De 5 verschillen tussen een Mac en een pc

Laatste update: 03-12-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

verschillen mac windows

Je hebt een nieuwe computer nodig. Twijfel je tussen een Apple Macintosh computer of een pc met Microsoft Windows? De computers van Apple werden voorheen vooral gebruikt door creatievelingen als ontwerpers en webontwikkelaars, maar tegenwoordig is de Mac in steeds meer huishoudens te vinden. Wat is nu precies het verschil met een Windows-pc? En welke kun jij het beste kiezen?

Het besturingssysteem

Allereerst het besturingssysteem. Het overgrote deel van de pc’s heeft een versie van Microsoft Windows, terwijl computers van Apple draaien op OS X. De Mac staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Het werkt simpel en intuïtief. Wil je bijvoorbeeld een programma weggooien, dan sleep je het naar de prullenbak. Je hoeft het niet te de-installeren. Bij een Windows-computer moet je vaak meerdere stappen uitvoeren.

Productie

Apple produceert zowel de hardware als de software zelf. Die zijn dus precies op elkaar afgestemd. Daardoor crashen deze computers minder vaak dan Windows-apparaten. Pc’s worden namelijk geproduceerd door allerlei verschillende bedrijven. De software komt van Microsoft. Alle onderdelen moeten met elkaar overweg kunnen. Werkt een onderdeel niet goed? Dan functioneert de computer niet meer optimaal. Een pc kun je wel aanpassen naar je eigen wensen. Als iets niet beschikbaar is, dan is de kans groot dat iemand het voor je kan bouwen. Als je zelf een computer wilt samenstellen, dan kun je het beste kiezen voor een pc.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Virussen

Een Mac-computer is van zichzelf beter beschermd tegen virussen dan een Windows-computer. Je hoeft niet per se een virusscanner te installeren. Ook komt een virus niet zo snel voor, omdat Mac-gebruikers voornamelijk apps downloaden uit de App Store in plaats van gratis programma’s via internet. Apple voert een streng beleid ten opzichte van apps, ook wat betreft de veiligheid. Daarnaast zijn Windows-apparaten een geliefd doelwit van cybercriminelen, omdat ze meer mensen kunnen bereiken. Microsoft heeft nog steeds het grootste marktaandeel.

Innerlijk en uiterlijk

De computers verschillen qua vormgeving, zowel van binnen als van buiten. Qua software gaat Apple vooral voor ‘mooi’ en Windows voor ‘strak’. Ook zijn de indeling en sneltoetscombinaties anders. Voor de pc zijn veel meer (gratis) software en games beschikbaar dan voor de Mac. De versie voor de pc komt ook altijd als eerste uit. Verder blinkt Windows uit in programma’s als Word. Dat tekstverwerkingsprogramma is veel uitgebreider dan de versie van Apple. Een Apple-gebruiker kan overigens wel Windows-programma’s draaien. Qua uiterlijk is de Mac een alles-in-één computer. Het beeldscherm en de computer zijn geïntegreerd. Bij een pc heb je naast je beeldscherm nog je systeemkast.

Kosten

De computers en laptops van Apple zijn duurder dan Windows-computers. De onderdelen van de Macs zijn namelijk van hoge kwaliteit. Ook krijg je een computer met een langere levensduur dan een pc. Verder hoef je geen extra software te kopen om de computer te beveiligen. De programma’s op de Mac zijn stabieler omdat die zijn afgestemd op het besturingssysteem. Daardoor heb je minder vaak reparaties nodig.

Conclusie

Vraag jezelf af wat je met de computer wilt doen. Qua grafische prestaties is er tegenwoordig weinig verschil meer tussen een Mac en Windows-pc. Als je de computer alleen gebruikt om te mailen, surfen en tekstverwerken, dan is een Apple-product wellicht te duur. Maar als je hogere eisen stelt aan een computer is een Mac misschien een betere keuze.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee