Tozo-uitkering gekregen? Houd rekening met meer belasting betalen

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Tozo uitkering gekregen en nu

Het kan zijn dat je vanwege de Tozo-uitkering meer belasting moet betalen over 2020. We leggen hieronder uit hoe dat kan.

Dit artikel is gepubliceerd op 26 januari 2021.

De jaaropgave van de gemeente

Als je in 2020 een Tozo-uitkering hebt aangevraagd en ontvangen, ontvang je de komende periode een jaaropgave van je woongemeente. Op de jaaropgave staat het bedrag dat je hebt ontvangen als persoon. Als je samen met je partner een Tozo-uitkering hebt ontvangen, dan krijgen jullie beiden een jaaropgave van de gemeente voor de helft van de totaal ontvangen uitkeringen. Het vermelde bedrag is inclusief de door de gemeente afgedragen loonheffingen.

Loonbelasting en Tozo

Over de Tozo-uitkering moet loonbelasting worden betaald, maar die loonheffing is al ingehouden door de uitkerende gemeente. Het ontvangen bedrag is dus netto.

De uitkering die je hebt ontvangen kan overigens wel invloed hebben op toeslagen die je van de Belastingdienst ontvangt.

Opvoeren in aangifte

Het op de jaaropgave vermelde bedrag valt niet onder inkomsten of winst uit je onderneming en neem je dus niet op als omzet in je boekhouding. Je geeft het bedrag bij de aangifte inkomstenbelasting als volgt op: ga naar het portaal waar je de aangifte doet en ga naar “Pensioen en andere uitkeringen” en kies “Bijstandsuitkering (Participatiewet)”.

Mogelijk hogere belastingaanslag over 2020

Hadden jij of je partner in 2020 inkomsten uit loondienst? Dan kan het zijn dat je een hogere belastingaanslag over 2020 krijgt óf minder dan verwacht terugkrijgt. Dit kan zijn omdat jij of je partner te veel Tozo-uitkering hebt/heeft ontvangen of een combinatie met een loondienst inkomen in 2020 had.

Het is mogelijk dat in 2020 nog niet duidelijk was hoeveel inkomsten jullie samen hadden uit loondienst, waardoor er te weinig loonbelasting is ingehouden of anders; er is te veel heffingskorting toegepast.

Het kan dus zijn dat je achteraf meer belasting over 2020 moeten betalen. Houd hier rekening mee.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee