Wat is een ongevallenverzekering?

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Wat is een ongevallenverzekering

Een ongevallenverzekering is een verzekering die uitkeert bij financiële schade als gevolg een ongeval. De financiële gevolgen van een ongeval kunnen hoog oplopen. Als je niet verzekerd bent, kun je diep in de schulden raken. Het is daarom belangrijk dat je een verzekering hiervoor afsluit. De arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV) en de ongevallenverzekering dekken beide de schade bij een ongeval. Wat is het verschil?

Ongevallenverzekering versus AOV:

1. De premie die je als zzp’er moet betalen voor een AOV ligt hoger dan bij een ongevallenverzekering. Voor een AOV betaal je gemiddeld 350 euro per maand en voor een ongevallenverzekering gemiddeld 50 euro per maand. De premie die je moet betalen hangt onder andere af van hoe oud je bent, wat voor werk je doet, voor welk bedrag je een verzekering wilt afsluiten en de leeftijd waarop je met pensioen gaat.

2. De AOV keert ook geld uit als je arbeidsongeschikt bent geworden als gevolg van een ziekte. Dit doet een ongevallenverzekering niet. Een ongevallenverzekering keert niet uit als je niet meer kunt werken als gevolg van een ziekte, maar keer alleen uit als je letselschade hebt opgelopen bij een ongeval. Om deze reden betaal je meer voor een AOV dan voor een ongevallenverzekering.

3. Bij een AOV kun je maandelijks niet meer geld ontvangen dan dat je verdient. Je kunt er met deze verzekering dus niet financieel op vooruitgaan. Dit kan wel bij een ongevallenverzekering. Een ongevallenverzekering is een sommenverzekering. Dit houdt in dat er een vast bedrag wordt uitgekeerd, afhankelijk van jouw invaliditeit. Als jij bijvoorbeeld je been breekt krijg je eenmalig een vast bedrag uitgekeerd. Dit bedrag is mogelijk hoger dan jouw netto maandelijks loon.

4. Bij een AOV wordt er anders geredeneerd dan bij een ongevallenverzekering. Bij een AOV hangt het bedrag dat je uitgekeerd krijgt af van jouw ziekte of beperking. Daarbij wordt ook getest of je nog kunt werken. Als je bijvoorbeeld een been hebt gebroken, maar jouw werk nog kunt verrichten, krijg je niks uitgekeerd. Bij een ongevallenverzekering is dit anders. Je krijgt een vast bedrag uitgekeerd als je je been hebt gebroken, ongeacht of je nog kunt werken.

5. Bij een AOV krijg je afhankelijk van jouw letsel maandelijks een vast bedrag uitgekeerd. Dit bedrag krijg je je hele leven uitgekeerd als de schade die je opgelopen hebt levenslang is. Als je tijdelijk letsel hebt opgelopen, krijg je uitgekeerd tot de tijd dat je bent genezen en weer aan het werk kunt. Bij een ongevallenverzekering krijg je in één keer het hele bedrag gestort.

Wil je weten waar je op moet letten als je een AOV wilt afsluiten? Je leest het hier.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee