ZZPSERVICEDESK

Bespaartip: koop auto privé, boek ‘m zakelijk

Bespaartip: koop auto privé, boek ‘m zakelijk

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Belasting is belasting, zou je als ondernemer denken. Niets is echter minder waar. Zo is het een goed bewaard geheim dat je een voor de inkomstenbelasting privé aangeschafte auto toch kunt inschalen voor ‘zakelijke' BTW aftrek. Dat betekent: geen bijtelling, wel 19 cent per kilometer aftrek en omzetbelasting retour over het zakelijke deel van het autogebruik. Download nu het whitepaper!
Btw terug op aanschaf, onderhoud en brandstof

Meteen overstappen?

Je zou bijna denken: morgen overstappen. Dat is nou weer net iets te kort door de bocht. “Zoals gezegd moet je een keuze maken hoe je de auto voor beide belastingen wilt behandelen. Belangrijk detail is dan wel dat je dat als belastingplichtige in principe maar één keer kunt doen: bij aanschaf. Het kan ook over een gebruikte auto of bestelwagen gaan overigens. Dus niet perse een nieuwe. Bij een occasion behaal je doorgaans sneller voordeel.“ Op het moment dat je die keuze maakt, zal die voor de hele gebruiksperiode gelden. Doorgaans vier, vijf jaar of meer dus. Rolleman onderstreept dan ook dat je heel weloverwogen de keus moet maken. Je later bedenken is geen optie.
 

Kilometerregistratie vereist

Om de keuze bij de fiscus hard te kunnen maken, vereist het wel een kilometeradministratie voor de zakelijke ritten. Dat hoeft volgens Rolleman niet tot in detail precies te worden bijgehouden wanneer je gebruik maakt van de 500-kilometer ‘nultarief’ regeling in de bijtelling. Het gaat er immers alleen om dat je hard kunt maken welk deel van de totaal gemaakte kilometers zakelijk is.
 
Dat zegt namelijk hoeveel kilometers je tegen 19 cent kunt aftrekken én hoeveel BTW aftrekbaar is. De zakelijke BTW krijg je terug, het prive´deel van de BTW niet. “Alternatief is dat je kiest voor volledige BTW-aftrek, gevolgd door een jaarlijkse afdracht op basis van een forfait van 2,7 procent van de catalogusprijs van de auto.”
 

Persoonlijke registratie

Dat scheelt dus administratie, maar wat de voordeligste keuze is hangt van je specifieke situatie af. Belangwekkend detail daarbij is dat die 2,7 procent daalt naar 1,5 procent wanneer de auto vijf jaar in gebruik is. En helaas bedoelt de fiscus daarmee: vijf jaar in eigen gebruik.
 
Tot slot: duidelijk moet zijn dat als je eenmaal het besluit hebt genomen om ‘prive´ te kopen en zakelijk te boeken’ je een langetermijnplanning moet maken. Afhankelijk van je situatie en het type auto kan dat wel een aardig voordeel opleveren!

Download het whitepaper. 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

creatief boekhouden tips voor meer winst zzp
Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee…
studiekosten aftrekken voor zzp'ers
Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp’er ook niet stil komt te staan en dat je altijd…
5 handige apps voor in de auto
Brandstof besparen, kilometerregistratie bijhouden, files vermijden: met deze apps tover je je tablet of smartphone om in een supertool voor in de auto. …
Helpt jouw partner binnen de onderneming?
Is je partner nauw betrokken bij je bedrijf? Houdt hij of zij jouw bonnetjes bij of werkt je partner je offertes uit omdat je…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.