Wat kost een AOV voor zzp’ers?

Laatste update: 23-03-2024 Leestijd: 4 min Door: Juul Dijkhuis

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers begint vanaf €75,- per maand en kan oplopen tot €500+ per maand. De hoogte van de premie is van veel factoren afhankelijk.

Je kunt de kosten verlagen door het vergelijken en door kritisch te kijken naar de dekking in de AOV. Het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid hoeft namelijk niet duur te zijn.

Voor een zzp’er is een AOV noodzakelijk. Zonder deze verzekering kun je bij ziekte, na een ongeval of door een aandoening in een financieel gat vallen. Als je namelijk niet meer kunt werken vallen je inkomsten weg. Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering koop je eigenlijk zekerheid in. De premie blijft niet bij een paar tientjes per maand, maar dat is ook niet zo vreemd als je ziet wat het financieel belang is van de AOV. Na het arbeidsongeschikt raken moet de verzekeraar mogelijk tot jouw pensioendatum jouw inkomen blijven doorbetalen.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De kosten per maand hangen af van je beroep. Voor de AOV betaal je een premie vanaf €75 euro voor zzp’ers met een administratief beroep tot meer dan €500 per maand voor een beroep met een grotere kans om arbeidsongeschikt te raken. Voorbeelden van dergelijke beroepen zijn aannemers en dakdekkers. De kosten kunnen lager uitpakken als je genoegen neemt met een naar verhouding lage uitkering per maand bij arbeidsongeschiktheid. Of je laat de uitkering pas ingaan nadat je één of twee maanden door een lichamelijk of geestelijk probleem niet meer kunt werken.

Waar is de premie van een AOV op gebaseerd?

De premie is vooral afhankelijk van je beroep en van de hoogte van de jaarlijkse uitkering na het intreden van arbeidsongeschiktheid.

Een zzp’er met zware lichamelijke werkzaamheden heeft een grotere kans op arbeidsongeschiktheid in vergelijking met een zzp’er met een administratief beroep. Daarnaast zijn er nog vele andere factoren waar de verzekeraar de premie van af laat hangen. Belangrijke premiebepalende factoren zijn:

  • Te verzekeren jaarbedrag (wat moet de verzekeraar jaarlijks uitkeren als je volledig arbeidsongeschikt bent)
  • Vanaf hoeveel ziektedagen start de uitkering (eigen risico termijn)
  • Mate van arbeidsongeschiktheid waarop de uitkering start (moet de uitkering starten bij 35% arbeidsongeschiktheid of neem je genoegen met een uitkering vanaf een mate van arbeidsongeschiktheid vanaf bijvoorbeeld 65%.)
  • Tot welke leeftijd loopt de AOV door? (Als de verzekering stopt op je 60e loopt de verzekeraar een kleiner risico)

Er zijn meer premiebepalende factoren waar de verzekeraar rekening mee houdt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken

Er zitten grote verschillen tussen AOV’s van de diverse verzekeraars. Dat geldt voor de premie, maar zeker ook voor de polisvoorwaarden. Je moet er niet van opkijken dat je bij de ene verzekeraar meer dan honderd euro per maand meer betaalt dan bij de andere voor een vergelijkbare dekking. Bij de ene verzekeraar stijgt de maandelijkse uitkering bijvoorbeeld jaarlijks nadat de uitkeringen zijn ingegaan. Of bij de ene verzekeraar krijg je al een uitkering bij 25% arbeidsongeschiktheid en bij de andere verzekeraar moet je minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn. Dit kan een groot verschil maken. Door te vergelijken krijg je de beste dekking tegen de laagste premie. Zonder inkomsten kun je niet leven, maar betaal niet teveel.

Wat is de beste AOV voor een zzp'er in de zorg?

De verzekeraar Movir heeft een AOV op de markt gebracht waarmee ze zich specifiek richten op zzp’ers.

Bij Movir krijg je korting op de premie voor de AOV. Een ander voordeel is dat de verzekeraars zich bij het beoordelen van de arbeidsongeschiktheid specifiek richten op de medische beroepen. Ook de verzekerde bedragen zijn gebaseerd op een inkomen in de zorgsector.

Wat is de beste AOV voor een zzp'er in de bouw?

Speciaal voor aannemers is er een voorziening genaamd AOV Bouw. Dit is een spaarpot bij ziekte en een vangnet in één.

AOV Bouw is eigenlijk een broodfonds. Binnen deze constructie leg je geld opzij voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Aanvullend krijg je een doorbetaling van het inkomen voor een periode van twee of vijf jaren. Bij blijvende arbeidsongeschikt is dit dus geen volwaardige tegemoetkoming. Richt je als zzp’er in de bouw dus niet op verzekeraars die specifiek voor mensen in de bouw een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanbieden.

Snel de juiste verzekeringen afsluiten?

Bereken eenvoudig je premie voor de verzekeringen die passen bij jouw bedrijf en sluit de gewenste verzekeringen direct online af.

 

Wat is de beste AOV voor een zzp'er in de zakelijke dienstverlening?

Met een beroep in de zakelijke dienstverlening of in commerciële beroepen is het afsluiten van een AOV relatief eenvoudig. Er is niet één beste AOV, omdat de voor jou beste verzekering voor een andere zzp’er in dezelfde branche misschien niet de beste keuze is.

Waar moet je op letten?

Bij het afsluiten van een AOV moet je als zzp'er rekening houden met zaken als de wachttijd, een passende eindleeftijd, het AOV-criterium en meer. De belangrijkste overwegingen vind je in dit totaaloverzicht.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee