ZZP Servicedesk

Hoe trek ik de btw van mijn auto van de belasting af?

Hoe trek ik de btw van mijn auto van de belasting af?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je jouw eigen auto soms zakelijk gebruikt, kun je btw verrekenen met je aangifte. Hoeveel btw-kosten mag je precies aftrekken en hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.

Ben jij als ondernemer verplicht om btw af te dragen? En gebruik je je privé-auto ook weleens voor een zakelijke rit? Dan kun je de betaalde btw voor de aanschaf van de auto en kosten of huurprijs (bij een lease-auto) verrekenen met je periodieke btw-aangifte. Op die manier krijg je de btw weer terug.

Voorwaarden

Je moet hierbij wel aan een paar regels voldoen:
  • Je mag alleen btw terugvragen zoals die op de factuur van de leverancier, reparateur of dienstverlener staat. Bewaar dus goed alle bonnetjes die te maken hebben met je auto.
  • Wanneer je je auto verkoopt moet je de btw die je daarop ontvangt wel weer afdragen.
  • Als je de auto alleen zakelijk gebruikt, mag je alle btw aftrekken. Wanneer je ook privé-ritten maakt moet je de verhouding werk-privé-ritten uitrekenen. Reed je bijvoorbeeld 6000 kilometer privé (30 procent) en 14000 kilometer (70 procent) voor werk? Dan mag je 70 procent van je totale btw op autokosten terugvragen. Deze berekening maak je aan de hand van je rittenregistratie.

Btw-correctie privégebruik met rittenregistratie

Heb je een sluitende rittenregistratie, dan ben je verplicht om de btw terug te betalen voor de hoeveelheid waarmee je privé hebt gereden. Je rekent dan uit hoeveel je in een jaar hebt gereden en hoeveel procent daarvan privé was. Let op: woon-werkkilometers zijn in dit geval ook privé!
 
Het btw-bedrag van de aankoop van je auto deel je door vijf, want je moet de btw verspreid over 5 jaar terugvragen. Van het jaarbedrag betaal je de btw naar rato terug. Stel dus dat je 10.000 euro btw terugkrijgt op de aanschaf, dan is dat 2000 euro per jaar die je mag terugvragen. Rijd je in een jaar 10 procent van je kilometers privé, dan betaal je dus 200 euro btw terug over dat jaar. In de boekhouding betekent dat dat je dit bedrag minder terugvraagt aan btw.
 

Tip: De rittenregistratie kun je vaak ook koppelen aan een online boekhoudpakket, zodat je alles op één plek hebt. De volgende boekhoudpakketten raden we in elk geval aan:


 

Let op!

Betaal je geen bijtelling omdat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt en denk je dat je dus ook geen btw-correctie hoeft te betalen? Reken het toch even uit. Voor de btw-correctie worden namelijk ook je woon-werkreizen als ‘privé’ en niet zakelijk gezien (voor je bijtelling geldt woon-werkverkeer wel als zakelijke reis). Grote kans dat je volgens die regels ruimschoots over die 500 kilometer heen zit.

Geen (sluitende) rittenregistratie?

Daarvoor is een andere regel in de plaats gekomen wanneer je je auto ook privé rijdt. Je moet dan ieder jaar een deel van de btw die je op de aanschaf terugkreeg, terugbetalen. De eerste vijf jaar is dat 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto. Daarna is het 1,5 procent van de cataloguswaarde. Maar let op: dit is een algemene regel die alleen geldt als je géén sluitende rittenregistratie hebt bijgehouden.

Auto op afbetaling kan voordelig uitpakken

Financial lease is eigenlijk een auto op afbetaling. Vergelijk het maar met de ‘gratis’ mobiele telefoon die je afbetaalt via je abonnementskosten. In dit geval staat de auto wel op je bedrijfsbalans, je schrijft erop af en aan het einde van je contract kun je eigenaar van de auto worden. Je moet daarvoor dan wel de restwaarde van de auto betalen. En dat kan voordelig zijn als je btw aftrekt, vertelt expert Roel Hindriks van LeaseConsult.nl:
 
“Bij Financial lease is het maandbedrag aan aflossing (op de hoofdsom) vaak lager dan je zelf kunt afschrijven. Omdat de auto bij Financial lease op je eigen balans staat mag je er fiscaal wel voluit op afschrijven. Zo kan het dus gebeuren dat je meer mag aftrekken aan afschrijving dan dat je de leasemaatschappij betaalt aan aflossing.”
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Reizen met de trein
Soms moet je als zzp’er voor je opdrachtgever op pad. Je komt bij je klant op locatie of gaat voor hem naar een bepaalde werkplek toe. Hoe zet je die reiskosten op de…
Onze zzp'ers Naomi Gezius
Zzp’er Naomi Gezius helpt kleine en grote ondernemers uit de juridische zorgen. Naast het opstellen en nakijken van verschillende belangrijke contracten, begeleidt ze ondernemers ook in verschillende juridische trajecten. Hoe zorg je ervoor dat…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…
Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.