btw

Hoe trek ik de btw van mijn auto van de belasting af?

Laatste update: 07-03-2024 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

btw auto aftrekken

Je kunt de btw van je auto bij de belasting aftrekken wanneer de auto zakelijk wordt gebruikt. Dan kun je over zowel de aanschaf, het onderhoud en gebruik de btw verrekenen met je periodieke btw-aangifte. Wanneer jij of een werknemer de auto hiernaast ook privé rijdt, moet je hierover btw gaan betalen. Als je met je privé auto een zakelijke rit maakt kun je dit ook weer aftrekken van de btw en dit verrekenen met je periodieke btw-aangifte. Hoe je auto btw verrekenbaar is en hoeveel dit mag zijn lees je hieronder.

De voorwaarden

Je moet hierbij wel aan een paar regels voldoen:

  • Je mag alleen btw terugvragen zoals die op de factuur van de leverancier, reparateur of dienstverlener staat. Bewaar dus goed alle bonnetjes die te maken hebben met je auto.
  • Wanneer je je auto verkoopt moet je de btw die je daarop ontvangt wel weer afdragen.
  • Als je de auto alleen zakelijk gebruikt, mag je alle btw aftrekken. Wanneer je ook privé-ritten maakt moet je de verhouding werk-privé-ritten uitrekenen. Reed je bijvoorbeeld 6000 kilometer privé (30 procent) en 14000 kilometer (70 procent) voor werk? Dan mag je 70 procent van je totale btw op autokosten terugvragen. Deze berekening maak je aan de hand van je rittenregistratie.

Btw-correctie privégebruik met rittenregistratie

Heb je een sluitende rittenregistratie, dan ben je verplicht om de btw terug te betalen voor de hoeveelheid waarmee je privé hebt gereden. Je rekent dan uit hoeveel je in een jaar hebt gereden en hoeveel procent daarvan privé was. Let op: woon-werkkilometers zijn in dit geval ook privé!

Btw-aftrek aanschaf auto zzp: het btw-bedrag van de aankoop van je auto deel je door vijf, want je moet verspreid over 5 jaar de btw terugvorderen. Van het jaarbedrag betaal je de btw naar rato terug. Stel dus dat je 10.000 euro btw terugkrijgt op de aanschaf, dan is dat 2000 euro per jaar die je mag terugvragen. Rijd je in een jaar 10 procent van je kilometers privé, dan betaal je dus 200 euro btw terug over dat jaar. In de boekhouding betekent dat dat je dit bedrag minder terugvraagt aan btw. Lees hier hoe je de rittenregistratie handig met een app doet.

Tip: De rittenregistratie kun je vaak ook koppelen aan een online boekhoudpakket, zodat je alles op één plek hebt. De volgende boekhoudpakketten bevelen we aan:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Let op!

Btw zakelijke auto: betaal je geen bijtelling omdat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt en denk je dat je dus ook geen btw-correctie hoeft te betalen? Reken het toch even uit. Voor de btw-correctie worden namelijk ook je woon-werkreizen als ‘privé’ en niet zakelijk gezien (voor je bijtelling geldt woon-werkverkeer wel als zakelijke reis). Grote kans dat je volgens die regels ruimschoots over die 500 kilometer heen zit.

Geen (sluitende) rittenregistratie?

Daarvoor is een andere regel in de plaats gekomen wanneer je je auto ook privé rijdt. Je moet dan ieder jaar een deel van de btw die je op de aanschaf terugkreeg, terugbetalen. De eerste vijf jaar is dat 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto. Daarna is het 1,5 procent van de cataloguswaarde. Maar let op: dit is een algemene regel die alleen geldt als je géén sluitende rittenregistratie hebt bijgehouden.

Auto op afbetaling kan voordelig uitpakken

Financial lease is eigenlijk een auto op afbetaling. Vergelijk het maar met de ‘gratis’ mobiele telefoon die je afbetaalt via je abonnementskosten. In dit geval staat de auto wel op je bedrijfsbalans, je schrijft erop af en aan het einde van je contract kun je eigenaar van de auto worden. Je moet daarvoor dan wel de restwaarde van de auto betalen. En dat kan voordelig zijn als je btw aftrekt, vertelt expert Roel Hindriks van LeaseConsult.nl:

“Bij Financial lease is het maandbedrag aan aflossing (op de hoofdsom) vaak lager dan je zelf kunt afschrijven. Omdat de auto bij Financial lease op je eigen balans staat mag je er fiscaal wel voluit op afschrijven. Zo kan het dus gebeuren dat je meer mag aftrekken aan afschrijving dan dat je de leasemaatschappij betaalt aan aflossing.”

Veelgestelde vragen

De btw-correctie zonder sluitende rittenregistratie wordt vaak berekend op basis van een forfaitaire methode. Raadpleeg de Belastingdienst voor de exacte berekeningswijze.

Voor zowel nieuwe als tweedehands auto’s gelden verschillende regels voor btw-aftrek. Het is belangrijk om de aankoopdetails en het gebruik (nieuw of tweedehands) te specificeren bij de berekening.

Je kunt een efficiënte rittenregistratie bijhouden met behulp van speciale apps of software die ontworpen zijn om aan de vereisten van de Belastingdienst te voldoen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee