ZZP Servicedesk

4 tips voor een goede, betaalbare AOV

4 tips voor een goede, betaalbare AOV

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Wist je dat 9 procent van de ondernemers nu (deels) arbeidsongeschikt is en 8 procent dat in het verleden is geweest? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is dan geen overbodige luxe. 'Te duur' en 'ondernemen is risico durven nemen', zijn goede tegenargumenten. Er ís een gulden middenweg. 4 tips om die te vinden.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar niet te duur

Onderzoek van Baken Adviesgroep en Delta Lloyd (2015) toont aan dat zzp’ers (bewust of onbewust) meer risico lopen dan ondernemers met personeel. Enkele cijfers op een rij: 

  • 74% van de zzp’ers heeft geen AOV (bij andere ondernemers is dat 49%)
  • 26% van de zzp’ers zonder AOV heeft geen financiële buffer.
  • 4% van de ondernemers is nu volledig arbeidsongeschikt.
  • 5% van de ondernemers is nu deels arbeidsongeschikt.
  • 8% van de ondernemers is (deels) arbeidsongeschikt geweest.
  • 16% van de ondernemers zonder AOV doet niets aan het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.
  • 79% van de zzp’ers vindt een AOV te duur.
  • 44% van de zzp’ers weet niet dat de AOV fiscaal aftrekbaar is.

 

 

Tip 1: loop niet te veel risico

Hoeveel risico loop jij? Voor zzp’ers is arbeidsongeschiktheid vaak desastreus. Weeg af hoeveel risico jij kan of durft te lopen. Ga daarbij niet alleen af op je gevoel, maar bereken wat er zou gebeuren als jij arbeidsongeschikt zou raken. Hoe lang kan jouw bedrijf dan blijven bestaan? Durf daarbij ook het meest zwarte scenario te berekenen. Probeer een financiële buffer op te bouwen of zorg op een andere manier voor een goed vangnet – zoals een AOV of een broodfonds.

 

Tip 2: bereken je exacte kosten

Uit bovengenoemd onderzoek blijkt dat ondernemers de premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) 30 procent te hoog inschatten. Een AOV kost je waarschijnlijk ergens tussen de 80 en 400 euro per maand. De hoogte van de maandelijkse premie is volledig afhankelijk van factoren als leeftijd, verzekerd bedrag, eigenrisicotermijn, eindleeftijd, uitkeringsduur en je beroep of beroepsklasse. Bij de meeste verzekeraars kun je eenvoudig online berekenen hoe hoog jouw premie uit zou vallen.

 

Tip 3: AOV aftrekken van de inkomstenbelasting

De premies die je betaalt voor een AOV zijn volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Alleen een eventuele risicopremie voor een ongevallendekking is niet aftrekbaar. De kosten voor advies en servicekosten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Als je arbeidsongeschikt wordt betaal je over de uitgekeerde bedragen wel belasting. 

 

Tip 4: beperk de kosten

De offerte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan hoger uitvallen dan je gehoopt had. Wat kun je als ondernemer doen om de premie van de AOV te verlagen? Kijk (in overleg met je verzekeraar of adviseur) of je enkele factoren bij kunt stellen, zoals het verzekerde bedrag, de eigenrisicotermijn, de eindleeftijd of de uitkeringsduur. Een beetje schuiven met deze waarden kan al veel schelen in de maandelijkse premie, maar let op: dit gaat wel ten koste van je dekkingsgraad of -duur.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

belastingaangifte doen als zzp'er
Belastingaangifte doen is een vervelende, maar noodzakelijke taak. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uithalen die vaak over het hoofd worden gezien. Als je het zelf te lastig vindt, kun je een belastingadviseur of een accountant in de…
aftrekposten voor zzp'ers
Waar bij een werknemer de (loon- en) inkomstenbelasting direct worden ingehouden, hoef je als zzp’er pas aan het einde van het jaar aan je inkomstenbelasting te denken. Dat bedrag kan snel oplopen, vooral als je meer dan € 20.000 winst maakt….
vier fiscale voordelen voor de zzp'er
Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen en regelingen. Naast de bekende startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek zijn er nog kleinere, meer specifieke fiscale mogelijkheden. We zetten…
Wat is een afschrijving
Een afschrijving is de voorspelde waardevermindering van een bedrijfsmiddel dat je hebt aangeschaft. Hoe werkt afschrijven…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.