maand (vanaf €5,40).
 

Werk aan je urenregistratie, het heeft ongetwijfeld een positief effect op je bedrijfsvoering en ondernemende gesteldheid in het algemeen. Zo ben je er klaar voor om het urencriterium van minimaal 1225 uur per jaar te halen, je uren beter te factureren aan je klanten en ook nog eens je eigen prestaties beter te beoordelen.

Dit artikel is in samenwerking met Keeping.nl geschreven.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in…
creatief boekhouden tips voor meer winst zzp
Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee…
Helpt jouw partner binnen de onderneming?
Is je partner nauw betrokken bij je bedrijf? Houdt hij of zij jouw bonnetjes bij of werkt je partner je offertes uit omdat je…
welke kosten zijn aftrekbaar voor zzp'ers
Om je bedrijf op te zetten en draaiende te houden moet je kosten maken. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst,…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.