ZZPSERVICEDESK

Hypotheek krijgen als startende ondernemer?

Hypotheek krijgen als startende ondernemer?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Voor zzp'ers was het altijd lastig om een koophuis gefinancierd te krijgen. Voor starters al helemaal, die namen vaak niet eens de moeite om de gang naar de bank te maken. Gelukkig zien de banken dat graag veranderen en het beleid wat betreft lenen verandert langzaam. Op dit moment zijn er namelijk wel degelijk mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek.
Er zijn mogelijkheden

Onderzoeksbureau GfK heeft in opdracht van de Hypotheker de ervaringen en verwachtingen onderzocht van zzp’ers die in de afgelopen vijf jaar een huis hebben gekocht of van plan zijn dit te doen.

Uit dit onderzoek is gebleken dat drie op de vier zzp’ers denken dat zij over meer financiële middelen moeten beschikken als ze een hypotheekaanvraag doen, dan de mensen die in loondienst werken. Een overweging is daarom om opnieuw in loondienst te gaan. Daarnaast is meer dan de helft van de zzp’ers niet op de hoogte dat de regels voor het krijgen van een hypotheek zijn versoepeld en dat zij al na 12 maanden zelfstandigheid in aanmerking komen voor een hypotheek.

Na 12 maanden zelfstandigheid in aanmerking voor hypotheek

Wanneer je om een hypotheek vraagt aan een geldverstrekker, moet die geldverstrekker vaststellen of je de hypotheek kunt betalen nu en in de toekomst. Waar je als zzp’er voorheen drie kalenderjaren of meer actief moest zijn zodat de bank aan de hand van je jaarwinsten een gemiddeld inkomen vaststellen, kan dat nu al na 12 maanden zelfstandigheid met een inkomensverklaring. Bij het vaststellen van het inkomen wordt ook rekening gehouden met eventueel inkomen uit loondienst en/of sociale uitkeringen. Let op: dit kan per bank verschillen. Zorg er in ieder geval voor dat je jouw administratie op orde hebt.

Opleiding en uitkeringen

De bank wil graag weten wat voor werk je hebt gedaan voordat je begon als zzp’er en wat je vooropleiding is geweest. Het is een pluspunt wanneer je, voordat je zzp’er bent geworden, in dezelfde branche hebt gewerkt of min of meer hetzelfde werk hebt gedaan. Immers dan is alleen het zzp-schap nieuw. Lever dus een curriculum vitae aan.

Afhankelijk van branche

De branche waarin je werkt speelt ook mee. De Nederlandse grootbanken stellen van tijd tot tijd brancherapporten op voor intern gebruik. De bank wil graag weten in welke branche je werkt en zal aan de hand van een brancherapport vaststellen welke groeimogelijkheden je branche biedt. Lever ook een bedrijfsplan aan. Dat geeft een goede professionele indruk weer aan de bank.

Prognose

Maak ook, samen met je boekhouder of accountant, een goed onderbouwde prognose voor de komende twee of drie jaar. Aan de hand van deze gegevens kan een maximale hypotheek worden berekend. En dat kan zelfs met Nationale Hypotheek Garantie. Dan heb je woonbescherming in geval er financiële tegenwind is.

Voorbereiding

Bereid je voor op bovenstaande. Ga naar een onafhankelijk (erkend) hypotheek adviseur, liefst een die zzp’ers als specialisatie heeft en laat daar je inkomen vaststellen. Aan de hand van die inkomensvaststelling kan de onafhankelijk hypotheek adviseur je mogelijkheden in kaart brengen. Die adviseur spreekt je taal, is vaak zelf ook een ondernemer, kent de hele markt en kan je begeleiden naar je nieuwe woning.
Welke documenten heb je nodig voor de hypotheekaanvraag? Gebruik deze checklist!

Checklist documenten hypotheekaanvraag

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Je wilt als zzp’er geld lenen voor privédoeleinden bij een financiële instelling, zoals een bank. Dit kan zijn voor de aanschaf van consumenten goederen…
Iedereen heeft het recht mee te doen in de maatschappij. Het gebruikmaken van internet, computers en smartphones hoort hier ook bij en daarom is…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.