Bespaartip: koop auto privé, boek ‘m zakelijk

Laatste update: 03-12-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Bespaartip, auto zakelijk rijden

Belasting is belasting, zou je als ondernemer denken. Niets is echter minder waar. Zo is het een goed bewaard geheim dat je een voor de inkomstenbelasting privé aangeschafte auto toch kunt inschalen voor ‘zakelijke' btw aftrek. Dat betekent: geen bijtelling, wel 21 cent per kilometer aftrek en btw terug over het zakelijke deel van het autogebruik.

Meteen overstappen?

Je zou bijna denken: een zakelijke auto prive kopen klinkt fantastisch, ik ga morgen overstappen. Dat is nou weer net iets te kort door de bocht. “Zoals gezegd moet je een keuze maken hoe je de auto voor beide belastingen wilt behandelen. Belangrijk detail is dan wel dat je dat als belastingplichtige in principe maar één keer kunt doen: bij aanschaf. Het kan ook over een gebruikte auto of bestelwagen gaan overigens. Dus niet per se een nieuwe. Bij een occasion behaal je doorgaans sneller voordeel.“ Op het moment dat je die keuze maakt, zal die voor de hele gebruiksperiode gelden. Doorgaans vier, vijf jaar of meer dus. Rolleman onderstreept dan ook dat je heel weloverwogen de keus moet maken. Je later bedenken is geen optie.

Kilometerregistratie vereist

Om de keuze bij de fiscus hard te kunnen maken, vereist het wel een kilometeradministratie voor de zakelijke ritten. Zo kun je een auto zakelijk kopen en prive rijden. Rittenregistratie hoeft volgens Rolleman niet tot in detail precies te worden bijgehouden wanneer je gebruikmaakt van de 500-kilometer ‘nultarief’ regeling in de bijtelling. Het gaat er immers alleen om dat je hard kunt maken welk deel van de totaal gemaakte kilometers zakelijk is.

Dat zegt namelijk hoeveel kilometers je tegen 21 cent kunt aftrekken én hoeveel btw aftrekbaar is. De zakelijke btw krijg je terug, het privé-deel van de btw niet. “Alternatief is dat je kiest voor volledige btw-aftrek, gevolgd door een jaarlijkse afdracht op basis van een forfait van 2,7 procent van de catalogusprijs van de auto.” Dit percentage van 2,7 geldt ook voor de auto die je gebruikt op basis van operational lease of financial lease.

Tip: met online boekhoudprogramma’s kun je gemakkelijk en snel je ritten registreren. Bekijk de volgende pakketten eens:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Persoonlijke registratie

Dat scheelt dus administratie, maar wat de voordeligste keuze is hangt van je specifieke situatie af. Belangwekkend detail daarbij is dat die 2,7 procent daalt naar 1,5 procent wanneer de auto vijf jaar in gebruik is. En helaas bedoelt de fiscus daarmee: vijf jaar in eigen gebruik. Tot slot: duidelijk moet zijn dat als je eenmaal het besluit hebt genomen om ‘privé te kopen en zakelijk te boeken’ je een langetermijnplanning moet maken. Afhankelijk van je situatie en het type auto kan dat wel een aardig voordeel opleveren. Lees meer over dat btw aanschaf privé auto aftrekbaar is op de website van de Belastingdienst.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee